Informatieve demonstratie over bezuinigingen rustig verlopen

Actievoerders op Malieveld geven toelichting op kabinetsplannen

Op het Malieveld in Den Haag hebben ruim 4000 actievoerders een demonstratie gehouden over de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Met spandoeken en verduidelijkende leuzen wilden de demonstranten informatie verschaffen over de kabinetsplannen die voortvloeien uit het regeerakkoord. Verschillende ambtenaren en journalisten spraken de menigte toe met behulp van powerpointpresentaties waarin alle geplande maatregelen uitvoerig werden toegelicht. De demonstratie verliep rustig en had een informatief karakter.

De bijeenkomst op het Malieveld was niet de eerste informatieve demonstratie in Nederland. Vorige maand demonstreerde een groep van dertig basisscholieren op het Museumplein over de geschiedenis van de Twentse textielindustrie. Tien mensen hielden een spandoek vast met de tekst: “Nadat rond 1850 de industrialisatie goed op gang kwam door de introductie van Engelse stoommachines in de fabrieken, voerde de textielindustrie in Twente ruim een eeuw lang de boventoon.”

Ook  op het Malieveld waren veel spandoeken te zien met informatieve teksten als: ‘Bezuinigingen bedoeld om overheidsfinanciën op orde te krijgen’, ‘Er komt een sociaal leenstelsel in de masterfase’ en ‘Meer nadruk op efficiency bij onderzoek en innovatie.’

Vrachtwagenchauffeur Marcel van Vliet (46) uit Culemborg was dinsdagochtend al om negen uur opgestaan om ‘s middags in Den Haag te kunnen zijn. Volgens Van Vliet is de demonstratie niet belerend bedoeld: “We zijn naar Den Haag gekomen om onze stem te laten horen en mensen te informeren. Verder is het niet zo dat we een specifieke boodschap hebben, we zijn niet uitgesproken voor of tegen de kabinetsplannen. We hopen gewoon dat mensen er iets van opsteken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee het gaat over een informatieve demonstratie bij ons op de markt. Maar niet van Duitsers, want die komen niet naar onze markt, want ze vinden het centrum zo kaal en nieuwerwets. Dus.

Reageer
gravatar

#32, was dat met twee bejaarde Duitsers als verkopers? Die pan komt ook voor in reclamespotjes op de Nederlandse commerciële zenders. Met wafelbodem en alles wordt inderdaad bruin, ook als het er rood ingaat. Grossartig und Himmelkreuz-Donnerwetter!

Reageer
gravatar

Laatst was er bij ons op de markt ook een demonstratie. Van een hele handige pan waarin alles wat vroeger ongezond was ineens weer gezond werd. En het werd ook heel snel en egaal bruin. Ik vond dat informatief.

Reageer
gravatar

@22 (en @Alter ego): Colijn zei dat op 11 maart 1936 in een radiotoespraak in reactie op de Duitse bezetting van het Rijnland, die een schending was van het Verdrag van Locarno. Hij wees op de internationale spanningen en kondigde aan dat winterlichting ’35 langer onder de wapenen zou blijven. Dit was, aldus Colijn, slechts voorzorg. “Daarom maan ik nog eens aan om zich niet te laten verontrusten.” Hij beëindigde zijn radiorede zo: “Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.” (althans, dit is de lezing volgens Wikipedia)

Reageer
gravatar

@ 24 Paulus bordenverkoper,

Perché?
Derché!

Met koninginnedag ga ik met mijn handeltje naar Thorn en nog zo iets.
Als mens wil je natuurlijk liever niet dat er dan iets gebeurt; laat daar beslist geen misverstand over bestaan.
Maar als zakenman is het natuurlijk heel vervelend om nee te moeten verkopen, mocht de gelegenheid zich voordoen.

Reageer
gravatar

Brabo,

Volgens mij speelt het in heel Nederland, maar vooral
in Amersdoorn of eh Apelfoort. Maar alleen de auteur
weet er het fijne van.

Reageer
gravatar

Paulus, heb je ook deze?
Die kan op het karretje bij Rutte’s fotopunt van pas komen:
E Pericoloso Sporgersi

Voor als mr BungaBunga langs komt: zo groot is dat ding nou ook weer niet – die keet dan.

