Open dagen kerncentrale Fukushima

Rondleiding toont relativiteit ramp

De veelbesproken kerncentrale in het Japanse Fukushima opent eind juni haar deuren voor het grote publiek. Dit heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken en Toerisme, Tamuri Bensashimi, zondag bekendgemaakt. De open dagen zullen naar verwachting vele tienduizenden liefhebbers naar de regio trekken en een impuls geven aan het toerisme in het getergde noorden van Japan.

“We hopen tijdens deze open dagen voorlichting te kunnen geven over de voordelen van kernenergie in risicogebieden”,aldus Holly Vandermeer, Amerikaans initiatiefneemster van deze nieuwe vorm van ecotoerisme. Vandermeer meent dat de recente ramp in het gebied kernenergie in een onterecht verdomhoekje heeft geplaatst. “Veel mensen weten niet dat een kerncentrale prima gedijt op een breuklijn. Vergeleken met een kolencentrale is de kans één op 4.2 miljoen dat na een aardbeving een tsunami ontstaat waardoor het koelsysteem beschadigd raakt. Bij een kolencentrale is deze kans één op 2.19 miljoen.” Vandermeer wil de toeschouwer attent maken op de relativiteit van de ramp. “Per seconde vallen er meer verkeersdoden of doden als gevolg van verstikking in visgraatjes dan er slachtoffers gevallen zijn bij dit incident. En bovendien: men zal versteld staan over wat er allemaal gewoon overeind is blijven staan in de centrale. Wij geven de bezoeker de gelegenheid alles met zijn eigen onbevangen blik te bekijken, zonder manipulatie door de media.”

Voor de organisatie van de open dagen is onder meer de hulp ingeroepen van Windig Party Events, tevens verantwoordelijk voor de catering en parkeerterreinbeheer van de Vlootdagen in Den Helder. Geen rare keuze volgens de Japanse autoriteiten. “De organisatie heeft een uitstekende staat van dienst. Al jaren komen honderdduizenden mensen af op de Vlootdagen en daar zijn voor zover bekend nooit doden bij gevallen”, aldus minister Bensashimi.

Geluiden als zou de radioactiviteit te hoog zijn voor massale toeristische dagtochten doet de organisatie van de hand, evenals verwijten over uitbuiting van dagjesmensen. “Tijdens de uitgebreide rondleiding over het terrein krijgen mensen na 26 minuten de keuze om in plaats van een bezichtiging aan de reactorkern naar een optreden van de Japanse stand-up comedian Tatsuya Sakinowatsi  te gaan. Dit vindt plaats in Tokio, waar geen sprake is van verhoogde straling.”

Reizen naar de geplaagde kernreactor zijn vanaf 5 juni te boeken op de website van onder andere D-Reizen, Japanese Airlines en The Tea Party. Kinderen onder de 12 jaar, ouderen boven de 65 en terminaal zieken kunnen voor gereduceerd tarief naar binnen, verder zijn er mogelijkheden voor groepskorting.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het was al bekend van vakanties op de boerderij, meewerken in ruil voor reductie van het logeertarief.

Wat een geweldig idee voor een goedkope vakantie, schoonmaken en alleen de vliegtickets zelf hoeven te betalen.

Reageer
gravatar

Waar kunnen we ons aanmelden voor de tour d’Fukushima? De Homer in mij smacht naar wat straling…

Reageer
gravatar

Vandaag mocht de pers naar en in de kerncentrale in Borssele, blijkbaar ter voorbereiding op iets wat nog een verrassing moet blijven.

Reageer
gravatar

Dit is een echte aanrader! Vorige maand op een jubileumtoer naar Tsjernobyl geweest. De echte tachtigerjarensfeer daar maakt je helemaal warm van binnen. Ik hoop dat ik in Japan van de reisleider ook op het dak mag scheppen.

Reageer
gravatar

Alle focus ligt nu wel op Fukushima maar is er in Hiroshima helemaal niks meer te beleven? Daar is de radioactiviteit toch ook aardig op niveau geweest na Big Boy? Maar ik snap het wel, wel 40.000 doden maar geen tsunami en dus geen lijken meer in de kast. Voor de gemiddelde ramptoerist is in Hiroshima en Nagasaki niks meer te beleven. Zelfs het N1H5 virus kreeg daar geen poot aan de grond, alles was te zeer gesteriliseerd.

Reageer
gravatar

Het Duitse reisebüro TUI heeft voor haar Nederlandse cliënten een voordelige Sonder-aanbieding die ook nog eens Tüv-geprüft is. U krijgt bij vertrek van vliegveld Düsseldorf een overnachting in een B-hotel gratis, een gratis Geigerteller (batterij tegen bijbetaling) alsmede een premievrije DEL’A polis voor de risico’s met het vliegen met omgebouwde Tupolev- of Ilyushin bommenwerpers en een literfles jodium die u moet beschermen tegen de nog wat hoge stralingsdoses boven Tsjernobyl en Fukushima. Jonge kinderen en bewust zwangere vrouwen vallen buiten dit aanbod. In tegenstelling tot de weekendtrips naar Three Mile Island kunnen geen overboekingen plaatsvinden op vluchten van Air Hamas, TunisAir, ConAir, El Al en Al Queda El-Akbar

Reageer
gravatar

Jippie, ik ga mee, want ik droom er al jaren van twee hoofden te bezitten. Kan ik altijd minstens één hoofd bij de les houden. En stiekum hoop ik ook op twee blazen !
Overigens is de naam van de stad geïnternationaliseerd; in plaats van Fukushima heet de plaats nu: Fuck-u-shame-a, vooral van belang voor de engelstaligen onder ons.

