Ditzo autoverzekering wint NS publieksprijs

Jury: “onverwachte wendingen bieden tot het eind spanning voor lezers”

De Ditzo autoverzekeringspolis is de eerste verzekeringspolis die de prestigieuze prijs in de wacht sleept. Verdiend, vinden de fans. Lezers, literatuurrecensenten en neerlandici verklaren zich eensgezind enthousiast.

Rob Reuzenblink (accountmanager, 34), kan niet meer zonder. “Ik heb het in een keer ademloos uitgelezen. Het prachtige aan deze polis is dat hij de verbeeldingskracht prikkelt.  Een zin als ‘Is jouw auto aangereden door een onbekende dader?’ roept bij mij het beeld op van het ongeluk:  hoe het gebeurt,  hoe de chauffeur zijn bijrijder heroïsch en met gevaar voor eigen leven uit het wrak redt, en dan de achtervolging, schitterend! En kijk hier, bij het kopje ‘Wat vergoeden we absoluut niet’, staat ‘Door illegale of criminele activiteiten van jou’. Dat is geweldig, dat ze denken dat ik misschien wel een gangster zou kunnen zijn, of mijn auto als ontsnappingswagen zou kunnen gebruiken. Ik kan het niet wegleggen, zoveel is zeker!”

Studente Nederlands Janneke Scheul (24): “Op sudokus ben ik al een tijd uitgekeken, maar de polis is een hele nieuwe uitdaging. Het is net een soort mysterie, met meerdere lagen en plotwendingen. Toen ik de eerste keer het stuk over de premie-uitbetaling las raakte ik zo diep verzeild dat ik tot ver na Waddinxveen in de sprinter bleef zitten. ‘Trede vier, na drie maanden uitbetaald’. Lees dat en probeer het dan nog maar eens opzij te leggen.”

Reizigers prijzen niet alleen de inhoud maar ook het beeldende proza. Jonas Kloorsonck, neerlandicus en dichter, is zeer te spreken over het werk. “Neem nu de zin ‘maar alleen klimmen naar hogere treden.’ Dat is toch prachtige beeldspraak? Het roept gedachten op over vergezichten, mijmeringen over vervlogen dromen en vergane kansen. Of verderop, ‘Zo beperken we administratieve rompslomp’. Schitterend. Volks, helder, aansprekend, krachtig en vastberaden.”  Kloorsonck noemt de polis ‘een pronkjuweel van stilistische kwaliteiten. “Van de alliteratie van ‘busjes, bestelwagens en buggies’  tot het pleonasme van ‘je eigen auto.’  Een contemporain meesterwerk, ik kan het niet anders omschrijven.”

Over een eventuele verfilming van de polis  onderhandelt de verzekeraar op dit moment met Dick Maas.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Even iets rechtzetten: Maarten T.: bijna goed.

Maar Rotterdam ligt onder de rook van Diergaarde Blijdorp; mijn god, wat stinken die krengen ….

Reageer
gravatar

#47, Paulien, paleontologisch archeoloog, de aap stam(p)t van de mens af ? Sommige apen stampen OP mensen, zie Bokito uit Park Blijdorp, onder de rook van Rotterdam. Sommige apen verkleed als menselijke staatshoofden zoals Idi Amin, Leonid Brezjnew en Saddamn Hoessain in het verleden en nu die twee brulapen in Iran en Suriname, zijn al generaties lang primaat en trouwen toch, vanwege hun oliegeld, hout- en/of uraniumvoorraden, al generaties met dochters uit menselijke kringen … Geen haan die er naar kraait. De kinderen worden naar dure kostscholen gestuurd in Zwitserland, vlakbij de bankkluizen van hun biologische vaders. Bonobo’s zijn -meer nog dan chimpansees- genetisch bijna identiek aan mensen. Aan bevriend staatshoofd Desi B. ligt een intensief fokprogramma ten grondslag met bonobo’s en gorilla’s, maar door een fout in de administratie van de spermabank en een daaruit volgende foutieve zaadmix is de vader van Desi B. later een gemuteerde baviaan in diplomatiek dienst en smoking gebleken. De man bleek in overheidsdienst 102, 46 Surinaamse pensioenjaren (tropenjaren tellen immers dubbel) te hebben opgebouwd en Drager van Het Kruis der Verdienste (Pour la mérite) uitgereikt 15 december 1981 in Klappertandje (Neder Korowijne) . Waar Mahmut A. uit I. uit voortkomt is nog onderwerp van longitudinaal genetisch onderzoek, maar vermoed wordt een onverwachte vervuiling van een petri-schaal.