Reageer
gravatar

@12 Paulus, bordenverkoper,
L.S.

hierbij verzoek ik offerte voor de hieronder genoemde producten

100 stuks, tekst: Waarom
100 stuks, tekst: Warum
100 stuks, tekst: Pourquoi
100 stuks, tekst: Why

met collegiale groeten,
Drenth,
Drenth Gelegenheidsgadgets B.V.

Reageer
gravatar

“Gaat u maar rustig slapen, de staat waakt over u”

nee dat vertelde colijn nadat het papiergeld werd ingewisseld voor de goudgulden in 1936.

Reageer
gravatar

Ik ben voornamelijk trots op het feit dat de Nederlandse bevolking het heft in eigen handen neemt. Als de regering bezuinigt op het onderwijs en dus de informatieve waarde van het genoemde gaan mensen gewoon gratis onderwijzen in grootschalige doch gezellige bijeenkomsten op het malieveld te Den Haag.

Reageer
gravatar

Kennelijk ben je, M. H. T., een insider, want een minister is in het geheim een boek aan het schrijven, waarbij de titel is gekozen met een knipoog naar een staatshoofd, welke in de jaren dertig nog als een bevriend staatshoofd gold.

Het boek gaat heten “dein Kampf” en gaat over een
AOW-er met een gehandicapt meerderjarig kind.
Eerst wordt de uitkering van het kind verminderd en
uiteindelijk tot nul gereduceerd en als compensatie
wordt de AOW van de ouder flink verminderd (u
bedoelt toch vermeerderd ? Nee, dus).

Op humoristische wijze weet de auteur de pogingen
van het tweetal te omschrijven om zwaar te bezuinigen,
bij te klussen, te bedelen etc.. Het roven wordt voorlopig
overgelaten aan het kabinet Oprutte (een fictieve naam).
Of het boek een happy end heeft, wil ik niet verklappen,
maar het schijnt zeer lezenswaard te zijn.

Reageer
gravatar

Lieve demonstrantsen,

Ik heb weer een mopje, maar ik weet niet of ome Paulus Bordenwasser (aangetrouwd) het wel zo leuk vindt.

Zal ik het toch vertellen?

Nou vooruit dan.

Ome Paulus is matennaaiers van demonstranten. Hij naait spandoeken in alle maten.

Leuk? Of toch niet?
Mijn vervelende broertje kon er niet om lachen.

Knuffeltjes van Paulientje

Reageer
gravatar

En wie mag de grasjes weer oplappen? Waarom gaan ze niet naar Het Plein en het Binnenhof? Nou?
Die jongens van de Gemeentereiging hoeven daar alleen maar met een karretje overheen te rijden: ik ben weer weken bezig met egaliseren, zaaien, wieden en die verdulde pokkevogels wegjagen die de dure zaadjes anders opvreten.

Denkt dan niemand aan mij???!

Reageer
gravatar

Roderik, ik weet niet of jij nog dienstplicht hebt moeten vervullen, maar in mijn lichting was de term: “Matenlubber (of matenlupper)” de aanduiding voor iemand die zijn dienstmaten oren aannaaide of in de steek liet, of -erger nog-erbij lapte.
Weliswaar een andere insteek dan het trimmen van de wenkbrauwen maar inhoudelijk toch enigszins verwant (kortwieken in een meer symbolische betekenis). Misschien bruikbaar voor als je binnenkort een boek gaat schrijven over het thema ‘onze gekortwiekte en vleugellamme krijgsmacht’.
Is “Hans Gillen”, “Hans Rillen” of “Hans Billenbloot” (over de grens “Hans Bare Bottom” of Hänslein Nackter Arsch nog een idee? Of “Mijn Kamp”, c.q. “Mijn Henk Kamp” bedoeld als uiterste solidairverklaring met deze gelijknamige en vooral kundige carrièrepoliticus. Zo ook “Mark Grutten” (over het niveau van zijn geheel nieuwe politieke denken) of “Mark (trek aan je) Stutte” voor onze jonge premier als minder bondige en krachtige formulering van “Oprutte”.

Reageer
gravatar

Voor de beroepsdemonstrant hebben wij elektronische borden in alle maten met usb-aansluiting, zodat de tekst niet dagelijks behoeft te worden overgeschilderd.

