Marijke Helwegen gaat door met kernwapenprogramma

‘Ik laat me niet de les lezen door de VN of internationale sancties’

U bent onder andere bekend als het gezicht van de cosmetische chirurgie in Nederland, societyvrouw van het jaar 2005 en u verwierf landelijke bekendheid toen de Unesco u op de werelderfgoedlijst zette, maar we gaan het nu hebben over uw nieuwe kernwapenprogramma, waar komt die nucleaire ambitie vandaan?

Sinds enige jaren ben ik met een nucleair programma bezig. Ik heb op zolder wat nucleaire installaties staan en dat gaat nu heel goed.

Maar nu kreeg u onlangs een brief van de VN-veiligheidsraad dat er sancties zouden volgen.

Inderdaad, van ‘Ja dit en dat en we zullen niet accepteren dat u een kernmacht wordt en we gaan samenwerken met China om u te isoleren, en in het uiterste geval militair ingrijpen’, dus ik dacht, neem me niet kwalijk zeg, wat is dit nu weer? En twee weken geleden stond er dus ineens een diplomaat op de stoep. Het zal wel iemand van het internationaal atoomagentschap zijn geweest. Hij begon allemaal leuzen te schreeuwen en met sancties te dreigen en de volgende dag stonden er meteen allemaal mensenrechtenactivisten voor de deur, dus ik dacht, waar komt dit vandáán?

Dus u schreef een brief naar het internationaal atoomagentschap.

Inderdaad, ik heb ze geschreven dat het niet bedoeld was om massavernietigingswapens te produceren, ik bedoel, wat moet ik daarmee?

U zegt: het is meer een hobby, meer voor niet-militaire doeleinden.

Mijn atoomprogramma is gewoon een liefhebberij van me, maar ik vind dus dat de internationale gemeenschap daar heel bekrompen mee omgaat. Bovendien heb ik nooit het non-proliferatieverdrag ondertekend, dus waar hebben ze het over!?

Maar als u überhaupt dat hele non-proliferatieverdrag nooit getekend heeft, dan kunnen ze u toch niets maken?

Ja dat zei ik dus ook tegen die man van het internationaal atoomagentschap, maar hij liep alleen maar heel boos weg..

Wat een raar verhaal. Staat er op dit moment al een kernproef op de agenda?

Daarvoor is het gewoon te vroeg. Ik heb wel gehoord dat een ondergrondse kernproef betrekkelijk eenvoudig is, maar ik heb een vrij kleine tuin dus dat gaat hem niet worden. Maar wie weet, als ik over een paar jaar gevraagd zou worden, wellicht.

Maar u wilt wel gevraagd worden.

Ja, ik ga me niet opdringen en ongevraagd een woonwijk opblazen omdat ik zo nodig een kernproef moet doen, op die manier hoeft het van mij niet.

Wordt het dan een strategisch kernwapen of een tactisch kernwapen?

Ik zeg altijd: tactische kernwapens zijn voor mietjes, dus voor mij alleen strategische kernwapens.

Heldere taal. Want u verrijkt ook uranium?

Ja, maar gewoon voor vreedzame doeleinden natuurlijk, maar ja idd.

Wat nou als het over tien jaar nog steeds niet gelukt is met die kernproef?

Ik denk dat ik ook zonder m’n atoomprogramma prima gelukkig zou kunnen zijn.

Maar voor nu, u gaat gewoon door?

Ik ga gewoon door, ik ga gewoon mijn eigen gang en laat me niet de les lezen door de VN of internationale sancties van wie dan ook, dat heb ik nooit gedaan en dat zal ik ook nooit doen.

Dit is een ingekorte versie, u kunt het hele interview hier beluisteren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben heel blij met en trots op dit uit de kast komen van Marijke Helwegen. Een bijzonder moedige stap. Zoveel vrouwen die dit doen op hun zolderkamertje of in de schuur, in ‘t geniep tot zij en hun wijkje plotseling hoog bovenin een onverklaarde paddestoelwolk hangen.
En nu zien we daar zomaar ineens: Marijke! Marijke Helwegen! Met al die bezuinigingen op defensie… het is toch geweldig dat ook hier het particulier initiatief de zorg voor het landsbelang direct overneemt. En wat betreft geschikte oefenplekjes, er valt vast wel iets te regelen met de grieken.

