Walhalla meest milieuvriendelijke hiernamaals

Onderzoek helpt de bewuste religieconsument

Het Walhalla is het meest milieuvriendelijke hiernamaals. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Sjoukje Reus voor het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Alle bekende eindbestemmingen na de dood zijn door Reus vergeleken op basis van natuurvriendelijkheid. De duurzame terminale patiënt kan dankzij het onderzoek nu zelf kiezen wat zijn postume CO2-uitstoot wordt.

Voor elk hiernamaals berekent Reus de milieukosten van vernietiging dan wel transformatie van de levende ziel en van de transportkosten om een eventuele nieuwe bestemming te bereiken. Daar telt zij de milieubelasting van een eeuwig verblijf in het desbetreffende hiernamaals bij op.

Het christelijke hiernamaals krijgt in het onderzoek een zeer slecht F-label, ‘zeer vervuilend’.  Met name het enorme energiegebruik van het vagevuur wordt bekritiseerd als ‘onnodige energieverspilling’. Reus: “Als poëtisch beeld is het natuurlijk treffend, maar je moet ook naar de lange termijn kijken. Welke brandstoffen worden er gebruikt, is de verbranding wel compleet? De broeikasgassen die bij zo’n oneindig brandend vuur vrijkomen, zorgen voor een snellere klimaatverandering.”

Christelijke en antroposofische organisaties betwisten deze uitslag echter. Woordvoerder Barend Baksteen noemde het onderzoek ‘een compleet onterechte afspiegeling van de werkelijkheid.’ Hij lichtte toe: “Het enige dat deze onderzoekster heeft gedaan is het googelen van een triptiek van Bosch. We hebben inmiddels hele nieuwe inzichten over onze eindbestemming en die zijn niet meegenomen.”

Ook het Egyptische dodenrijk maakte een slechte beurt. Het ‘polytheïstisch spektakel’ is volgens de commissie een veel te spectaculaire show die qua verbruik gelijk staat aan minstens 3500 arenashows van de Toppers. Verder bleek de Styx zwaar vervuild, en werden de ontstane afvalstoffen en menselijke organen tot ver buiten de grenzen van het Egyptische dodenrijk verspreid. Voormalig president Mubarak heeft toegezegd binnenkort ter plaatse orde op zaken te gaan stellen.

Reïncarnatie blijkt een ‘verrassend groene keuze’, omdat er sprake is van volledige recycling. Dit geldt zeker voor de zielen die terugkomen als een dier. Maar de meest bewuste keuze blijkt duidelijk het Walhalla, dat uiteindelijk als ‘Best Getest’ uit de vergelijking kwam. “De enorme hal in Asgard bleek prima te isoleren. Er wordt ook relatief weinig energie gebruikt.” Slechts 5 van de 72 onderzochte representaties van het hiernamaals kregen het EKO-keurmerk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hm, als ze in het Walhalla varkensvlees eten, dan zijn er geen moslims dus moet dat wel de place to be zijn, een soort Venlo dus.
Maar wacht even, dan kunnen er dus ook geen … hm …. ik moet nadenken …………. Martin! waar zit je?

Reageer
gravatar

@ 38 Olav Trygvason, van hier tot elders en weer terug :

Dach-et nie! Hel ligt in Polen op het Baltische schiereiland, pal tegenover Gdynia. Speciale attractie: het “Muzeum Rybołówstwa” oftewel het museum voor de visvangst. Laat de hoofdpersoon van het Nieuwe Testament toevallig ook visser zijn geweest… Dus dat maakt het kringetje weer mooi compleet.

Even inzoomen: 54.608866, 18.801003

Reageer
gravatar

@20: Bungeejumpende Rechter: Inderdaad soms overtreft de mythologie de satire. Sæhrímnir werd (en wordt?) ieder etmaal gerecycled door onze voorvaderen.