Reageer
gravatar

@ 40
Maar mijn fiets is helegaar niet 25 jaar oud, die is 3 weekjes en 1 dag jong.
* helemaal van slag is *
Maar die is begrensd op 25 km per uur, dus hoef ik die volgens de firma.
R (ijk) V (an) S (telen) niet apart te verzekeren.

Reageer
gravatar

Welaan, wederom enige reacties waarbij vragen rijzen of dit allemaal wel onder litteratuur geschaard kan worden.
Eén reactie duidt er op dat sprake kan zijn van “suspence” uit het genre Detective, een reactie dewelke het voorkomt alszijnde een medisch handboek der chirurgie, waarbij getwijfeld wordt of het niet eerder een Oostenrijkse kasteelroman betreft en tevens vermoed men in alle reacties dat het een leerboek der economie zou kunnen zijn.

Mitsgaders stelt zich de vraag welk genre de NS publieksprijs eigenlijk bedient?

Jammer dat Fietser kennelijk zoveel tegenwind vangt dat zijn gewaardeerde analyse verlet kent

Reageer
gravatar

Vanaf # 21, den lezers heil. Vanaf de Vredesberg deze boodschap: degene die zegt dat expat en voormalig Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij(mij) foeilelijk is en zich -uit schaamte- helemaal in Portugal verstopt, weet geen flikker van de ware bedoeling van de Schepper: want “schoonheid komt van binnenuit”. Kijk eens goed: Als Ditzo Rob Muntz’ uiterlijk actief durft inschakelen in commerciële werving, moet er toch een hoop schoonheid in haar goede bedoelingen en/of kleine letterpolisjes schuilen. Rob zou het ook goed doen in Kurze Lederhosen, zoals wij al eerder bij de VPRO konden zien toen Rob zich als Hitler-adept voordeed. Maakt niet Geld Dat Stom Is, alles recht, wat krom is?
En # 28 Zot, uw Solex hoeft niet meer verzekerd te worden, voertuigen ouder dan 25 jaar vallen bovendien ook buiten de wegenbelasting.

Reageer
gravatar

@ Fietser: u heeft zeker wel een punt. Het gaat om de intrinsieke kwaliteit van het werk van Ditzo en niet zozeer om alle afleiding erom heen. Ik breek mijn hoofd nog steeds over welke waterschade wel dan niet vergoed gaat worden en dat is het interessante, die mysterieuze zinswendingen waardoor je op het ene moment denkt: vast wel en het andere moment denkt: waarschijnlijk toch niet verzekerd. Maar je weet het nooit echt zeker en dat is een grote kwaliteit. Sommige recensenten zouden het wellicht zelfs ‘hermetisch’ kunnen noemen. De inhoud dus, daar draait het uiteindelijk toch om.

Reageer
gravatar

Er is twee jaar geleden bij me ingebroken, heb hem zelf moeten verwijderen uit mijn kasteel. Mijn waakhond heeft er niks van meegekregen. Hij bleef lekker te slapen, de inbreker schreeuwde dat ik hem met rust moest laten.

