Amber Alert voortaan maandelijks getest

Systeem blijft voorlopig wel gratis

Vanaf januari 2012 wordt het Amber Alert systeem maandelijks getest. Voortaan krijgen alle mobiele telefoonbezitters in Nederland op de eerste dinsdag van de maand om 12.00 een smsje dat er een fictief kind wordt vermist.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) begon met het alertsysteem op 11 november 2008, in samenwerking met het Ministerie van Justitie. Enkele jaren later blijkt het systeem met de nodige kinderziekten te kampen. Zo komen berichten vaak niet aan of wordt het systeem te laat ingezet. Ook ontbreekt regelmatig cruciale informatie in de berichten, zoals of het een jongen of meisje betreft. Met een periodieke test wil de KLPD dit verbeteren.

Wout-Klabak Scholten, hoofd externe communicatie bij het KLPD, is verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van de Amber Alert-test. Hij zegt: “Ik wil over de inhoud niet al te veel verklappen, maar het wordt zeer realistisch. Zo sturen we in februari een bericht uit over de negenjarige Roos Droste, die voor het laatst is gezien bij een speeltuin in Sneek. Ik heb haar personage losjes gebaseerd op mijn buurmeisje Roos Droste, om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen. Dat moet ook, want het is belangrijk dat mensen het alarm serieus nemen.”

Het ontvangen van de SMSjes is de eerste negen maanden gratis. Daarna wordt een standaardtarief gehanteerd van 80 eurocent per ontvangen bericht. Burgers die niet geïnteresseerd zijn, kunnen dan een smsje met de tekst ‘AMBER ALERT UIT’ naar 112 sturen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Overmorgen zal het 1 november zijn. Heeft iemand al enig idee welk kind dan vermist zal worden en via de maandelijks Amber Alertoefening als hoofdprijs van de tombola zal worden weggegeven?
Wat voor merk kind zal het zijn en van welke kleur? Ik ben toch ZO benieuwd….!

Reageer
gravatar

Ik vrees dat maandelijks een Amber Alert voor een fictief kind, dat ook nog eens niet eens echt vermist wordt, uiteindelijk een stille dood zal sterven. Wie is dan het kind van de rekening???!!!
Het lijkt mij een veel beter idee, maandelijks een daartoe speciaal te fokken kinderen werkelijk te laten verdwijnen. Als voor DIE kinderen dan een Amber Alert wordt uitgestuurd, zal dat op veel meer enthousiasme kunnen rekenen dan al dat namaak gedoe. Er zou zelfs een soort Staatskinderloterij aan verbonden kunnen worden, waarbij het verdwenen kind na terugvinding wordt gegeven aan de winnaars. De winnaar wordt dan op basis van het GSM-nummer bepaald. Of het kind levend of dood wordt overhandigd zou kunnen afhangen van het soort abonnement, hoe lang al gebruik gemaakt wordt van de service en nog een aantal nader te bepalen criteria.

Reageer
gravatar

“Burgers die niet geïnteresseerd zijn, kunnen dan een smsje met de tekst ‘AMBER ALERT UIT’ naar 112 sturen”

Om bovenstaande extra stap in de toekomst te voorkomen, experimenteert de gemeente Nijefurd sinds enkele dagen met burgerregistratie in het ‘Amber-Alert-Mij-Niet’ register op internet.

Hierbij is een innovatieve optie toegevoegd waarbij kinderen, in de leeftijd van 3 tot 9 jaar, zelf kunnen aangeven of er bij een eventuele toekomstige verdwijning een Amber Alert uitgegeven zal worden. Zo blijft de privacy van de betrokkenen gewaarborgd.

Reageer
gravatar

Overal worden grapjes meegemaakt, Griet;) Ik respecteer uw mening maar ik denk we niet met alles rekening kunnen houden;) Verder mag iedereen een mening hebben en maakt het totaal niet uit of je melkboer,werkeloos of een gediplomeerd criticus bent. Maakt u echt geen meerdere als mens zijnde;)

Reageer
gravatar

Ik vind dit een van de mindere, als gediplomeerd criticus mag ik dat vinden. Amber Alert is te serieus en helaas te nodig om mee te geinen. Bovendien heeft 112 er niks mee te maken.
Ik stel overigens voor om de fictieve (zie ook de virtuele Kips-reclame bij Toivonen) kosten effectief in rekening te brengen bij de misdadigers die Amber Alert mogelijk maken en de gegenereerde middelen doen toekomen aan de organisatie van Amber Alert.

Reageer
gravatar

En bedenk eens wat een geld dit de schatkist gaat opleveren! Er zijn in Nederland circa 19.000.000 (zegge negentienmiljoen) mobiele telefoonaansluitingen, * 0,80 € = € 15.200.000,- per maand -> € 182.400.000 per jaar!

En dan is bovenstaande berekeningen nog exclusief de echte amber alerts. Ik voorzie enorme begrotingsoverschotten!

Reageer
gravatar

Grappige mijnheer Wout-Klabak Scholten,

Amber maandelijks getest. Weten mamma en pappa Alert hiervan? Wij worden bij Piepeloentje veel minder vaak getest door de Cito en dat is meer dan genoeg volgens mijn juf.

Veel knusse knuffels van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn vervelende broertje zegt, dat Roosje Droste helemaal niet gezien kon zijn in een speeltuin, want hij had via Facebook een afspraakje met haar in de kleuterdisco.

Reageer
gravatar

Perfect idee, Als ze er dan ook een afbeelding van een sirene bij zetten dan weten we gelijk of dat ook werkt.
Misschien een idee om daarmee ook samen te gaan werken met het “doven”journaal. Wellicht kunnen wij dat dan ook weer via onze webradio uitzenden.

Reageer
gravatar

Het was toch ook bizar om vorige week een amber alert af te geven voor een half jaar oude baby, die een half uur later, in de trein, MET DE VADER werd gevonden!

Reageer
gravatar

Dat is helemaal niet bizar. 9 van de 10 keer is het één van de ouders die het kind ontvoert. Sterker nog, het is een heel mooi voorbeeld van hoe het systeem succesvol kan werken.

Goed dat er nu serieus aandacht aan besteed word door middel van deze maandelijkse testen. Ik ga zelf ook testen: Testen of dat afmelden wel goed werkt na 9 maanden.

gravatar

Natuurlijk is dat bizar: als je al wéét dat het kind door de vader of moeder ontvoerd wordt, hoef je toch geen A.A. af te geven? Een fotootje in Opsporing Verzocht volstaat.

gravatar

@Neo Kolonist: Veel grappen zijn serieus van ondertoon. De beste grappen zijn natuurlijk van boventoon serieus en van ondertoon grappig, maar de omgekeerde versie komt meer voor, en is vaak ook erg grappig.

gravatar

Hoeveel kost dat smsje met de tekst ‘AMBER ALERT UIT’ naar 112? Moet ik dat een keer sturen of iedere maand?

Overigens lijkt Paulientje met de vlechtjes mij een prima fictieve kandidaat om vermist te worden.

Reageer
gravatar

Hé Neuzel, ben jij een meneer of een mevrouw?

Ik ben helemaal niet fictief, want anders zou ik toch geen echte berichtjes kunnen sturen.

Veel lekkere knuffels van Paulientje van vlees en bloed met echte vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn papa en mama zeggen dat ze jouw suggestie niet op prijs stellen.