@35 Bara: Over Hell kunnen wij Noren kort zijn. Hell ligt zo’n 28 km ten oosten van Trondheim.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hell,_Norway

http://maps.google.nl/maps?hl=en&rlz=1T4DANL_en-GBNL291NL292&q=hell%2C%20norway&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

Reageer
gravatar

Als je zo’n moderne soloreligieus bent, kom je dan ook in je uppie in het hiernamaals?

Reageer
gravatar

[…] Het walhalla is het meest milieuvriendelijke hiernamaals. Iedere geloofsovertuiging is getest op het EKO keurmerk voor het […]

Reageer
gravatar

HELL EXPLAINED BY CHEMISTRY STUDENT

The following is an actual question given on a University of Washington chemistry mid term. The answer by one student was so ‘profound’ that the professor shared it with colleagues, via the Internet, which is, of course, why we now have the pleasure of enjoying it as well: Bonus Question: Is Hell exothermic (gives off heat) or endothermic (absorbs heat)? Most of the students wrote proofs of their beliefs using Boyle’s Law (gas cools when it expands and heats when it is compressed) or some variant. One student, however, wrote the following: First, we need to know how the mass of Hell is changing in time. So we need to know the rate at which souls are moving into Hell and the rate at which they are leaving. I think that we can safely assume that once a soul gets to Hell, it will not leave. Therefore, no souls are leaving. As for how many souls are entering Hell, let’s look at the different religions that exist in the world today. Most of these religions state that if you are not a member of their religion, you will go to Hell. Since there is more than one of these religions and since people do not belong to more than one religion, we can project that all souls go to Hell. With birth and death rates as they are, we can expect the number of souls in Hell to increase exponentially. Now, we look at the rate of change of the volume in Hell because Boyle’s Law states that in order for the temperature and pressure in Hell to stay the same, the volume of Hell has to expand proportionately as souls are added. This gives two possibilities: 1. If Hell is expanding at a slower rate than the rate at which souls enter Hell, then the temperature and pressure in Hell will increase until all Hell breaks loose. 2. If Hell is expanding at a rate faster than the increase of souls in Hell, then the temperature and pressure will drop until Hell freezes over. So which is it? If we accept the postulate given to me by Teresa during my Freshman year that, ‘It will be a cold day in Hell before I sleep with you,’ and take into account the fact that I slept with her last night, then number two must be true, and thus I am sure that Hell is exothermic and has already frozen over. The corollary of this theory is that since Hell has frozen over, it follows that it is not accepting any more souls and is therefore, extinct… leaving only Heaven, thereby proving the existence of a divine being which explains why, last night, Teresa kept shouting ‘Oh my God.’

Reageer
gravatar

Het hiernamaals van Octopus Paul wordt wijselijk niet genoemd.
Aangezien elke gelovige met Zijn heilige inkt een heel persoonlijk eigen heilig boek mag schrijven, kan ook elke gelovige een heel eigen hiernamaals kiezen. Om van al die hiernamaalsen een eigen milieuanalyse te maken, gaat te ver, natuurlijk.

Daarom is dit onderzoek nog wel nuttig: het maakt de schrijver bewust van de voors en tegens van bepaalde wensen.
Misschien kunnen er dan, net als voor woningen, energie- en milieulabels uitgereikt worden door een deskundig beoordelingsbureau. Ik voorzie hier een gat in de markt.

Vuvuzela zij Octopus Paul!

Reageer
gravatar

De duurzame terminale patient kan dankzij het onderzoek nu zelf kiezen wat zijn postume CO2-uitstoot wordt..Voor elk hiernamaals berekent Reus de milieukosten van vernietiging dan wel transformatie van de levende ziel en van de transportkosten om een eventuele nieuwe bestemming te bereiken. Daar telt zij de milieubelasting van een eeuwig verblijf in het desbetreffende hiernamaals bij op..Het christelijke hiernamaals krijgt in het onderzoek een zeer slecht F-label zeer vervuilend. Er wordt ook relatief weinig energie gebruikt. Slechts 5 van de 72 onderzochte representaties van het hiernamaals kregen het EKO-keurmerk..

