‘Paal van Rensenbrink’ opgespoord en vernietigd

Elitetroepen handelden volgens Argentijnse afvalverbrandingsregels

Tijdens een ingelaste persconferentie kondigde premier Mark Rutte vannacht aan dat na een zoektocht van 33 jaar de vernietiging van de beruchte ‘Paal van Rensenbrink’ een feit is. De doelpaal, door aanhangers ‘La Bestia’ genoemd, was de oorzaak van de verloren WK-finale van 1978. In diverse steden in Nederland braken spontane volksfeesten uit na de bekendwording van het nieuws.

De volksvreugde kwam op gang na de bekendmaking van de vernietiging van de beruchtste doelpaal uit de Nederlandse geschiedenis. In de finale van het WK 1978 in Buenos Aires schoot Rob Rensenbrink op het doel van de Argentijnse tegenstander waarna de paal in de weg stond en Nederland de zege op het WK ontzegde. Voor vele Nederlanders betekende die paal het begin van een lange en moeilijke periode van rouw en verwerking.

Vannacht bracht de minister-president het nieuws dat elitetroepen van het korps mariniers in de nacht van woensdag op donderdag een bliksemactie hebben uitgevoerd om de paal onklaar te maken. Met een Lynx-helikopter zijn de mariniers ingevlogen op een klein trapveldje in een buitenwijk van Buenos Aires, waar de paal al bijna 33 jaar een anoniem bestaan leidde. Nadat deze  in stukken was gezaagd, is de paal in brand gestoken conform de Argentijnse afvalverbrandingsregels. Bij de operatie is de Lynx-helikopter verloren gegaan.

Voormalig Stormvogels-Telstarcoach Luc Nijholt is blij met het nieuws en zegt eindelijk weer verder te kunnen gaan met zijn leven. Er was al tijden niets meer van hem vernomen. De premier sprak van een ‘groot succes’ van de inlichtingendiensten die na 33 jaar onderzoek de verblijfplaats van de paal hebben weten te achterhalen. Ook zei premier Rutte dat een zwarte bladzijde uit de nationale geschiedenis nu eindelijk omgeslagen kan worden. Of er foto’s van de verbranding worden vrijgegeven kon de premier nog niet zeggen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ach, die goede jaren 70, met die heerlijke korte en strakke sportbroekjes. Ik krijg er nog een paal van in mijn broek. Wat een genot was dat vergeleken bij die tenten van tegenwoordig. Al zet je daar een tentstok in overeind dan zie je nog niets. 🙁

Reageer
gravatar

Er klopt geen jota van dit verhaal. De schandpaal houdt al jaren samen met de onwillige bal verblijf in de Penitentiaire Inrichting Haaglanden te Scheveningen. Het proces voor het Internationaal Voetbaltribunaal is al minstens veertig jaar uitgesteld.

U mag van mij van een middelgrote schande spreken.

Reageer
gravatar

Ik begrijp de opluchting van velen en ik snap dat men die paal koste wat kost in handen wilde krijgen. Maar mijns insziens had deze voor een UEFA tribunaal gebracht moeten worden.

Reageer
gravatar

Zonde van die paal om om te smelten en zonde van de energie voor het aansteken daarvan. Ben van mening dat die paal gewoon had moeten blijven staan. Staat leuk en kost niets.

Reageer
gravatar

Ze hadden ook gewoon Gerd Müller tussen zijn ogen kunnen schieten, die woont al 37 jaar gewoon in een buitenwijk van München.

Reageer
gravatar

Wel een heel sterk verhaal dit. Ik geloof er geen woord van.

Het is algemeen bekend dat het nederlandse elftal nooit in Argentinie gespeeld heeft. Iedereen kan zien dat bovenstaande foto bewerkt is en het jaar 1978 heeft ook nooit bestaan.

Reageer
gravatar

Het schot kwam van rechts en werd gekeerd door de linker paal. Als Martin B., Geert-fluisteraar, dit had geweten, zou de ontknoping van zijn spannend boekje anders zijn uitgevallen.

Reageer
gravatar

Die mariniers zijn een prima stel hoor! Laat ze nu ook maar die penaltystip van Clarence Seedorf met de grond gelijk maken! Ik hoop dat ze daar geen gras over laten groeien.

Reageer
gravatar

Als we alle voorwerpen en godbetere, mensen moeten vernietigen die nederlandse sportsuccessen in de weg hebben gestaan, blijft er weinig van de wereld over ! Hoe dacht men b.v. de Alpe d’Huez klein te krijgen ?

