Beveiligers dreigen met staking vanwege oortjes

“Laat ruimte voor onverwachte wendingen”

Beveiligers die politieke kopstukken beschermen, dreigen met stakingen als het dragen van communicatieapparatuur, de zogenaamde ‘oortjes’ verboden wordt. Ze reageren hiermee op een voorstel hiertoe van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

“Wij begrijpen dat de DKDB de beveiliging van VIPs aantrekkelijker en spannender wil maken”, aldus Bart de Velder, ploegleider van de beveiligingsploeg van premier Rutte . “Maar voor de veiligheid van onze jongens is deze communicatie-apparatuur cruciaal,” . De DKDB ziet de maatregel als noodzakelijk om de spanning in het beveiligen te houden. “Nu is het allemaal veel te voorspelbaar”, aldus perswoordvoerder Hein Bruggemans. “Iedereen die een aanval wil plegen, weet dat hij zijn gang kan gaan, maar vlak voor de streep toch gepakt wordt. Willen we draagvlak houden voor de beveiliging van VIPs, dan moet er weer ruimte komen voor avonturiers, eigen initiatief en onverwachte wendingen. Dan krijg je weer achtervolgers die tot het gaatje gaan, en niet opgeven zodra ze horen dat ze in de ‘chasse patat’ zitten.” Dat het beroep hiermee gevaarlijker wordt is volgens hem onzin: “Als de beveiliging minder massaal wordt, gebeuren er ook minder ongelukken. Je kunt beter screenen op rotte appels. En beveiligers horen zonder oortjes beter wat er in hun omgeving gebeurt.”

Beveiliger Ad Muskets is verontwaardigd. “De DKDB spreekt uit misplaatste nostalgie. De laatste jaren zijn de gevaren veel groter dan vroeger en er staat meer op het spel. Dit is nou eenmaal het nieuwe beveiligen.” Muskets is de discussie spuugzat. “Dit soort initiatieven wordt ingegeven door oud-beveiligers, die oeverloos orakelen vanuit hun commentaarhokje, maar geen idee meer hebben hoe het er op de straat aan toe gaat.”

De beveiligingsploeg van de koninklijke familie heeft eveneens aangegeven niet van de oortjes af te willen, maar beraadt zich nog op stappen. De ploeg van Geert Wilders staat afwijzend tegen staken. Volgens een woordvoerder is het een belangrijke zaak, ‘maar wij willen beveiligen, niet staken.’ Wel overweegt de ploeg een actie te steunen waarbij een dag alleen stapvoets beveiligd wordt. De ploeg van Marthijn Uitenboogaard, die naar verwachting na de zomer zijn opwachting zal maken, heeft nog niet gereageerd.

Het voorstel van de DKDB om het aantal auto’s en motoren te verminderen kan wel op enthousiasme rekenen van de beveiligers. Muskets: “Al die voertuigen die langs je scheuren, levensgevaarlijk. Goed dat daar wat aangedaan wordt voordat er nog meer ongelukken gebeuren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die oortjes zijn beslist noodzakelijk: hoe komen de beveiligers anders te weten dat er een aanslag op het te beveiligen kopstuk is gepleegd? Denk toch eens na!

Reageer
gravatar

Mensen, waar hebben jullie het over?
Die oortjes zijn gewoon rubber doppen die voorkomen dat ze vollopen bij te water raken, en bij ‘geen tijd om naar het toilet te gaan want heel druk’ aftappen van teveel vocht.

Reageer
gravatar

Jeettje, in ons land gebleven? Inderdaad dan was de vakantie heel kil.

p.s.
Hoe weet je dat ik ook Ling heet? Maal dat is alleen als ik bij de chinees op de hoek inval als selveelster. Kloepoek bij?

Reageer
gravatar

Neenee, naar een meer beschaafd land geweest, Ierland,
Moet dat niet te vaak doen: de cultuurschok bij terugkomst is té groot.
Gratis musea, muziekmakerij op de straten, geen roodlichtpiraten, schone steden met verzorgde bloembakken, beleefd personeel, mensen die trots zijn op hun cultural heritage en hun schrijvers (en ze ook gelezen hebben) zonder benepen superioriteitsgevoelens: alles wat we hier niet meer hebben, dat soort dingen.

gravatar

Aan de “oortjes” kun je ook zien alleen met theoriegeslaagde beveiligers te maken te hebben. Echte vechters (praktijk-geslaagde) beveiligers hebben geen oortjes meer; dat zou in het gevecht schade kunnen berokkenen. Kijk naar Dobermann-pinchers (de grote variant) en bouviers waar men de oren van heeft laten couperen. Ringfighters hebben ook geen of kort gecoupeerde oren. Echte vechters laten alle extremiteiten amputeren die in full-bodycontact vechtsporten beschadigd kunnen raken. Ik ken exemplaren in mijn cliëntenkring die oren, neuzen en niet nader te benoemen organen op hun rug laten tatoeëren, kunnen ze die ook niet meer kwijtraken. Er zijn zelfs types die hun 6 hersencellen en 3 synapsen uitdagend als tatoe in hun nek dragen. Zij kletsen zelfs uit hun nek.

