Analfabetisme onder jongeren schrikbarend hoog

"Zelfs met pas gearriveerde asielzoekers is het beter gesteld"

Het gebrek aan lees- en schrijfvaardigheid onder zeer jonge mensen is enorm. Taalwetenschapper Bert Bokhoven luidt de noodklok: “Sommige groepen in onze samenleving zijn voor vrijwel 100 procent analfabeet.”

Bokhoven raakte geboeid door het onderwerp toen hij op een familiefeest zijn vierjarige neefje Tom aan een leestestje onderwierp. “Hij krabbelde met vetkrijt een wirwar aan lijnen die ‘KAAT’ leken te spellen, toen ik naar een plaatje van een boom wees. Ik ben voor mijn onderzoeken veel met asielzoekers bezig en zelfs bij hen is het beter gesteld. Mensen die hier pas zes maanden zijn, lezen en schrijven vaak al beter dan Tom, terwijl die alweer vier jaar in Nederland is.”

Toen Bokhoven systematischer aan de slag ging met taaltesten bij jongeren, vond hij een sterke correlatie tussen leeftijd en taalvaardigheid. En de resultaten zijn weinig hoopgevend, aldus de taalwetenschapper. “Hoe jonger mensen zijn, des te slechter ze lezen en schrijven. Als je maar ver genoeg teruggaat nadert het analfabetisme de 100 procent.”

Er zouden instituten moeten worden opgericht om de lees- en schrijfvaardigheid onder de jongste bevolkingsgroepen te verbeteren, zo stelt Bokhoven. “Tot een bepaalde leeftijd moeten we daar alle analfabeten gewoon verplicht heen sturen. We kunnen het als land niet toestaan dat analfabetisme zo wijdverspreid blijft.”

Bokhoven raadt de overheid ook aan om het gebruik van sociale media te promoten. “Onder gebruikers van Twitter en Facebook bevinden zich veel minder analfabeten. Alleen bij Hyves is die positieve correlatie gek genoeg vrijwel afwezig.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nu iets gehoord wat die hele theorie over prenataal analfabetisme van Bert van Bokhoven (schuilnaam van voormalig Landstorm-ideoloog Prof. Dr. Dipl. Ing. Albertus Von Bockwursthofen) totaal onderuit haalt. De Schot Derek Ogylvie, RTL 4-kinderfluisteraar, stelt dat hij kan communiceren met preconceptuele identiteiten op zoek naar modelouders. Heeft Bokhoven hier ten aanzien van infantiel analfabetisme niet te zeer zijn eigen kinderen als maatstaf genomen?

Reageer
gravatar

Quote…”Hoe jonger mensen zijn, des te slechter ze lezen en schrijven. Als je maar ver genoeg teruggaat nadert het analfabetisme de 100 procent”

Pfff…laat een foetus gewoon foetus zijn, aub?

Enne, waarom moet iedereen per se kunnen lezen en schrijven met 2 jaar?

Zeker gezien de steeds hogere leeftijden kan men stellen, dat de lees- en schrijfvaardigheid best kan worden uitgesteld tot, om een voorbeeld te noemen, de 23 jarige leeftijd!

Jong genoeg om nog nieuwe dingen te leren, maar ook oud genoeg om nu eens serieus aan te pakken.

Reageer
gravatar

Wij zien hier een gat in de markt en brengen daarom zeer binnenkort een schriftelijke cursus lezen en schrijven voor jongere jongeren op de markt. Met dank aan de Speld voor het signaleren van dit ernstige probleem.

Gna, gna… [inhandenwrijft]

Reageer
gravatar

Ja links vond onderwijs niet belangrijk. Want als je goed kon leren werd je afgeremd want het onderwijs wordt gegeven als een ieder het niveau had die de zwakkere uiteiendelijk ook had.Dus komen vele kinderen niet ver. Daarbij vergeten ze de allochtoon goed les te geven, want ja het fundamentalisme verkondigen was belangrijker dan integratie, dat willen ze ook niet. Dus heel NL diende hun niveau aan te nemen. Vandaar. Vroeger werd er tenminste wel goed les gegeven. Werd er ook wat van je verwacht. Nu hoeft dat allemaal niet. Als je maar een beetje meekan komen.

