Duits, gym en natuurkunde voortaan één vak

Door de bezuinigen combineert het Paetoritio Lyceum sinds kort meerdere examenvakken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Afgelopen zaterdag, 6 april, hbbeen mijn man en ik een fantastische rondvaart gemaakt door de vesting Naarden. Wij waren de enige passagiers aan boord (om 14.00 uur) en de schipper (zijn naam is me helaas ontschoten) heeft vol enthousiasme honderduit verteld.De foto’s die ik tijdens de rondvaart heb gemaakt, stuur ik u hierbij met het verzoek ze aan de schipper’ door te sturen. Hij staat zelf op twee afbeeldingen, dus u zult ongetwijfeld…

Reageer
gravatar

Naamval kun je natuurlijk prima oefenen met een sprong van het wandrek en hand daarvan de zwaartekracht uitleggen. Kijk, Pietje valt. Oh nee, er zijn weinig Pietjes meer. Ali valt.

Reageer
gravatar

Tiens doen ze dat zo? Eigenlijk verbaast het me niks. Zo heb ik TWI trachten te leren ‘as a baby’

Ik ging dus slapen met het gedacht dat ik de volgende dag zou opstaan met Twi als vanzelf.

Zo heb ik trouwens ook nederlands leren spreken. Dat lukte een stuk beter TTZ ik versta het maar ik snap er NIKS van tegelijkertijd.

Pak nou Hitler. Ik zou me gerust als ‘voorproever’ durven willen inzetten hebben en die vent zijn vreet opeten gewoon waar m bij stond. Om dan te gaan zeggen dat er niks aan was.

Reageer
gravatar

Misschien gewoon slechts ‘e’en vak geven per schooltype waar het meeste in gecombineerd is. scheelt lerarentekort, en de kid snappen het tenminste in ‘e’en keer! het vak is….. sociale computervaardigheden.. wel met onderscheid tussen wetenschappelijk en praktisch gebruik, want je moet wel weten hoe je met Facebook de machines aanstuurt natuurlijk! Onderzoeksvaardigheden doen ze op bij een datingsite.
De rest kunnen ze gewoon opzoeken! Gaat gelijk de diplomanormering gehaald worden… het is ook gemakkelijker om docenten op te leiden, die hoeven geen kennis meer te hebben, maar alleen ondersteunen tijdens het zelfstandig facebooken…

Reageer
gravatar

@42: i vi d ve t zuin, z ku j ni bezui ho. da vers nie elk me, beha d d sle versta, di verst all

aanvu:

k nd at el e ig, o n e et nigen or. n taat mand aar er, lve an e chte anders, e aan es.

lling

Daarbij, omdat je dan de overbodige helft eronder moet zetten voor mensen met het nivootje Henk en ikke kost het feitelijk alleen maar meer (extra witregels).

Reageer
gravatar

Net in het jeugdjournaal een leraar die met geschiedenisliedjes les geeft. Het gaat duidelijk de goede kant op.

Reageer
gravatar

40 (onder voorbehoud en ex aequo)Jeettje u bent nu wel heel erg in de bovenbouw van de Nederlandse opleidingsindustrie bezig. Ik vermoed post-professoraal; één woord voor een begrippenkader van 3 A-4tjes ….
Bent u niet bang dat dit voor de doorsnee doctorandus te hoog gaat?
Een begrip als “multi-disciplinair” blijkt zonneklaar al te hoog gegrepen voor de zeer mediocre Nederlandse politici annex beleidsmakers. Hun IQ is op last van Rutte zelf per 01-01-2011 geHalbeerd.

Reageer
gravatar

38
PIETJANHEINPAN • 6 JULI 2011, 17:46
HAGEVELD!
Reageer

Was dat het internaat waar u uw combinatievakken Duits/biologie, Nedrlands/biologie, Godsdienstonderwijs/bilogie, wiskunde/biologie en-nog-zo-wat/biologie hebt volbracht?

Reageer
gravatar

Dat heb je nu met die combinatie opleidingen: men meent aan één woord voldoende te hebben voor meerdere disciplines.

Dit is natuurlijk een aanduiding voor ingewijden ter vervanging van 3 A-4tjes jammerklacht over het onderwijsklimaat (wat ook steeds warmer wordt), en de oplossing daarvoor.

gravatar

30. Willem, graag gedaan. En in de categorie “Heinrich” heb ik nog twee korte citaten uit de bekende HAVO-bundel: “Heinrich & Anna”; te weten Anna: “Mein lieber Heinrich, lass es, ich fühle etwas Nasses”, dan Heinrich’s werkgever (fruitkweker): “Heinrich, was machts Du da?” Heinrich: “Ich mach’ Anna-nass”. Da’s weliswaar niet van hetzelfde niveau als de imposante teksten van grote tekstdichters als 50 Cents of 2-pac of hoe deze Afro-American giganten zich ook noemen, maar wel nét even anders..