Het universele demonstratiebord met JA, JA, WE HEBBEN FEEST (3x) – ZO LEUK IS HET NOG NOOIT GEWEEST is weer voorradig.

Ook hebben wij de borden ALLEEN VOOR NIET-BLANKEN, NIET VOOR BLANKEN en ECHT BLANK nog in voorraad.

Paulus Bordenwasser,
Handelaar in borden

Extra voordelig

We hebben een partij vuvuzela’s van de Fifa overgenomen. Licht beschadigd. Nu drie voor de prijs van anderhalf.

Reageer
gravatar

Nog even een waarschuwing: de term “Hans Villen”
lijkt op het eerste gezicht aardig, maar is toch af te
raden. Want slaat het op datgene wat de minister
van Defensie met de krijgsmacht wil doen ? Of juist
het omgekeerde, of beide ?
U ziet: onduidelijkheid alom. En dan heb ik het nog
niet over de vraag of het een objectieve omschrijving
van een voorgenomen actie is, of dat het een directief
is ! Kortom: zoveel onduidelijkheid dat ik u afraad deze
term op spandoeken te bezigen.

PS: beste Haes, wanneer mijn vriendin mijn aardig
groeiende wenkbrauwen trimt, bezigen wij nog steeds
de term “even de wenkbrauwen lubberen”.

Reageer
gravatar

# 9, Alter Ego, je doet je (bij)naam wel eer aan zeg! Een beetje onnozel NIMBY-type. Het is ongetwijfeld VER voor jouw tijd, maar er was ooit een Engelse premier die Hitler de hand schudde en zei: “We have peace in Europe”, paar dagen later waren we in oorlog. Op 9 mei 1940 zei onze ministerpresident nog: “Gaat u maar rustig slapen, de staat waakt over u”, de volgende dag werden we bezet wakker. Geloof jij politici nog op hun woord? Een eerlijke politicus is -in onze dimensie- gelijk aan een vierkante cirkel

En zeg nou ‘ns eerlijk, zie jij de zwakke Eurolanden ooit hun gigantische leningen terugbetalen? Met wat? Met Dolce far niente? Nou dan? Wie denk je dat uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgt? Niet de Ieren, Spanjaarden, Grieken, Portugezen en (straks) de Italianen onder Paljas Berlusconi. We worden nu al zachtjes voorbereid op een terugkeer naar de situatie van vóór W.O. II: de crisis. We spreken elkaar weer ná de 3e dinsdag in September Maak je borst maar nat! Ook over Fukushima, haal maar vast wat jodiumtabletten in huis.

Reageer
gravatar

M.H.T. ga je niet een beetje té diep, JanKees heeft toch gezegd dat het alleen nog maar garantiestellingen zijn; we hoeven dat bedrag toch niet écht af te tikken? En Fukushima is toch niet dagelijks meer in het nieuws? Dus zal het toch wel meevallen met die fall-out.

Reageer
gravatar

Demonstreren móet op het Malieveld, daar staan namelijk all-weather camera’s permanent opgesteld en daar zijn camera-mensen op 24/7-basis alert voor alle soorten demonstraties. Wordt er ergens gekort: dan massaal op naar het Malieveld. De krachte- en machteloosheid van de demo-cratie.
Intussen overtreft Fukushima (a big plus: tonnen verbrand plutonium voor de hele wereld) in stilte de ramp van 1986 in Tschernobyl, onze wakkere JanKees de Jager verhoogt geluidloos de garantiestelling voor Ierland, Spanje, Portugal, Griekenland en (straks) Italië tot (stand om 13.10 uur) tot 50 miljard, die dus allemaal moeten worden bezuinigd op het sociaal stelsel. Maar wat er ook gebeurt, onze bankiers, geldhandelaren, olie- en grondstoffenspeculanten en beleggingsadviseurs van pensioenfondsen vullen in stilte hun zakken. En wat doet de regering tegen deze zakkenvullerij? Zij heeft “het er moeilijk mee!”. En wat doet de gewone man? Hem rest alleen het Malieveld met de gebruikelijke folklore van groteske buûttenredners, ballonnetjes, petjes, sjaaltjes en toetertjes en een keer per 4 jaar stemmen om vervolgens met een “ultra-light” minderheidskabinet te worden opgeknapt.
Waar is de onafhankelijke pers die dit signaleert? Die is tijdelijk embedded; bij de RVD, als de jongste prinses 4 jaar wordt en naar school gaat. Ik lach, om niet te hoeven huilen

Reageer
gravatar

@Roderik. Zo muntte Marcel van Dam indertijd de term “belubberd”.