Reageer
gravatar

Ik neem aan dat iemand die aan zoiets begint toch wel eerst advies inwint bij de brandweer over explosieve stoffen enzo? Nee ik maak me echt geen zorgen over haar of over onze straat.
Kijk, ik heb haar huissleutel. Dus als er wat gebeurt en ze is net even niet thuis – kan ik altijd nog eens polshoogte gaan nemen.

Reageer
gravatar

Ik vroeg me al af toen ze laatst in de kapsalon zat waarom ze vloeiend russisch sprak. Dat verklaard een hoop! Verklaart ook direct waarom ze zo strak in haar vel zit vast een nucleaire peeling 🙂 lol

Reageer
gravatar

Misschien valt ze nog af te kopen door haar participatie aan te bieden in de nieuwe kerncentrale in Borssele.

Op zo’n manier is Noord-Korea ook van het bewapeningspad afgeleid.

Bovendien is Obama nu in Europa. Hij zou een beroep kunnen doen op de gematigde krachten binnen Marijke Helwegen.

Reageer
gravatar

Zolang ze Israël niet bedreigt, kan Marijke rustig doorgaan met het vreedzame gebruik van kernenergie.

Maar als ze gaat samenwerken met Iran zijn de rapen gaar en dient Marijke te worden bestookt met verouderingsbommen, tot ze één en al rimpel is en daarmee geen bedreiging meer voor het midden-oosten.

Reageer
gravatar

@2 ik vind die kattenverzamelaar eigenlijk nog veel enger.

Iedereen kent die natuurkunde proefjes wel dat je met een (dode) kattevel langs een staafje wrijft en daarmee statische elektriciteit opwekt.
Stel je voor wat er gebeurd als die kattenverzamelaar al z’n straatkatten langs een staaf haalt dat wordt heel veel bliksem!

Ik vrees zelfs dat deze verzamelaar in Ijsland is gaan wonen, getuige dit nieuwsbericht:
http://www.nu.nl/buitenland/2521336/duizenden-bliksems-boven-krater-ijsland.html

Kort om, een beetje kernsplitsing op zolder, daar moeten we niet zo krampachtig over doen, maar die zogenaamde kattenliefhebbers… Dat is de ware 5e colonne!

Kattenliefhebbers, vereren rassen, en fokken ook niet westerse katten. Dubieuze rassen als Turkse angora, Sphynx, Oosters korthaar, Oosters langhaar en Heilige Birmaan.

Ik voor zie een tsunami van kattenliefhebbers…

Reageer
gravatar

@6 Je wilt ons werelderfgoed toch niet bombarderen?

We kunnen beter atoomwapens ook toevoegen aan de werelderfgoedlijst, dan mag je ze niet meer kapotmaken en dus ook niet gebruiken.

Reageer
gravatar

Kijk dit klinkt allemaal wel heel redelijk en geruststellend, maar straks heb je een staatsgreep bij Marijke Helwegen.
Voor je het weet staat een tot de tanden toe bewapende, volledig geradicaliseerde Marijke Helwegen onze grote steden te bedreigen. Dit moeten we niet willen met zijn allen.

Ik stel een precisiebombardement op haar nucleaire faciliteiten voor. Als dat niet rond te krijgen valt bij de VN moet Marijke Helwegen in ieder geval geisoleerd worden en moet haar de toegang tot Almelo (Urenco) ontzegt worden.

Reageer
gravatar

Ik wil een lans breken voor Marijke H. Een kloek mens met humor en relativeringsvermogen. Zoals ze bij de hoortest (door die druif van de tv-reclame) haar hoorleeftijd alert omkeert van 61 naar 19, gááf. En zoals ze -al relativerend- heel nadrukkelijk aanwezig is bij feestjes van onze jet-set, niet te filmen. Het is al eerder gezegd, maar ik beaam dat van ganser harte: ze zou een ideale side-kick zijn geweest voor Gert-Jan Dröge. En die bovenhuis-ambities op nucleair gebied .. ach, het is haar gegund zolang zij geen “vuile bommen” maakt. Bij Urenco in Almelo waren ze vroeger ook niet zo kieskeurig met hun kritische informatie.

Reageer
gravatar

Ja, zo ken ik iemand en die verzameld straatkatten. Ook voor vreedzame doeleinden uiteraard. Maar die wordt toch ook geen platform in de krant gegeven. Het atoomagentschap moet daar trouwens niet proberen langs te komen, want dat wordt die kerel gelijk als krabpaal gebruikt.

Reageer