Reageer
gravatar

Leuk dat je dat verteld hebt. Ben zelf nogal kinderlijk…Zal even een kijkje komen nemen. Kun je eigenlijk niet beter eerst vertellen wat er allemaal staat? Dan weet ik meteen of ik op de fiets kan komen of anders met de auto of een bestelbusje…

Reageer
gravatar

@ Margootje
Die past goed op mij en mijn spullen, maar wanneer ze een kind meenemen kunnen ze volgens mij het hele huis wel leeg halen 😉
Hij is een echte kindervriend, wanneer één van de buurtkinderen buiten speelt, vergeet hij te luisteren.
Dan zit er geen kwaad in het beestje ( het is wel een reus ) maar zelfs goede vrienden en familie mogen niet in huis wanneer ik niet thuis ben.
Wanneer ik boodschappen doe hoef ik de achterdeur niet op slot te doen.
De hond die hier nu loopt is een nazaat van de vorige, die de weedjatter najoeg

Reageer
gravatar

@ loko
Nee ik rook die rommel niet, ik was even wat extra geld nodig, vandaar éénmalig 5 plantjes in de tuin.
Een paar weken voor ik kon oogsten hoorde ik midden in de nacht gerommel in de tuin, toen was er al iemand aan het oogsten, die ging lopen toen ik de hond losliet.

Reageer
gravatar

@32:

Ik vind dat helemaal niet foei. Hier in de Hemel heeft iedereen ook zo zijn eigen plantjes. Dus kunnen we het op jullie Aarde al helemaal niet verbieden.

Reageer
gravatar

@31 ja, rook het toch zelf op, ga zoals vorig jaar ook niet meer zoveel weggeven. Maak ook wijn voor mezelf. Maar blijf plantjes op het balkon zetten ook al vind god dat foei.

Reageer
gravatar

@ loko
Van 5 plantjes in de tuin ( volle grond ) kon ik jaren geleden toch een goede wasmachine en condensdroger kopen.
Die doen het na 9 jaar nog steeds.
Maar wanneer ze de wetten veranderen wordt je als kleine kweker of inkoper bestraft met minimaal 3 jaar celstraf, daar helpt geen enkele verzekering tegen.

Reageer
gravatar

@ ZOT, kan mezelf niet meer verzekeren. weet niet waarom. Met drank op rijden was het niet. (Heb er een bloedhekel aan)
Tuurlijk kon en heb me verzekerd met geld (contant betaald) verdiend uit de verkoop van wiet aan duitsers. Iedereen wist er van. Maar geld maakt vrienden. Heb geen geld meer,en zet straks weer vijf plantjes op het balkon. (om zelf op te roken)

Ja lang geleden en bewijs het maar.

Reageer
gravatar

Waarde Fietser,

“Bent u wel goed verzekerd ” is een slagzin -wat heet: een ijzersterke openingszin- die uw litteraire toets der kritiek zou kunnen moeten doorstaan, ja zelfs tot bekroning zou kunnen leiden met de NS publieksprijs.

Of Komrij lelijker is in het echt dan op de achterflap kan ik niet beoordelen: de man woont in Portugal en ik kom daar niet zo vaak. Ergo: de possibiliteit tot comparatie is abstinent.

Niettegenstaande dit, is literatuur ouwe koek: sinds de 50-ers is er weinig geschreven wat niet minstens zo slaapverwekkend is, slechts de 60er en 70er jaren kenden een opflakkering vanwege het veelvuldig onmatig gebruik van schuttingwoorden en groffe en fel-realistisch beeldende taal – zoals U bekend. Maar ook door deze ‘rode oortjes’ litteratuur is gewenning als de zeis van M. Hein gezwaaid.

Neen, ik beaam dat lezen niet moeilijk is, verre van dat!
Maar dat verandert terstond als men (Nederlandse) litteratuur onder de ogen krijgt om daar de edele leeskunst op toe te passen: het bloed trekt zich uit de retina terug en het glasachtig lichaam vertroebelt.
Kortom: men valt in slaap.