Reageer
gravatar

De beschaving van een samenleving valt onder meer af te lezen aan de wijze, waarop men demonstreert.
De verloedering bij demonstraties, en daarmee wijs ik vooral op de gemakzucht bij het vervaardigen van de gebruikelijke spandoeken, doet mij als geoefend demonstrant, annex dichter, het ergste vrezen.

Bij het bedenken van de tekst “Nadat rond 1850 de industrialisatie goed op gang kwam door de introductie van Engelse stoommachines in de fabrieken, voerde de textielindustrie in Twente ruim een eeuw lang de boventoon.” was het kennelijk nog teveel moeite om een fatsoenlijk rijmwoordenboek te raadplegen.

O tempora, o mores!

Reageer
gravatar

Een uitzonderlijk gecomprimeerde tekst voor een spandoek is de tekst “oprutte”. Wij zien hier een combinatie van een werkwoord en een eigennaam.
Ook de informatieve waarde is duidelijk; het is een
dringend en welgemeend advies aan een politicus.

De term “Henk Ramp” is daarentegen minder goed
gecomprimeerd en origineel, maar laat het oordeel
dat men wil overbrengen wel redelijk overtuigend
zien.
Een duidelijke vingerwijzing wat van de man wordt verwacht is echter niet zozeer af te leiden.

Reageer
gravatar

Moet ik toch mee oppassen: vorige keer dacht ik bij Mc Drive naar binnen te rijden, staat ineens Joop Braakhekke naast mijn portier te schreeuwen: “het is hier geen garage”.
En eten kreeg ik ook al niet mee.

Reageer
gravatar

Toch gaat zo nu eindelijk de ratio overheersen in onze samenleving. Keuzes worden niet meer gemaakt op basis van emoties en onduidelijke culturele gebruiken en overleveringen maar op basis van wetenschappelijke argumenten en deugdelijke en onderbouwde bewijsvoering. Dat we dit nog mogen meemaken! Ik denk dat ik morgen ook maar mee ga demonstreren, ik heb mijn powerpoint presentatie al klaar en verwacht een aandachtig gehoor met daarna een interessante uitwisseling van meningen op basis van wetenschappelijk onderbouwde feiten.

Reageer
gravatar

Ik verwacht a.s. woensdag een demonstratie van het leger, waarbij de generaals uitleggen waarom die tanks waardeloos zijn geworden en het beste verkocht kunnen worden aan Brazilië of Togo, waar ze er nog wel raad mee weten. En waarom we alle F16’s voor een prikkie overdoen aan België. Ik kijk elke dag op Marktplaats om te zien wanneer de duikboten en vliegdekschepen worden aangeboden. Ik ben zielsgelukkig met dit kabinet dat de leus uit de jaren ’70: “Maak het leger leger” eindelijk ten uitvoer brengt.

Reageer
gravatar

Eens even kijken: aap, noot, mies, wim, zus, jet, teun, vuur, gijs, lam, kees, bok, weide, does, hok, duif, schapen. Ja, inderdaad. Er bestaat een gerede kans dat hij deze letters tot zijn geestelijk kapitaal mag rekenen.

gravatar

Misschien, ik wist niet dat ze het leesplankje gebruikten op de LOM-school. Ik denk dat het iets zoals met kleuren te maken heeft: je hebt de primaire kleuren rood, blauw, geel en je hebt de primaire letters K,L,U en T, zoiets.

gravatar

Dat is juist, dit waren de eerste beginselen die werden onderwezen. Getalenteerde studenten konden echter in de gelegenheid worden gesteld om het gehele leesplankje te leren beheersen. De opleidingsinstituten konden in dergelijke gevallen het getuigschrift voorzien van de aantekening “met uitgebreid leerplan”. Deze alumni konden worden toegelaten tot de opleiding voor het middenstandsdiploma.

gravatar

Of misschien wil Tummers aantonen, dat hij/zij de grondbeginselen van het schrijven een palindromisch woord beheerst?