Reageer
gravatar

Dat die Bockhoven er eens een keer flink naast zit vind ik niet zo erg. Waar gezaagd wordt vallen nu eenmaal spaanders. Maar al die reaganten. die het niet (willen) snappen stuit mij stevig tegen de buik. Kinderen zijn het schrift geheel machtig, maar laten dat niet merken. Ze houden zich opzettelijk van de domme. Zijn apelui. Genieten er van als ouderen het voorleeswerk doen en hun administratie bijhouden. Op nog jongere leeftijd laten ze zich zels voortduwen. Sterk staaltje toneel! Pas bij stukje en beetje vallen ze op latere leeftijd door de beugel. Dan roept een geschroken ouder of voogd opeens: ‘O, je kan dus wel lezen!’ En uiteindelijk geeft elk kind die bevoorrechte positie op.

Reageer
gravatar

Eindelijk iemand die van de beugel en de rand weet. Evenwel toch een kleine correctie, als u mij permitteert: in “… vallen ze op latere leeftijd door de beugel.” Dat moet natuurlijk “vallen voor de beugel” zijn.

Ik vraag mij overigens af of het op die leeftijd nog zin heeft om door een beugeltje gehaald te kunnen worden.

gravatar

Ja, nee, ik weet ‘t niet of die meneer Bockworst het goed heeft. Ze weten drommels goed aan te geven welk Happy Meal ze willen bestellen: ik bedoel maar.
Tuurlijk, de plaatjes helpen wel, maar je ziet die oogjes heen en weer gaan, dus, en dan bestellen ze aanvullende dingen die niet bij het Happy Meal horen, dus.

En niet toevallig altijd het duurste kiezen; tellen kunnen ze volgens mij ook drommels goed, dus. Nauwkeurig geschat hoeveel pappie of mammie bij zich heeft en gaan met die bestelling: dat kán geen toeval zijn, dus.

En ze komen er altijd mee weg: ik heb er nog nooit ééntje zelf zien betalen.
Volgens mij hebben we het hier over jeugdcriminaliteit, hoewel jeugd? Kleutercriminaliteit; ik weet wel waar die calculerende burger begint, dus..

gravatar

Eindelijk een bevolkingsgroep die niet ellenlange betogen naar me mailen die ik pas over 70 jaar gelezen hoef te hebben.
Nee dit is geen probleem, al die lui die wel kunnen lezen en schrijven, dat is het probleem.

Reageer
gravatar

Vergat ik nog B. Bokhoven een compliment te maken, zijn productie aan rapporten, thesen, anti-thesen en prothesen verlost de wereld jaarlijks van 850 hectare regenwoud. Bokhoven wordt door de onlangs geprivatiseerde Nederlandse Staatsdrukkerij voorgedragen voor de NDu Offset-Rotatie-Oeuvre Prijs 2011. Bij de uitreiking van deze Prijs zal hij bovendien ook koninklijk worden geridderd in de Orde van de Nederlandse Hostie. Doen we hier nog iets aan in kringen van De Speld?

Reageer
gravatar

Bert Bokhoven, hét omni-talent van Het Vrije Westen heeft wederom toegeslagen, opnieuw heeft hij een lijvig rapport het daglicht doen zien.
Dit keer over linguïstische problemen van 4-jarigen en hun taalachterstand ten opzichte van asielzoeker-kinderen. Taalvorming begint al in de baarmoeder als de vrucht nog maar 3 weken oud is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat moeders met milieugebonden taalachterstand, bovengemiddeld vaak hun taalproblemen overdragen op hun embryo’s, als zij tijdens de zwangerschap blijven roken en drinken; de z.g. reproductieve socialisatie. Deze mutaties zijn weliswaar niet genetisch gecodeerd, maar wel sterk milieu-gebonden. Hetgeen wil zeggen dat in alle milieus rokende en drinkende moeders idiote kinderen op de wereld kunnen zetten, maar dat die kinderen in “betere kringen” doorgaans betere kansen op een maatschappelijke positie krijgen, dan in arbeidermilieus. Onze huidige MP is daar een “sprekend” voorbeeld van, hij kan niet rekenen (verrekent zich in de eenvoudigste rekensommetjes van 50 miljard) maar toch is hij de Hope des Vaderlands van Hollands Finest: de symbiose VVD/CDA.
Dit bewijst dat ‘nurture’ fouten van ‘nature’ kan compenseren als je maar in het juiste milieu bent geboren en de juiste ego-boosters krijgt toegediend tijdens de puberteit.

Reageer
gravatar

Er is niemand meer geschikt dan HIJ, de Grote Allesweter.
En ach, kon HIJ ons ook maar wat van politiek laten begrijpen.

gravatar

Ik vind dit bericht over lezen en schrijven helemaal niet schrikbarend. Het baart mij juist schrik aan dat een fors deel van de samenleving heeft leren praten zonder te denken of te luisteren en daar oeverloos gebruik dan wel misbruik van maakt.

