Tony Chocolonely introduceert chocolade van scharrelslaven

“Prima alternatief voor de prijsbewuste idealist”

Tony Chocolonely, het chocolademerk van tv-maker Teun van de Keuken, zal binnenkort een slaafvriendelijke productlijn introduceren. Het gaat volgens van de Keuken om lekkernijen met een concurrerende prijs waarbij toch aandacht is besteed aan de arbeidsomstandigheden van de slaaf. Speerpunt van de lijn wordt de scharrelchocoladereep, een bijzonder aantrekkelijk compromis tussen de eigen beurs en het welzijn van de West-Afrikaanse cacaoslaaf.

Tony Chocolonely werd bekend met ‘slaafvrije’ chocolade. Volgens Van de Keuken grijpen twijfelende kopers in de praktijk echter vaak naar goedkope, slaafrijke chocolade. Hij denkt met een aantal nieuwe, lager geprijsde, chocoladerepen deze groep weer aan zich te kunnen binden. Van de Keuken: “Voor de smalle beurs kan scharrelchocolade een prima alternatief zijn. Weliswaar niet slaafvrij, maar die slaven hebben een heel aardig leven. Ze mogen dan wel nooit buiten hun compound komen, maar ze zijn ongeketend en er mogen er niet meer dan 9 per vierkante meter worden gehouden.”

Andere nieuwe chocoladevormen zijn vrije-uitloop-chocolade, maischocolade en biologische chocolade. Vrije-uitloop-slaven kunnen hun werkterrein verlaten en hebben daar dan tenminste 2,5 vierkante meter per persoon tot hun beschikking. Ze mogen niet meer dan 12 uur per dag werken en niet meer dan 5 kilo cacao tillen. Biologische slaven zijn vooral interessant voor de milieubewuste koper: deze slaven mogen geen pesticiden gebruiken en krijgen uitsluitend biologisch eten. Van de Keuken: “En reken maar dat we daar streng op toezien.”

Sceptici betwijfelen of Tony Chocolonely de producten wel kan leveren. Rogier Heemskerk van Verkade: “Natuurlijk hebben wij dit ook overwogen. Maar je moet goed bedenken dat de overgang voor de meeste boeren niet zomaar gemaakt is. Ze zullen land bij moeten kopen om hun slaven naar buiten te laten en prikkeldraad en afrasteringen moeten verwijderen. Bovendien zijn sommige boeien jarenlang niet los geweest. Die krijg je echt niet zomaar open.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@18 Ongelukkige huisvrouw: al ben ik geen vrouw, ik ben ook verslaafd aan chocola. Dat mag witte zijn , met nootjes, snickers, Mars, Venus (o nee die niet), Bounty als er maar chocola inzit. Ik doe zelfs de belofte nooit arme huisvrouwen te beroven als ik maar een dagelijkse hoeveelheid chocola krijg. Wel slaafvrij bezorgd natuurlijk.

Reageer
gravatar

Oveigens wil ik daar zonder enige insinuaties nog aan toevoegen dat bovengenoemd beeldverhaal van Rikki en Wiske een produktie betreft uit het jaar 1945.

Reageer
gravatar

Ik heb (te) lang in België gewoond en daar is mij jaren gelden al opgevallen dat Chocolade een soort tweede natuur is geworden. We moeten niet vergeten dat de Belgen de grootste Choco-dealers zijn en dus feitelijk de macht hebben, op dictatoriaal vlak zijn ze de Hollanders al jaren de baas. Chocolade staat ook symbool voor de nationale trots van België zoals ook Mannekepis en de politiek dat zijn. We denken te vaak dat het een bananenland is maar dat klopt niet, kijk maar naar Rikki en Wiske in Chocowakije. Bovendien is het Vlaamse woord voor politie afkomstig van de Choco…Flikken.

Reageer
gravatar

Lieve neef Neo,

Ik wijs je erop dat Nederland de grootste producent van cacao is. Het economische probleem is nu, dat de afname van ons productievolume van cacaobonen door verminderende consumptie niet overeenkomt met het productievolume van slaven. Gelukkig is de paus bij een afnemende conjunctuur bereid om preservativa in Afrika tijdelijk toe te staan.