Verder ga ik eerst oefenen in Petten; een beetje staafje happen en zo. Heb ik vast wat weerstand tegen radio-activiteit.
Volgens mij heb ik recht op drie maal de korting: ik voel me regelmatig ouder dan 65, mijn innerlijk kind is nog lang geen 12 en terminaal word ik ongetwijfeld snel, als ik terug ben uit Fuck-u-shame-a !

Reageer
gravatar

vorig jaar ibiza geweest,dat jaart ervoor in turkye,en dit jaar naar fukushima,verheug me er nu al op,mede omdat ik gek ben op sushi.ook vind ik het prachtig om die beschadigde kerncentrale te zien.daar kan de hoge veluwe,of het prachtige limburgse landschap niet tegen op.eindelijk een vakantie om naar uit te kijken.wie gaat er met me mee?

Reageer
gravatar

Geachte organisatie,
Ik ben voornemens om (eventueel met de reisorganisatie van Paulien) naar Japan te komen met 55 ouderen. U schrijft dat korting mogelijk is met ouderen boven de 65. Kan ik eventueel toch deze interessante korting krijgen? Of moet ik ter plaatse nog 10 ouderen voor de rondleiding regelen?

Een aantal participanten hebben ook te kennen gegeven het voormalig Golfslagbad “De Verwoeste Stad” te willen bezichtigen. Kunnen zij hier ook korting voor krijgen? Ze zullen sowieso een fikse korting eisen op de rondleiding, omdat 80% van de bezienswaardigheden zijn weggespoeld.

Reageer
gravatar

Hoezo? Ik heb al een vlucht geboekt en kaartjes voor de rondleiding gekocht via Internet.

Denk ik; m’n Japans is niet al te best.

Reageer
gravatar

Wij hebben in samenwerking met Krasnoyarskie Avialinii, Atomhotels, het toeristenbureau van Fukushima en Funerals International een laatste-minuutaanbieding waarvan u zult stralen als de zon.

U vliegt eerst naar het uiterst rustieke Tsjernobyl, alwaar u in ongekende rust kunt genieten van prachtige historische ruïnes. Daar bezoekt u de zeer fraai gelegen oude kerncentrale. De bemanning van het vliegtuig vliegt ondertussen even naar Kiev om bij te tanken, zodat u helaas de indrukwekkende centrale en haar letterlijk schitterende omgeving op eigen gelegenheid dient te bezoeken.

Als de oliepijpleiding uit Rusland weer is aangesloten, halen wij u op. Dat kan een paar weken duren. Deze onvoorziene vakantieverlenging bieden wij u aan. U krijgt van ons dus geheel gratis extra tijd om nog eens rond te kijken en lekker bij te kleuren. Het is goed te weten dat u tot tien kilo voedsel in uw handbagage mag meenemen, maar u kunt natuurlijk ook genieten van wat de overweldigende natuur u zoal te bieden heeft. Het heerlijke, heldere en warme koelwater is nucleair gereinigd. Vooral de bosbessen en de bramen zullen u tegemoet stralen.

Daarna reizen we rechtstreeks verder naar uw letterlijke eindbestemming Fukushima. Daar het locale vliegveld nog te veel beschadigd is door een onverwachte tsunami, dient u Iljoesjin Il-16 in de lucht te verlaten met een parachute die tegen ruime bijbetaling door ons wordt verstrekt. U kunt naar believen ook te pletter vallen, zodat u sneller uw einddoel bereikt.

Wij wijzen u er vriendelijk op, dat voor een terugreis natuurlijk niet behoeft te worden betaald, want zoals beloofd, beleeft u in Fukushima uw laatste minuut.

Reageer
gravatar

Wat een goed initiatief!
Het werkelijk zelf beleven in plaats van veilig vanachter de pc. Ik ben zeer onder de indruk.

Is het bekend of schoolreisjes ook met groepskorting mogen?
Zeer educatief!

Reageer
gravatar

Geweldig initiatief!

Tip: huur Nick en Simon in met de show Stralend Rood.
Met gastoptredens van De 3Js (geen familie), Joling, Jan Keizer en het orkest Rieu met een speciale uitvoering van De Apocalyps.
Ik vergeet vast nog iemand, maar die frotten we er wel tussen.

Reageer
gravatar

Als extra attractie is er een podium, waarop Simon Rozendaal ieder uur, vergezeld door drie chimpansees in matrozenpakken, zich tegoed doen aan een banaan.

Reageer
gravatar

Kernwasser Nipponland. Ik zie het al helemaal voor me. ‘t Lijkt me dat je boven die smeulende resten een fantastische achtbaan kunt bouwen. De kleuters worden in een hoekje van het terrein bijgeschoold in het vouwen van papieren kraanvogels.

Reageer