Reageer
gravatar

Ongetwijfeld is het een genetische kwestie. Tot tienduizenden jaren geleden waren zelfs de jongste borelingen even vaardig in het lezen en schrijven als hun ouders.
Daarna is het gruwelijk misgegaan en werden de verschillen steeds groter. Welke genetische mutaties daar verantwoordelijk voor zijn weet ik niet, maar ik wijt het aan de uitvinding van het vuur.

Reageer
gravatar

Ik heb kennisgenomen van het artikel en het ronduit domme commentaar van economische onbenullen. Ik wijs er op dat het dom houden van Het Volk economisch beter is voor de hardwerkende neo-liberale rijken die door iets meer dan de helft van onze bevolking worden bejubeld.
In dat opzicht heeft het cabaret Rotte, Behagen en Verwilderd goed werk verricht met het onbetaalbaar maken van het hoger onderwijs.

Reageer
gravatar

Laat mij even het misverstand uit de wereld helpen: Wij neo-liberalen zijn zelfverklaard tegenpool van de Verwildering van dit land. Het is dan ook te gek voor woorden dat wij met dit rariteitenkabinet over een kam geschoren worden. Nee, eerder is het domhouden van de bevolking in sociaal-economische relatie gestoeld op het eeuwenoude verbond tussen de Roomsen en de Conservatief Liberalen: als de een ze dom houdt, dan houdt de andere ze arm. Wij Neo-Liberalen echter zijn als volgelingen van Pechtold voorstander van meer ontwikkelingsmogelijkheden om onze veelbejubelde kenniseconomie in stand te houden zodat iedereen daarvan kan profiteren. In dit licht zijn wij geen voorstander van het beleid van Rotte/Behagen/Blondie, maar gaan voor Groen Rechts (Pechtold/Sap).

gravatar

Ik was werkelijk ontsteld toen ik op het consultatiebureau was, de kinderarts verbaast reageerde toen mijn dochter van 9 maanden haar corrigeerde met de vaak gemaakte Brabantse fout in “langs en naast”. Er werd direct het woord hoogbegaafd genoemd. Moet ik dan verdorie de discussie voeren dat je best een taal kan leren in 9 maanden?

Reageer
gravatar

Ach, zo erg is het ook weer allemaal niet dat die zeer jeugdigen niet kunnen lezen en schrijven. Zou zo maar eens kunnen gebeuren dat ze dan ook echt willen gaan meepraten. Een eigen willetje hebben ze meestal al wel. Dan zal de puinhoop alleen maar groter worden en meer verwarrend. Dus lekker houden zo.