Reageer
gravatar

Ja, Jochem, en als je dan toch bezig bent graag een notenapparaat en een referentiële database erachter om citaten op te kunnen zoeken …..

Ah, en natuurlijk een index met steekwoorden, uiteraard.

Reageer
gravatar

@Jochem, nu nog op 46: de oplossing zou simpel kunnen zijn door de reacties op een nummer a, b, c etc te geven. Dus dan wordt de reactie op 43 niet 44 maar 43b en dan wordt het verwijzen weer duidelijk. Het oude systeem werkte overigens ook voortreffelijk!

Reageer
gravatar

Inderdaad, alle hulde voor de functionaliteitenterugkeer nu nog aub Jeettjes punt verhelpen namelijk dat ik reageer op Jeettjes opmerking op 41, of neen, toch 44 of doe vast maar 49 voor de toekomstige reacties die er allemaal nog tussen komen. Wie weet haalt Jeettje de 60 nog wel. 😉

Reageer
gravatar

Kijk, dat bedoel ik nou: ik heb met 31 eerst gereageerd, roe wist ik het weer en dat is 26 geworden?!
Komt er nog een verbeterde verbeterde versie van de verbetering?

Reageer
gravatar

Nou ja zeg: ‘roe’ moet “toen” zijn, ik liep uit de tijd met verbeteren.

Hulde voor de knoppen terug! Waar vind je dat nog, sociale media die sociaal zijn?

Toch effe nog een opmerking: hij nummert om bij een reactie op een reactie: zo is deze nr 41 42 geworden door een reactie bij Willem.
Dat betekent dat nummerzoeken ook een heidens karwei wordt bij multiple nakomende reacties op reacties etc.

gravatar

@ ir Leeflang; Dank voor de vriendelijke woorden. Ik begrijp dat de Speld al te populair is geworden, zodat de meeste reacties van de massa hier al op een niveau zijn beland van tekstuele oprispingen, die het lezen nauwelijks waard zijn. Dat het artikel in de Speld als aangever fungeert (door bijvoorbeeld bondig te zijn en de meest voor de hand liggende inkoppertjes niet plaatst) ontgaat de meesten kennelijk hier. Nu de bijdragen hier vooral gaan op niveau ‘ ik maak veel spelfouten, lachen he?’ of iets dergelijks… hoe hou je de site lezenswaardig?

Nou goed, nog even iets on-topic: Uit de streaming content van het internet heb ik in ieder geval geleerd dat je het vak Duits niet moet combineren met seksuele voorlichting (Heinrich! Spritze mir noch einmal ins Maul) Afschuwelijk! Zijn er nog meer verkeerde combinaties?

Reageer
gravatar

Kom kom Willem, je moet jezelf niet al te hard vallen met dat “tekstuele oprispingen, die het lezen nauwelijks waard zijn”.

gravatar

Beste oma,
Al bent u als oma gegroeid voor mij. Dat alles hoeft u zich niet meer aan te trekken. Geloof mij dat uwe stem echt wel gehoord wordt door mij en ons. U laat ons niet een ons wegen voor wij en ik wegen, niet in gewichten maar aan het gevoel wat ons wederzijds bind

En dat er andere zijn die ons niet begrijpen door soellingsfouten dat is iets wat hun maar moeten uitzoeken. Wij begrijpen elkaar denk ik.

gravatar

Onse jufvrouwen van gimnestiek, tekenen, reekenen en speling zijn allang vurvangen door juffen die dat niet kennen, of is het kunnen?

Reageer
gravatar

De nummers zijn terug!! Hoezee, duidelijkheid, net als de rugnummers bij voetbal, je weet dan over wie je het hebt, nu nog de correctietijd terug na het reactie plaatsen.

Reageer
gravatar

Zo zie je maar, dat De Speld heel wat sprankelender (en prikkelender) is dan voetbal. Binnen de kortste keren is de correctiemogelijkheid er weer. En bij voetbal? Ooit een overtreding in de herhaling NIET gemaakt zien worden? Of een gemiste kans bij nader inzien toch maar wel ingkopt zien worden?
Introductie van de correctiemogelijkheid bij voetbal is wellicht nog veel belangrijker dan al die electronische ogen waar ze zo over ruziën!

gravatar

Dit sluit in elk geval aan bij de bezuinigingen later in de grote boze buitenwereld.
Bouwvakker, begravenisondernemer en filosoof voortaan één baan.
Of archiect, binnenvaartschipper en beurshandelaar.