Reageer
gravatar

@ 31 Ir. Leeflang : Die Brandaan heeft m.i. niet echt onderscheid gemaakt tussen hemel of hel. ‘t Was natuurlijk maar de initiator van het genre, dat inderdaad door Dante veel geraffineerder is uitgebouwd.

En… soms blijkt een magische wereld inderdaad, helaas, een wassen neus, en anders wordt door de bezoekende toeristen de illusie wel verpest. Zo bleek de Tovenaar van Oz uiteindelijk niet meer dan De Man Achter Het Gordijn. Hoewel Oz voor sommige stervelingen kennelijk gewoon per luchtballon bereikbaar is, was het Dorothy Gale zelf die met haar “Ik had een fantastische droom, tante Emma” een vernietigend en definitief einde maakte aan de mythe.

Reageer
gravatar

el-jee: Alles goed en wel maar is de heilige Schot Sint Brandaan ook nog ter hellevaart geweest? Zijn reisverslagen lezen weliswaar als een roadmovie, maar deze excursie is mij ontgaan. Ik zie in Brandaan’s memoires overigens bepaalde parallellen met de reis van Odysee (of -seus) en zelfs met de meer recente reis van Tom Poes en Heer O.B. Bommel naar de Grote Onthaler en de deceptie die volgde op diens ontmaskering. Ik sluit bij Paulien (22) dus maar een reisverzekering af, met een retourticket en een annuleringsclausule. Ik zou niet graag tot de conclusie komen dat er in plaats van hemel en hel helemaal NIETS is, een dooie boel lijkt me.

Reageer
gravatar

Recyclen lijkt mij de meest energiezuinige optie, derhalve geef ik in levensbeschouwelijk-organisatorische zin de voorkeur aan het boeddhisme. De Revisionisten die wensen van Jehova te getuigen hebben het grote voordeel dat hun besturend lichaam altijd nog kan besluiten de regels aan te passen. Hiermee kunnen zij beter dan wie ook het toekomstig energieverbruik reguleren, door simpelweg minder vervuilers toe te laten. Ook hebben ze geen hel, wat enorm scheelt in de gasrekening.

Reageer
gravatar

@ 28 Ir. Leeflang : Tja, iedereen zit tegenwoordig voor de buis naar Studio Voetbal of “Ik hou van Holland” of naar Paul de Leeuw te kijken, dan blijft er weinig tijd over voor dingen die er echt toe doen. Laat ik ter aanvulling nog maar even het reisverslag van Sint Brandaan noemen, de man waarvan Dante het vak heeft geleerd, zeg maar, dus. En reken maar niet dat er tijdens die reis regelmatig contact was met de studio in Hilversum.

Reageer
gravatar

Jammer dat ik niemand hoor over de op-één-na-eerste reisgids in het hierna-maals: Dante’s Inferno, van Dante dus. Boeiende en geïllustreerde brochure die veel informatie verschaft over de hotste resorts, zonneschroeibanken en hotchicks en aanbevolen zonnebrandolie met UV-filter. Tevens duidelijke routebeschrijving door gevaarlijke zones, vergelijkbaar met de hotspots op aarde, zoals Afghanistan, Kazakstan, Irak, Iran, Zuid-Ossetië en -bijvoorbeeld- Tsétsénië waar de tsé-tsé muggen menigeen brandend koudvuur bezorgen.

Reageer
gravatar

Vergeet niet, Thor’s bolide is het enig voertuig met AAA label, een die zelfs energie opwekt! De enige uitstoot waar hij last van heeft komt uit zijn 2 bokken. Als dat niet duurzaam is!