Reageer
gravatar

๑•ิ.•ั๑ ๑۩۞۩๑ ♬✿.。.:* ★ ☆ εїз℡❣·۰•●○●ōゃ ♥ ♡๑۩ﺴ ☜ ☞ ☎ ☏♡ ⊙◎ ☺ ☻✖╄ஐﻬ ► ◄ ▧ ▨ ♨ ◐ ◑ ↔ ↕ ▪ ▫ ☼ ♦ ▬♦ ◊ ◦ ☼ ♠♣ ▣ ▤ ▥ ▦ ▩ ◘ ◙ ◈ ♫ ♬ ♪ ♩ ♭ ♪ の ☆ → あ ぃ £ ❤# @ & * ❁ ❀ ✿ ✾ ❃ ✺ ❇ ❈ ❊ ❉ ✱ ✲ ✩ ✫ ✬ ✭ ✮ ✰ ☆ ★ ✪ ¤ ☼ ☀ ☽ ☾ ❤ ♡ ღ☻ ☺ ❂ ◕ ⊕ ☉ Θ o O ♋ ☯ ㊝ ⊙ ◎◑ ◐ ۰ • ● ▪ ▫ 。 ゚ ๑ ☜ ☞ ☂ ♨ ☎ ☏ × ÷ = ≠ ≒ ∞ ˇ ± √ ⊥▶ ▷ ◀ ◁ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈ ☉ ☊ ☋ ☌ ☍ ☑ ☒☢ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾ ♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♩ ✙ ✈ ✉ ✌ ✁♝ ♞♯♩♪♫♬♭♮ ☎ ☏ ☪ ♈ ♨ ₪ ™ ♂✿ ♥ の ↑ ↓ ← → ↖ ↗ ↙ ↘ ㊣ ◎ ○ ● ⊕ ⊙ ○  △ ▲ ☆ ★ ◇ ◆ ■ □ ▽ ▼ § ¥ 〒 ¢ £ ※ ♀ ♂ &⁂ ℡ ↂ░ ▣ ▤ ▥ ▦ ▧ ✐✌✍✡✓✔✕✖ ♂ ♀ ♥ ♡ ☜ ☞ ☎ ☏ ⊙ ◎ ☺ ☻ ► ◄ ▧ ▨ ♨ ◐ ◑ ↔ ↕ ♥ ♡ ▪ ▫ ☼ ♦ ◦ ☼ ♠ ♣ ▣ ▤ ▥ ▦ ▩ ◈ ♫ ♬ ♪ ♩ ♭ ♪ ✄☪☣☢☠░ ▒ ▬ ♦ ◊ ◦ ♠ ♣ ▣ ۰•● ❤ ●•۰► ◄ ▧ ▨ ♨ ◐ ◑ ↔ ↕ ▪ ▫ ☼ ♦♧♡♂♀♠♣♥❤☜☞☎☏⊙◎ ☺☻☼▧▨♨◐◑↔↕▪ ▒ ◊◦▣▤▥ ▦▩◘ ◈◇♬♪♩♭♪の★☆→あぃ£Ю〓§♤♥▶¤๑⊹⊱⋛⋌⋚⊰⊹ ๑۩۩.. ..۩۩๑ ๑۩۞۩๑ ✲ ❈ ✿ ✲ ❈ ➹ ~.~ ◕‿- ❣ ✚ ✪ ✣ ✤ ✥ ✦❉ ❥ ❦ ❧ ❃ ❂ ❁ ❀ ✄ ☪ ☣ ☢ ☠ ☭ღღღ ▶ ▷ ◀ ◁ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈ ⊙ ☊ ☋ ☌ ☍ⓛⓞⓥⓔ๑•ิ.•ั๑ ๑۩۞۩๑ ♬✿ ☉♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♩ ✙✈ ✉ ✌ ✁ ✎ ✐ ❀ ✰ ❁ ❤ ❥ ❦❧ ➳ ➽ εїз℡❣·۰•●○●ゃōゃ♥ ♡๑۩ﺴ ☜ ☞ ☎ ☏♡ ⊙◎ ☺ ☻✖╄ஐﻬ ► ◄ ▧ ▨ ♨ ◐ ◑ ↔ ↕ ▪ ▫ ☼ ♦ ▬♦ ◊ ◦ ☼ ♠♣ ▣ ▤ ▥ ▦ ▩ ◘ ◙ ◈ ♫ ♬ ♪ ♩ ♭ ♪ の ☆ → あ ぃ £ ❤ ❁ ❀ ✿ ✾ ❃ ✺ ❇ ❈ ❊ ❉ ✱ ✲ ✩ ✫ ✬ ✭ ✮ ✰ ☆ ★ ✪ ¤ ☼ ☀ ☽ ☾ ❤ ♡ ღ☻ ☺ ❂ ◕ ⊕ ☉ Θ o O ♋ ☯ ㊝ ⊙ ◎ ◑ ◐ ۰ • ● ▪ ▫ 。 ゚ ๑ ☜ ☞ ☂ ♨ ☎ ☏▶ ▷ ◀ ◁ ☀ ☁ ☂ ☃ ☄ ★ ☆ ☇ ☈ ☉ ☊ ☋ ☌ ☍ ☑ ☒☢ ☸ ☹ ☺ ☻ ☼ ☽ ☾ ♠ ♝ ♞♯♩♪♫♬♭♮ ☎ ☏ ☪ ♈ ♨ ºº ₪ ¤ 큐 « »™ ♂✿ ♥ の ↑ ↓ ← → ↖ ↗ ↙ ↘ ㊣ ◎ ○ ● ⊕ ⊙ ○  △ ▲ ☆ ★ ◇ ◆ ■ □ ▽ ▼ § ¥〒 ¢ £ ※ ♀ ♂ © ® ⁂ ℡ ↂ ✐✌✍✡✓✔✕✖ ♂ ♀ ♥ ♡ ☜ ☞ ☎ ☏ ⊙ ◎ ☺ ☻ ► ◄ ▧ ▨ ♨ ◐ ◑ ↔ ↕ ♥ ♡ ▪ ▫ ☼ ♦ ▀ ▄ ✗✘✚✪✣✤✥✦✧✩✫✬✭✮✯✰ ✱✲✳❃❂❁❀✿✾✽✼✻✺✹✸✷ ✶✵✴❄❅❆❇❈❉❊❋❖☀☂☁【】┱ ┲ ❣ ✪ ✣ ✤ ✥ ✦ ❉ ❥ ❦ ❧ ❃ ❂ ❁ ❀ ✄ ☪ ☣ ☢ ☠ ☭ ♈ ➸ ✓ ✔ ✕ ✖ .: ◢ ◣ ◥ ◤ ▽ ▧ ▨ ▣ ™ ℡ 凸 の ๑۞๑ ๑۩ﺴ ﺴ۩๑ o(‧”’‧)o ❆ べò⊹⊱⋛⋋ ⋌⋚⊰⊹ ⓛⓞⓥⓔ ☀ ☼ ☜ ☞ ⊙® ◈ ♦ ◊ ◦ ◇ ◆ εїз❃❂❁❀✿✾✽✼✻✺✹✸✷ ✶✵✴❄❅❆❇❈❉ ❊❋❖❤❥❦❧↔ ↕ ▪ → ︷╅╊✿ (¯`•._.• •._.•´¯)(¯`•¸•´¯) ❤`•.¸¸.•´´¯`•• .¸¸.•´¯`•.•●•۰• ••.•´¯`•.•• ••.•´¯`•.••—¤÷(`[¤* *¤]´)÷¤ⓨⓩ(⊙▂⊙✖ )(づ  ̄ ³ ̄)づ ( c//”-}{-*\x)(-’๏_๏’-)(◐ o ◑ )(⊙…⊙ )๏[-ิ_•ิ]๏(•ิ_•ิ)(•ิ_•ิ) (/•ิ_•ิ)(︶︹︺)