Reageer
gravatar

Ja, maar als je alle slaven in Kampen laat wonen, wie gaat dat dan betalen? Nog afgezien van de enorme overbevolking die dat teweeg gaat brengen – zelfs met meer dan 9 slaven per vierkante meter – wordt Kampen met gemak de dichtstbevolkte stad ter wereld…
Aan de andere kant is het voordeel dan natuurlijk wel dat ze dicht bij hun werk wonen, vooropgesteld dat de cacaoplantages in het drooggelegde IJsselmeer worden ingericht. Ik moet hier nog even over nadenken of deze oplossing wel voldoende voordelen biedt, maar het heeft een kans. Het zou Nederland wel als grootste chocoladeproducent ter wereld neerzetten, dus misschien…

Reageer
gravatar

Beste Neo,

Wij van de linkse kerkgemeenschap zijn tegen slavernij. Het probleem bij het vrijlaten van slaven is beslist niet dat ze lui worden, zoals u beweert. Ze zijn niet in vrijheid opgevoed. Ze kennen dus het vrije leven niet en kunnen er dus ook niet mee omgaan. Het slavenkamp is hun voorbeeld, dus binnen de kortste keren… Als u iets van de geschiedenis af weet en de menselijke aard kent, dan kunt u het vervolg zelf invullen.

Dus wij zijn tegen slavernij, maar voor Kampen.

Reageer
gravatar

Ik vind dit een zeer verwerpelijk idee: slaven moet je niet zoveel vrijheid geven, daar worden ze lui van. Bepaalde werelddelen verdienen nu eenmaal hun fair share aan kolonisatie, dat is beter voor ze en dan hebben ze ook een kans een zinvolle bijdrage te leveren aan onze economie. Wanneer staat er eens iemand op die dit aan de linkse kerk gaat uitleggen?

Reageer
gravatar

@53: Ja lekker!! Opruiende muziek met opruiende teksten!!

Daar wordt mijn chocola niet lekkerder van hoor!!! Dalijk eten ze de hazelnoten ook nog op!!

Reageer
gravatar

Suzannes bijdrage (49) terugvertaald levert het volgende op:

And workshops were the life and separated the kitchen was sometimes moved to a separate building and could not serve anymore to heat the living room. The living room was heated by now worked in the kitchen that the immense benefit not offered to fill the space with smoke .. Freed from smoke and dirt began living area so as to serve social functions and increasingly became a showcase for the wealth of the owner and was sometimes delivered prestigiously.

Reageer
gravatar

Is er werkelijk NIETS geleerd van de ‘Groene Revolutie’ in de jaren ’70? Met de beste bedoelingen zijn er toen in Afrika grootschalige projecten gestart om de voedselvoorziening daar ter hand te nemen. ‘De honger moest de wereld uit!’ Gevolg: misoogsten en erosie!
Slaafvrije chocolade…… DIE SLAVEN ZIJN DAAR SPECIAAL VOOR GETEELD! Als je die slaven hun ketenen ontneemt, zullen zij zich totaal ontheemd voelen. Die gaan daar eerder aan kapot dan dat zij zich bevrijd zullen voelen!
Heus, we helpen die arme slaven er niet mee als we hen hun ketenen ontstelen. Met wat extra onderdrukking maken we hen uiteindelijk veel blijer. Op naar de volgende chocolade rape!

Reageer
gravatar

In en waren het leven en de werkplaatsen gescheiden de keuken werd soms verplaatst naar een afzonderlijk gebouw en kon niet zo anymore dienen om de woonkamers te verwarmen. De woonkamer werd nu langs verwarmd gewerkt van de keuken die het reusachtige voordeel om aanbood niet de ruimte met rook te vullen..Bevrijd van rook en vuil begon de woonkamer zo als gebied voor sociale functies te dienen en meer en meer werd een showcase voor de rijkdom van de eigenaar en werd soms prestigiously geleverd.

Reageer
gravatar

Moeten dieren niet op n lijn worden gezet met slaven vrouwen en homos met hun emancipatiestrijd? Is het niet tijd om de dierenrechten ook in de collegezalen te bespreken? Voor beide groepen geldt dat zij duidelijk niet in staat zijn om zichzelf te vertegenwoordigen maar omdat hun belangen toch onmiskenbaar worden geacht stellen de filosofen voor gebruik te maken van belangenbehartigers.

Reageer
gravatar

Helaas voorzie ik een populistisch initiatief van de PVV om chococops in te zetten, die controleren op overtredingen van de scharrelreglementen, feitelijk puur (!) met het oog op stemmentrekkerij. 🙁

Reageer
gravatar

Opa (44),

Dat is allemaal de schuld van de linksche kerk. Hadden die honderdduizenden lanterfanterende krakers in de jaren zestig tijdens hun eeuwige protesteren tegen de pvv maar niet zo veel chocoladerepen moeten verorberen om de aluminium binnenverpakking te verzamelen voor de missie in Afrika, zodat die arme negers daar veel te verwend werden en dus niks wilde uitvreten, daarom hebben goedwillende mensen als onze Geert daar werkkampen ingericht om ze een goed vak als cacaobonenplukker bij te brengen.

Namens Fleur, Martin, Hero, Dion, Eric, de anderen alsmede anderhalf miljoen kiezers.