Dienaangaande beperk ik mij tot non-fictie, science-fiction en de tuingids van de firma Willemse.
Deze laatste staat vol met plaatjes van bloeiend gewas (tot op heden is het mij niet bij machte geweest dit resultaat te bereiken, helaas) en valt derhalve buiten dit bestek.
Hoewel het vele groen uitermate rustgevend is voor de retina.

Bent U een natuurfietser, kent U dit eigener waarneming.

Lectio brevior lectio potior zij ons motto.

Gegroet!

Reageer
gravatar

@ loko 27
Maar nu de intellectuele vraag mijnerzijds, moet ik nu mijn fiets met trapondersteuning ( motor in het voorwiel ) nu wel of niet verzekeren bij Ditzo ?
Of moet ik maar denken, na mij de zondvloed, en vrolijk gassen tijdens het fietsen.
Dit topic roept meer vragen op dan ik hier kan stellen.

Reageer
gravatar

@22 Heb je daar ook een link van? En domoor het is the survival of the most adapted, ook stammen we niet af van de apen, we zijn apen. Gemeenschappelijke voorouders hebben we wel met de chimpansee. Maar dat is je vast al vaak verteld. oogjes toe nu. (god heeft het licht uitgedaan)

Kut ik was aardig, mijn fout sorry zal niet meer voortkomen.

Reageer
gravatar

Ik neem aan dat U op hem lijkt, gezien Uw emotionele reactie. De wetenschap erkent helaas niet Uw soort: Uw emotionele karakter toont aan dat U niet een survival of the fittest bent.

En inderdaad; ‘godverdomme’: niemand is hier ontopic! Het literaire werk is toch het belangrijkst? Is lezen nou echt zo moeilijk? Ditzo wordt hier ondergesneeuwd! Ook de jury heeft te weinig medestanders zo.

Reageer
gravatar

Godverdomme @20 Ga jij bepalen dat Dhr. G. Komrij ontzettend lelijk is. Of heb je daar een wetenschappelijke link link voor?
Dit is niet grappig bedoeld.

Reageer
gravatar

Beste Jeettie,

U weet net zo goed als ondergetekende dat Dhr. G. Komrij ontzettend lelijk is. In het echt nog erger dan op de beeldbuis.
Zijn verzameling van poëzie kan dan ook net zo goed bij Man Bijt Hond komen als Uw huishouden. Dat heeft hier evenzo niets mee te maken als Uw opmerking. Daarbij ga ik er gemakshalve van uit dat U net zo goed als ik weet dat de boekwerken van IKEA niet horen in een topic als dit. Wellicht gaat Uw belangstelling daar meer naar uit dan een pronkstuk dat de – nota bene- NS publieksprijs wint??

Desalniettemin waardeer ik uw reactie.

(niet die van # 14 uiteraard, waarin U stelt dat “Bent wel goed verzekerd??”
Dat is grammaticaal uiteraard onaanvaardbaar.

Economisch heeft U wel een punt. )

Reageer
gravatar

Waarde Fietser:

Met belangstelling lees ik uw, ehm, intellectuele repliek en dupliek.

Ik verwacht nu van u een uitputtende oratie waarin u de literaire vergelijking trekt tussen de polissen van Ditzo, Nationale Nederlanden en nog een paar Verzekeringmaatschappijen, alsmede, ter kadering, de boekwerkjes van OTTO, Wehkamp en IKEA, waarin ook uitzonderlijke taaljuweeltjes te vinden zijn.

Wellicht dient de heer Komrij wakker gepord om zijn bloemlezingen te herzien dan wel uit te breiden?

Reageer
gravatar

@17 Ik snap je niet, Taal word misbruikt. Jij geloofd in god of hogere machten begrijp ik. En dat verdedig je met geweld.

Hou van taal, maak veel fouten meestal onspres maar vaak ook ex. Daarom mag ik Kees en Paulien ook, ze wijzen zonder te beschuldigen.