Reageer
gravatar

Heeft Bokhoven ook het kennisniveau van de jongeren onderzocht? Nederland wil namelijk al jaren een kenniseconomie worden. Om dat te bereiken moeten er -zeker in deze tijd- prioriteiten worden gesteld en keuzes gemaakt worden. Investeren in kennis levert op den duur meer op, dat is wel duidelijk.

Reageer
gravatar

Een beetje kort door de bocht, dit onderzoek. Normaal gesproken leren kinderen lezen als zij 6 jaar zijn, natuurlijk kan Tom nog niet goed schrijven. Schrikbarend hoor, pfoe!

Reageer
gravatar

Beste Erna, als puristisch wetenschappelijk onderzoeker (onafhankelijk en zonder aandelen), kan ik je verklaren dat dit onderzoek aan alle wetenschappelijke voorwaarden tegemoet komt.
Helemaal niet kort door de bocht, maar juist op een volledig verantwoorde manier uitgediept door collega Bokhoven, waarvoor hulde.

Dat “normaal” gesproken kinderen volgens u dat pas rond het 6e levensjaar leren, is een wetenschappelijke gotspe: het wordt “normaal” gevonden, maar dat is wat héél anders.

Bokhoven legt hier de vinger op de wonde plek: de laksheid van ouders/verzorgers en de Overheid die toestaan dat het potentiaal niet ten volle benut wordt.

gravatar

U maakt uzelf er wel erg makkelijk van af. Kinderen mogen best wel wat doen voor hun borstvoeding.
Sterker nog, door al heel vroeg de scheiding tussen schrijven & niet schrijvende kinderen aan te brengen, kun je het niet schrijvende deel alvast leren hoe ze kleren in elkaar kunnen naaien, zodat ze op hun vierde jaar beslagen ten ijs komen. Denk alleen al eens aan de opbouw van het pensioen die kinderen vanaf 4 jaar genereren!
Nee beste Erna, u bent een beetje naïef en niet van deze tijd vrees ik.

gravatar

Paulientje heeft het bovenstaande bericht voor mij voorgelezen. Ik heb namelijk tot nu toe alleen leren schrijven. Juffrouw Ingrid en meester Henk kunnen namelijk ook niet lezen (en rekenen). Mama zegt dat ze leesblind zijn, maar ze kunnen wel goed zien als ik een geintje uithaal.

Reageer
gravatar

Als we onze onvolprezen taalwetenschapper Bert Bokhoven maar eens meer gingen waarderen. Dan is het moment dat het boek: “leren lezen voor dummy’s” standaard wordt uitgedeeld bij het consultatiebureau nabij. Zolang dat nog mag blijven bestaan van Den Haag, want je kweekt er alleen maar geïnformeerde burgers mee!
Meer onderzoek is nodig.

Reageer