Reageer
gravatar

Ja zeg, schrijf dat a.u.b. nooit meer als ik een kopje thee zit te drinken… Laptop nat en bijna gestikt in een slok loeihete thee…
Ook humor moet voldoen aan veiligheidsregels, potdomme!
Zo, en nu even lekker verder slobberen.

gravatar

Wat een fantasie! Zelfs de vakbonden geloven het. l.o.l. Een totaal door speld.nl verzonnen verhaal, maar wel leuk om alle reacties te zien. Veel reactiegevers ijken het intellect te hebben van een zieke zeekoe in baringsnood 🙂

Reageer
gravatar

Nou Dikkiebigmans, het is dat je het zegt. Nu heb ik het pas door. Het bericht is fantasie en nog wel verzonnen ook! Ik vertegenwoordig niet veel reageerders, maar jouw typering ijkt wel in één opzicht op mij.

gravatar

Sarcasme

Onder sarcasme (uit het Grieks: σαρκάζω (sarkádzoo) = ergens vlees [sarx] vanaf scheuren) wordt bijtende spot verstaan.

En wat zei u ook al weer over ‘intellect’?

gravatar

“Beveiligers die politieke kopstukken beschermen, dreigen met stakingen als het dragen van communicatieapparatuur, de zogenaamde ‘oortjes’ verboden wordt”

Moeten we “politieke kopstukken” wel willen beschermen?

Bestaat er wel zoiets als een ‘politieke kopstuk’?

Die lui doen niets anders dan wauwelen, kletsen en pingen/smsen in de Tweede Kamer.

En dat á 7500 euro per maand?

Terwijl, als het puntje bij het paaltje komt, men kiest voor de slapste oplossing; belasting verhogen, verbieden of tegen de maatschappelijke draagvlak in, zaken door drukken.

Liever had ik dat er helemaal geen politieke kopstukken zouden zijn.

Gewoon een landsdienaar, die voor een minimumloon werkt (plus een beetje eer) zou heel wat schelen.

Al mag de volgende Boer Koekoek lekker wegblijven.

Reageer
gravatar

Ik heb vermoeden dat meer dan de helft van de beveiligers een adem-in-adem-uit-stemmetje in het oor dringend nodig heeft.
Afschaffen van de oortjes zou tot een massaslachting leiden.

Reageer
gravatar

Mijn beveiligers hebben al lang geen oortjes meer.
Dat is niet vanuit nostalgisch maar budgettair oogpunt.
Daarbij is naar voren gekomen dat er minder dreiging ontstaat omdat ik niet als beveiligd object word gezien en de lijfwachten niet als beveiliger.
Het verbieden van de oortjes is naar mijn persoonlijke mening dan ook veeleer een non-issue, verstandige beveiligers zien daar uit zichzelf al van af.

Reageer
gravatar

Maar misschien wil je je eigen lookalike op 100 meter afstand laten lopen – omringd door een team beveiligers – als bliksemafleider. Dan zijn die oortjes zeker nodig!

gravatar

“Oortjes” mogen van mij eruit.
De “hersentjes” zijn er toch ook al uit?
De “oogjes” (HEMA “eyes-on-you” Type VK-191) lijken mij wel noodzakelijk.
Losse handjes (KRUIDVAT “Happy-slappy” V2.3 naast de CD boxen) zijn wel handig (haha, leuke woordgrap)

Reageer
gravatar

Zonder oortjes is voor mij de lol er af. Dan is het afgelopen met het tweede bordje en de vierde buurvrouw op de barbekjoe.

Reageer
gravatar

Als het aan mij zou liggen zou ik “oortjes” voor beveiligers laten implanteren, in de pre-frontale lob. Nu is steeds nog het gevaar aanwezig dat terroristen met een béétje ICT-achtergrond, oortjes kunnen afluisteren. De verplichte zonnebrillen kunnen dan worden voorzien van HUD-display zoals bij moderne jachtvliegers en helicopterpiloten. Het gebruik daarvan brengt het vereiste IQ- en opleidingsniveau wel op een punt waar doorsnee-kleerkasten moeten afhaken. Maar dan kunnen zij altijd nog de politiek in, als woordvoerders voor bijv. de specialismen veiligheid, gezondheid en milieuhygiëne.

Reageer
gravatar

Ik zeg waarom niet nog veel verder gaan, alleen nog achter een beeldscherm, is ook meteen een stuk veiliger voor de beveiliging. Het aantal ongelukken met beveiligers zal drastisch afnemen.

gravatar

Bij die mevrouw Verdonk ga ik me inderdaad afvragen of dat beveiligen wel noodzakelijk is. Wat doet die tegenwoordig? In de gemeenteraad van Tjietjerkstradeel zitten??

Reageer
gravatar

Die gemeente heet Tytsjerksteradiel en Rita Verdonk heeft in heel Friesland geen enkele zetel gekregen omdat zij zo dom was om voor de afschaffing van de provicie te pleiten 😉