Reageer
gravatar

Tijdens mijn Mavo-2 opleiding hadden we Godsdienst, Biologie en Natuurkunde van dezelfde leraar. Als leerlingen wisten we die vakken zeldzaam te combineren tot 1 geheel, waar dan weer de leraar radeloos van werd. Maar ja, je kan niet alles hebben.

Ik mis ook de voorbeeldknop danwel de nabeeldbehandelingsmogelijkheid. Dat op elkaar reageren werkt niet als je op 3 reacties (zeg maar op nummers (die ontbreken) 4, 12 en 13) wilt reageren.

Reageer
gravatar

Ja en inderdaad, graag terug de correctietijd, het goede en juiste overzicht op de thuispagina en de nummers. Ik denk dat deze of gene zich al aan het beraden is op een satirsich artikel over de nieuwe vormgeving van de Speld. (Voorstel voor de kop: “Ook bij de vernieuwde Speld gaat het zoals tegenwoordig vrijwel overal niet meer om de inhoud doch helaas alleen nog maar om de buitenkant”.

Reageer
gravatar

Beter een minder spetterende vormgeving dan een verslechtering van functionaliteit. Ik vind het herontwerp daarom allerminst geslaagd.

– De reacties vallen niet op onder een hoop plaatjes, die niet ter zake doen.
– De superhandige correctietijd is verdwenen.
– Het reactieveld is minder functioneel dan de numerieke verwijzing. Reacties gaan zo verloren in de tijdsvolgorde.
– De thuispagina is een warboel. Ook daar is de belangrijke tijdsvolgorde van berichten zoek. (Een bericht van zaterdag staat nu boven de berichten van vandaag.) Heel verwarrend als je dagelijks De Speld bezoekt. Daarbij is ook de dubbele vermelding van berichten storend.

Reageer
gravatar

@Maarten en Jeettje
Aan het reageerveld en een profielpagina wordt nog gewerkt. Enige verbetering is dus nog in het vooruitzicht.

Reageer
gravatar

Jochum . zo als je kund zien is un mogelukhijd om te kenne korriegere wel heeeeeeeeel fijn en die volgnumers ware veeeeeeeel nutig er om tu reaggereren als die orangevlag wand dan moet ik elke keer turuch skrolle om te kijke of da iemant heef gereargeert !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gravatar

Ah, ik heb hem weer: dus je gaat iets verbeteren wat een verbetering had moeten zijn?
Curieus; ik werk bij een departement van het Rijk en ik dacht altijd dat dat
ónze core-business was.

gravatar

Een beetje speld heeft natuurlijk een knop, maar dan liever een “Afreageer” knop.

Voorts ben ik van mening dat de volgnummers terug moeten.

gravatar

Dit lost nog niet de problemen van #26 en #31 op denk ik. Sterker nog na het plaatsen zullen dat waarschijnlijk #27 en #32 zijn. Succes met het Adminnen en Opplussen.

Aanvulsel:
Die zwerfnummerig klopte dus.
Uwe Grote Voordeligheid heeft wel de nabehandeloptie teruggeplaatst. Daarvoor veel dank.

gravatar

Na enige weken afwezigheid weer eens terug op het speelveld. Het nieuwe jasje van De Speld is M.I. geen succes. De mogelijkheid om fouten te corrigeren is verwijderd; evenzo de mogelijkheid om (te) scherpe kantjes te verwijderen. Niet alle vernieuwing (De Speld 2.0)blijkt verbetering. Hoog tijd voor een Brainiac versie 2.1

Reageer
gravatar

Willem (om 13.03): deze bijdrage is van een dermate hoog niveau dat het niet als zodanig wordt herkend door de gemiddelde Speld-abonnee. Vooral het tweede gedeelte; Willem: mijn petje af en graag méér van deze zeer subtiele ironie.

Reageer
gravatar

Het lijkt me wel een logische combinatie. Bij het gymnastieken kan je heel handig met je eigen hoofd, benen en armen natuurkundige proeven doen en omdat het vaak zal mislukken kan je dankbaar van duitse krachttermen gebruik maken zoals donnerwetter, scheisse en zulks.
De combinatie van grieks, economie en de strafklas lijkt me ook verdedigbaar.