En het is loko.

Reageer
gravatar

@ 15 en 16,

loko?

Was de intentie Loco..?

Dit is een intellectueel topic; gelieve uzelf hierbuiten te houden. Taal is een delicaat onderwerp. Literatuur onderwerpt zichzelf niet aan buitenstaanders/onwetenden. Zeker niet de NS publieksprijs. (waar #8 overigens een punt heeft.)

Reageer
gravatar

@13 Heb het gelezen, wilde het bewaren voor morgen onder het genot van koffie met sardientjes. Maar ga het ‘s Morgens vroeg weer bekijken. Lekker stuk. Heb straks een sparta met benzinemotor.

Reageer
gravatar

Komop mensen; als u het werk niet hebt gelezen bent u onwetend. Men gaat toch ook niet zomaar vooroordelen over Kluun of Koch spuwen? Deze schrijver is de underdog en verdient de prijs! Datiszo. Ofzodatiszo. Tiszoenzo.

Reageer
gravatar

Voor alle duidelijkheid: Ik heb het NIET gelezen, GA het ook NIET lezen -want slecht voor mijn bloeddruk: ik zet daar ilever een advocaat op; ene Bram M. (die heeft geen bloeddruk) – maar als ik de reacties zo zie: ik kan dus veilig mijn fiets verzekeren mits die het schuurtje niet uitkomt?

Reageer
gravatar

Dis weer iets dat ik gelijk geloofde, bij het lezen van de kop op nu.nl. Ga mijn volgende auto wel bij hun verzekeren. (als dank voor de reclame die ze op deze site maken).

Reageer
gravatar

Ik moet zeggen, het is inderdaad literatuur die gelijkwaardig is aan Campert’s Het Leven is Vurukkuluk en zelfs Eco’s De Slinger van Foucault. Niet om doorheen te komen, en ik ben erbij in slaap gevallen.

De polis begon pas opwinding te genereren toen mijn auto niet verzekerd bleek te kunnen zijn. “Datsuns doen we niet, alleen Ditsuns. Dat had u natuurlijk zelf al wel kunnen bedenken.” En daarom krijg ik de premie van het 1e kwartaal NIET terug gv de gv!!

Maar ik krijg ze wel! Het is zo klaar als een klontje dat er met die prijsuitreiking iets loos is. Een AUTO polis krijgt een “publieks”prijs van de Nederlandse SPOORWEGEN?!? Hier zijn steekpenningen in het geding, wat ik je brom, en dat ga ik aantonen ook.

Reageer
gravatar

@ Telkens weer: het werk roept inderdaad meerdere filosofische vragen op en zet een mens aan het denken (lijkt mij overigens een vereiste voor een prijs van dit kaliber). De schrijver lijkt te suggereren dat waterschade het beste kan worden veroorzaakt door een terroristische aanslag; het liefste een watergolfslag dus. Maar dat is slechts mijn interpretatie.

Reageer
gravatar

De vraag is daarbij ook: wat is precies de waterschade die wel en de waterschade die niet vergoed wordt? Als door een atoomkernreactie er een vloedgolf onstaat is mijn auto dus niet verzekerd, maar door een verschrikkelijke hoosbui ondersteboven van de weg afschuift weer wel maar als het een tsunami vanaf de Noordzee betreft is het dan een natuurramp die wel dan niet verzekerd….?/

Reageer
gravatar

Ook mooi om te weten: schade door terrorisme wordt verzekerd, schade door atoomkernreacties niet. Het werk heeft dus, naast de literaire schoonheden, ook zowel een politiek als actueel karakter. Zeer terechte winnaar.

Reageer
gravatar

Ik hoop dat de directie hun sterretje’s wel verzekerd hebben bij Carglass.
Want hun klanten zullen zich wel ” genomen ” voelen, misschien gaat Bubba wel flippen na een ongeluk.

Reageer