En bosjes duitse, argentijnse en spaanse voetballers liquideren maakt ook een zeer slordige indruk !
Kijk, ijsbanen kapot bikken kost wat tijd, maar is wel goed haalbaar en zwembaden leeg laten lopen lukt ook nog, maar verder vrees ik dat de wens de vader van de gedachte blijft.

Reageer
gravatar

Kijk, wéér zo’n voorbeeld van ferme jongensachtige daadkracht die nergens toe leidt van knaapje Rutte.

En hoe moeten we nu ooit te weten komen wie die paal destijds heeft omgekocht?

Één weekje doorzagen op Quantanamo Bay en we hadden het kunnen weten en vergeten. Nu blijven we voor altijd met die vraag zitten.
Bedankt hoor.

Reageer
gravatar

Duitsland, Argentinië en Spanje, ik wil hier niets mee zeggen maar dit rijtje lijkt me wel heeeeeeeel erg toevallig, want wat was de vluchtroute van de nazi’s die ze niet te pakken konden krijgen na de WO2? Juist! En wat was het gisteren? Juist ja, 5 mei! Dus onze mariniers zullen dus veel vaker in actie moeten komen, er is o.a. nog een heel zwembad onklaar te maken, zoveel is al wel duidelijk.

Reageer
gravatar

Na een drietal, traditioneel onnodig, verloren WK-finales gaat er toch een lichtje branden: in hoeverre spelen hier de Chinese wedkantoren mee? Kijk: men kan één keer pech hebben, met veel moeite kan ik me een tweede pechgeval voorstellen (omgekochte arbiters en/of onthouden penalty); maar een derde keer voor paal staan en noodlottig verliezen, dát wil er bij mij niet in. Die paal had moeten worden ingelijst en opgenomen in de collectie die straks in het Nationaal Museum Soestdijk zal worden getoond; als vlees(?)geworden voorbeeld van een excuus/Truus, in een eregalerij naast de foto’s van KingKong, Victor Baarn en die van de liquidatie van Pim Fortuyn en de BVD-reportage van de slachting van Van Gogh. Waarin een klein land nog kleiner dan klein kan zijn.

Reageer
gravatar

Stonden we toen toch even flink voor paal!

Reageer
gravatar

@Paulien. Niet zo sarcastisch aub. In de verwarring van het eerste uur is niet alle informatie correct overgebracht. De paal heeft zich namelijk helemaal niet verscholen achter de keeper. Het was de keeper die op Rensenbrink afrende en het schot tegen zijn been kreeg. Bovendien is de paal niet in stukken gezaagd en verbrand, maar omgesmolten in een hoogoven. Dus…

Reageer
gravatar

nou ja ik loop dus al jaren te verkondigen dat gemengd sporten en dan met name voetbal al weet ik niet hoe je dat precies moet doen met buitenspel verbroedert en beter is dan oorlog maar dit is toch een beetje andere koek

Reageer
gravatar

Toch maar alvast uit de school klappen…

Er zijn inmiddels ook vorderingen gemaakt in het naspeuren van de gewetenloze dealers van bier en cocaïne die in 1974 het Wereldkampioenschap van Nederland hebben verhinderd. Zoals bekend moge worden verondersteld hebben deze misdadige zielen tot diep in de nacht “onze jongens” gedwongen om allerlei conditie-ondermijnende rotzooi te slikken.

Aansluitend heeft een elftal dames van het Bayerische Bumsgesellschaft nog eventjes de puntjes op de i gezet. Een van deze dames, Ulrike Scheidespaß, heeft onlangs in een speciaal interview de geheime strijdkreet bekendgemaakt die dat groepje van besproken gedrag er destijds op nahield: Unsere Eidgenossen Ficken Alles. Dit riekt naar een zeer duister complot waarvan zelf Niburu geen weet heeft gehad.

Reageer
gravatar

Staat Nederland alweer voor paal: een verloren helicopter en een “verbrande” paal, waar geen foto’s van kunnen worden getoond, ja, ja !
En de foto waar we Rutte in een hoekje gedrukt zien, terwijl generaal van Uhm pontificaal op de voorgrond zit, is ongetwijfeld uren van te voren gemaakt.
Dat Mw van Bijsterveld verschrikt de hand voor de mond houdt is hooikoorts, natuurlijk en komt niet door het beeld van voortmodderende mariniers.
Bah, zelfs als je niet gespecialiseerd bent in complottheoriëen, krijg je spontaan die neiging.

Reageer
gravatar

En dat hebben ze gedaan zonder dat daar de arbitragecommissie van de FIFA aan te pas gekomen is?
Dat is een flagrante schending van het internationale voetbalrecht!

Reageer