Reageer
gravatar

@ redactie: het nieuwe jasje van De Speld geeft moeilijkheden met Internet Explorer bij doorklikken: andere artikelen verschijnen en ineens wordt De Speld een slechte satire van zichzelf wat m.i. niet de bedoeling kan zijn. Of is dit moeilijk doorklikken dan toch weer een uitvloeisel van de bezuinigingen, vermomd met een nieuwe vormgeving zodat we het pikken zoals de 3 in 1 lessen ook bezuinigingen zijn waar onze rechtse regering (volgens sommigen ‘Bruin-1’ geheten) goede sier mee maakt maar waardoor het niveau van het onderwijs verder achteruit holt terwijl we doen alsof het vooruit gaat omdat we doen alsof het HBO nog HBO is terwijl het natuurlijk al lang MBO is en nu kunnen we heel fijn ook onze middelbare school in 14 uur in de week doen omdat er 3 lessen tegelijk worden gegeven. Als Madurodam er niet meer zou zijn om naar toe te gaan met Margootje als burgemeester wist ik echt niet meer waar het met de wereld en in het bijzonder ons kleine landje naar toe zou mmoeten.

Reageer
gravatar

Ik pleit voor een clustering van Duits en Geschiedenis. Duitsland heeft immers o.a. in 1870, 1914, 1939 en 1989 geschiedenis geschreven die voor heel Europa ingrijpende gevolgen had. Verder is de combinatie Duits en gymnastiek ook plausibel, we herinnert zich niet de schitterende staaltjes van massa-gymnastiek (die nu nog in Noord-Korea worden geïmiteerd) voor de toenmalige Bundeskanzler ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1936. Ik maak wel een uitzondering voor de FKK-beweging die vooral naakt aan zonneaanbidding deed en daarbij veelvuldig de rechterarm strekte onder het slaken van de kreet “Drei Liter”.

Reageer
gravatar

In 1936 had Duitschland geen Bundeskanzler. Die Bundeskanzler kwam pas na de turbulente periode die op het interbellum volgde. Toe werd Duitschland pas een Bundesrepubliek, met een Bundeskanzler. Als je de geschiedenis van DL niet kent, is het bijna onmogelijk om de invloed van DL op de Europese geschiedenis te begrijpen.

gravatar

ut is tog weer kenmerkent da ut rechtse elieteblad De Speld een gimnasia as voobeelt neemt . waarom nie mun vmboschool ?????? wij moete weges besuinigdinge vijf dinge tuguleik doen !!!!!! i-pot luistere, sms versture, i-pad gebruike, naar buite kijke en propjes schiete

Reageer
gravatar

het klinkt een beetje als de fusie tussen Hezbollah en de VPRO. Ik vind de combinaties niet slim gekozen.
Aardrijkskunde en Duits vind ik beter passen bij elkaar.
Of Geschiedenis en Duits

Reageer
gravatar

Er zijn vakken die een overlap kennen, zoals:
geschiedenis en Duits
Frans en biologie
Grieks en economie

Voor de islamitische scholen is maatschappijleer gemakkelijk te linken met scheikunde; zij die het beste uit beide werelden weten te halen kunnen rekenen op hun portie maagden.

Reageer
gravatar

Goeie combinatie ook: gym en Duits. Im Deutsche ist es viel leichter zu befehlen.

Reageer
gravatar

Even een korte reactie op de kromme Duitse zin “Im Deutsche (?) ist es
viel leichter zu befehlen”.
Ik woon inmiddels 14 jaar een paar km over de grens in Duitsland. Ik heb
er echter nooit iemand horen befehlen, zoals geschreven in de vorige
reactie.
Wel is opvallend dat de bezoekende Nederlandsers zich nogal schreeuwerig profileren en zich met name in de winkels onbeleefd
gedragen (bv, mannelijke Nederlanders met ontbloot bovenlijf in de
supermarkten in de zomer; luid praten etc.). Ook in het verkeer is het
oppassen: nooit een straat oversteken als er een auto met geel num-
merbord aankomt. Doorgaans wordt in Dld gestopt als men de straat
oversteekt, zelfs al wanneer men aanstalten maakt ( ook al is dat niet via een zebrapad).
Pieter.

gravatar

Pieter, ik wou je even danken voor je zeer boeiende verhaal. We zaten met de club even te twijfelen waar we dit jaar weer op vakantie zouden gaan, maar jouw betoog heeft ons overgehaald.