Reageer
gravatar

Het vagevuur is natuurlijk alleen van toepassing als je bij de club van de bischop van Rome hoort. Maarten Luther had natuurlijk ecologische intenties toen hij zijn bezwaren aan de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde. ‘An inconvinient truth’ jazeker!

Reageer
gravatar

En als je het zo onhandig hep aangepakt dat je eg nèrregens meer welkom ben, is er altentijds gewoon nog de diepzee. Kom je gewoon weer in de vreetketen terecht. Hebben je kleinkids straks allemaal wel een terroristenmolekuul in zich!

Reageer
gravatar

Maar hoe zit het nou met het hiernamaals van het Ietsisme?
En met het niet-bestaande-hiernamaals van het atheïsme?
Dat laatste lijkt me toch heel milieuvriendelijk?!

Reageer
gravatar

‘t Is natuurlijk wel wat eenzijdig om alleen maar de milieuvriendelijke kant van de zaak in ogenschouw te nemen. Kan de Consumentenbond hier niet eens kritisch naar kijken? Ik verwacht ook hier een keurig tabelletje met (dubbel)plusjes, nulletjes en (dubbel)minnetjes, inclusief aanduiding van Beste Keus en Voordeligste Koop. Want wordt er wel gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, de deskundigheid van het personeel, de bewegwijzering, het wel/niet toelaten van kinderen en huisdieren, om nog maar te zwijgen van de catering? Ook wil ik graag weten of de handleiding in voldoende talen beschikbaar is, en of het desbetreffende hiernamaals is aangesloten bij de ANVR.

Reageer
gravatar

Jammer dat de redactie één belangrijk element uit de Noorse mythologie heeft gemist. Volgens deze mythologie werd het dier Sæhrímnir (waarschijnlijk een varken) daadwerkelijk hergebruikt. Het beest stond iedere avond op het menu en nadat het gegeten was, werd het weer tot leven gebracht. Zo zie je maar weer: soms is de mythologie duurzamer dan je denkt.

Reageer
gravatar

“Reïncarnatie blijkt een ‘verrassend groene keuze’, omdat er sprake is van volledige recycling. Dit geldt zeker voor de zielen die terugkomen als een dier”.

Het lijkt me qua reductie van CO2 nog beter als zielen terugkomen als plant. Planten zetten CO2 namelijk weer om in zuurstof.

Reageer
gravatar

Hemeltje; ik draag het milieu wel een tamelijk warm hart toe, maar ik wil toch wel een hiernamaals waar het prettig en ontspannen toeven is. Gebraden duiven hoeven niet echt en 72 maagden ook niet, maar volgens mij is de sfeer in het Walhalla niet je dat.

Uit redelijk geïnformeerde kringen daarboven begrijp ik dat het er wat éénzijdig en grof aan toegaat. Veel bier drinken uit schedels, die niet eens netjes worden afgewassen, en verder vechten, liederen brullen en zulks.

Graag zag ik dan ook een ANWB-beoordeling van alle hemelen vanuit meer gezichtspunten, vooral dus de sfeer, service, voorzieningen e.d..
Hopelijk kan ik dan kiezen uit enkele 5-sterren hemelen.

Reageer
gravatar

Er zijn al gemeentes waar mijn experimenteert met het aansluiten van crematoria op de stadsverwarming. Toch zonde als al die warmte die vrijkomt bij lijkverbranding verloren zou gaan…

Reageer
gravatar

@Paulus kolenboer: via mijn ondergrondse connecties in de provincie L. heb ik een partij CO2 arme kolen te koop, interesse?

Reageer
gravatar

Ja ho es ff, dat gaat zo maar niet! Het Walhalla is zo maar niet voor iedereen toegankelijk!
Leuk die linkse hobbies van appels en koeien vergelijken, maar dat gaat zo maar niet; er zijn voorwaarden!

Mensen met blonde of geblondeerde haren hebben absoluut voorrang. En het partijlidmaatschap van ons geeft voorrangskorting. En omdat er veel bier en wijn doorheen gaat, kunnen mensen die geen alkohol drinken beter wegblijven, die verpesten het alleen maar.

En ook missen wij, Henk en Ingrid en de kinderen, de Efteling, Walibi en de Meubelboulevard in het onderzoek, dus dat kan nooit goed zijn.

Oh ja, en Drievliet harstikke leuk stond er ook niet bij.:
http://www.youtube.com/watch?v=9rI8lUkR4lc

Reageer
gravatar

@ 8, el-jee: je kunt ook op alle slakken zout leggen. O, neen, dat mag van de Dierenpartij ook weer niet, maar er is een troost wat betreft de eeuwige jachtvelden en dat is….

Reageer
gravatar

Ik ben de hel voorzegd door Diederik Samsom, energie- en milieudeskundige van de PvdA, omdat ik ‘s winters altijd stook met de ramen open, want ik hou van frisse lucht. Vreemd advies van Diederik. De hel is toch dé grootverbruiker van fossiele energie, vooral van antracietblokken, eierkolen en cokes maatje zes.

Reageer
gravatar

Maar meneer Tan, wat doet u dan in het Vagevuur? Als het goed is zit alleen de onderste helft van uw benen daar, u hebt er weinig zicht op als het goed is. U kunt misschien beter kijken hoe de CO2-uitstoot in de hel wat kan worden verminderd.. Ingewikkeld gangenstelsel vol vuur, en er extra lang over doen om de restanten van een ziel goed te verbranden. Schande!
En natuurlijk is het gras bij uw buurman groener, dat betekent niet dat u met de eer kunt strijken!

Reageer
gravatar

Ik vind het een grove schande! In het vagevuur hebben we net voor tonnen geïnvesteerd in milieuvriendelijke kachels, krijgen we deze shit over ons heen. Oude data, ik had beter verwacht van een wetenschappelijk bureau!

Reageer
gravatar

@ 3 G.E. Zin : De partij van Marianne Thieme wil de Eeuwige Jachtvelden laten verbieden. Die zijn niet diervriendelijk genoeg.

Het Moslim-paradijs wordt waarschijnlijk ook verboden. Het is op dit moment nauwelijks mogelijk om aan de sterk toegenomen vraag naar maagden te voldoen. De eisen van 72 maagden p.p. zijn sowieso exorbitant.

Reageer
gravatar

Lieve mevrouw Sjoukje Reus,

Heeft u Luilekkerland ook onderzocht op vriendelijkheid van de energie? Mijn vervelende broertje wil daar namelijk naartoe.

Kan dat alsjeblieft ook voorgoed voordat hij dood is, zou ik graag willen weten.

Alvast bedankt en een heleboel warme knuffels van
Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x

Reageer
gravatar

Oh nee he, komen al die groene rakkers straks bij mij de boel op stelten zetten. Sjoukje, je wordt bedankt!

Reageer
gravatar

Doe mij maar de eeuwige jachtvelden, de naam zegt het al, groene velden waar je maar kunt kijken, meer EKO en veel bewuster kan volgens mij bijna niet.

Reageer
gravatar

Ik mis de tips voor verbetering, het vagevuur kan bijvoorbeeld de CO2 uitstoot compenseren, of nog beter overstappen op ecogas (idealiter uit composterende lichamen zodat het Cradle to Cradle label kan worden behaald). Ook mis ik de sociale analyse, wat doen de verschillende hiernamalen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Het Walhalla zou best iets met het Ronald McDonaldshuis kunnen doen, van die dingen.

Reageer
gravatar

Geen wonder, in het Walhalla worden tenslotte geen vrouwen toegelaten. Dat scheelt zo een heleboel energieverspilling door stofzuigen, ramen lappen en noem maar op. Al dat vuil maakt het ook lekker warm, zodat je ook weer wat minder hoeft te stoken.

Het Walhalla? Ik teken ervoor!

Reageer