Reageer
gravatar

Maarten Harpertsz T. van 39,

Ik ben niet erg geporteerd voor cacaoplantages in onze polders. Daardoor stijgt het aantal werkloze slaven in Afrika. Zij kunnen niet meer op hun dagelijkse rantsoen rauwe cacaobonen voor het ontbijt, middag- en avondeten rekenen en sterven smachtend naar voedsel een vreselijke hongerdood. Door ons toedoen!

Maar helaas, wij kunnen deze hulpbehoevenden niet meer voorzien van enkele scheepsladingen afgekeurde melkpoeder, aangezien in naam van Geert W. het cabaret Rutte ontwikkelingshulp verbiedt. Beetje dom, want daardoor blijven wij nu met die rotzooi zitten.

Reageer
gravatar

Zou het niet beter zijn als we het hele IJsselmeer dempen, daar cacaoplantages vestigen en die laten bevolken en bewerken door Byebyeboomers? In een poging tot matiging van de chocoladeprijzen? Als een soort Dienst Uitvoering Werken, zoals vroeger in veenkoloniale tijden en streken alle onvrijwillig werklozen op last van de overheid werden geïnterneerd en uitgebuit. Verwijdbaar werklozen kwamen toen terecht in correctiekampen als Nieuwersluis en Veenhuizen. Van hen werd nooit meer iets vernomen; er was toen nog geen Ongevallenraad onder Van Vollenhoven. Overigens is er na Van Vollenhoven geen kijk op dat deze Raad nog tot enige zinvolle actie komt. Opvolger Joustra is te zeer bezig zijn kantoor te laten uitbouwen om alle meubels, badkamers en personeel (bijverschijnselen van zijn prestaties als terrorisme-bestrijder) een plaats te geven. Die is voorlopig nog wel een paar jaar bezig met zijn meubilaire herinrichting, zijn schaalsalaris en zijn bonusregeling.
Ayatollah’s van dienst wisten overigens dat onder Joustra (door betrokken overheidsdiensten), niet op enige tegenstand van betekenis hoefde worden gerekend: Joustra was te druk met zijn meubilaire (badkamer-) inrichtingsstrategie. Eens te meer blijkt dat je in Nederland niet over intelligentie hoeft te beschikken om ‘n overheidsdienst te leiden; als men lid is van de juiste partij en/of de juiste lobby valt men bij gebrek aan gewicht toch automatisch omhoog, . carrière-surfen op gebakken lucht; SP: tijd voor een parlementaire enquête?

Reageer
gravatar

Met de -al druk aan de gang zijnde- klimaatsverandering kunnen we misschien in de Noordoostpolder cacaobonen aanplanten als en zodra de illegale wietplantages zijn opgeruimd. Een bijverschijnsel immers van die teelt zijn blauwe bonen; slecht voor het milieu en omwonenden.

Reageer
gravatar

2,5 vierkante meter per slaaf?, straks willen ze ook nog een bed. Dit is socialisme van de bovenste plank. Als goed gereformeerde zeg ik: de zweep er over ¥

Reageer
gravatar

Wij verwennen onze slaven.

Ze hebben allemaal hun eigen hypotheekvrije huis. Daartoe hebben wij de bouwmaterialen gratis beschikbaar gesteld; echte biologische materialen, zoals takken en leem.

De werktijden zijn gunstig, zodat ze elke dag van de week acht uur naar eigen goeddunken kunnen inrichten.

Ze krijgen veel vrije tijd. Zo kunnen ze eens per maand kiezen uit een vrije zondag- of zaterdagochtend zodat ze fijn kunnen uitslapen of aan hun eigen huisje bouwen.

De werkomstandigheden zijn voor Nederlandse begrippen heel prettig. Volop zon, warmte en muskieten, kortom omstandigheden waarvoor iedere vakantieganger een moord zou doen. Bovendien werken onze slaven enkele weken per jaar in een heerlijke verkoelende regen.

Het terrein is geheel omheind en er lopen bewakers rond, zodat alle slaven veilig hun arbeid kunnen verrichten.

Sieraden, zoals arm-, been- en halsbanden, worden gratis verstrekt. Ook onze gratis kettingen zijn van stevig materiaal gemaakt en zeer populair, want er is geen slaaf zonder.

Belangstelling? Schrijf u bericht naar [email protected]

Reageer
gravatar

@28 Dat vindt ik ook, vroeger kwamen ze helemaal uit Amsterdam lopen naar Vhaltermond, om van mijn opa aardappels te krijgen. (gegund) nu met die nieuwerwetse auto’s is het te ver weg, en kost het teveel. Als ze daar nu eens slaven voor gingen inzetten.

Reageer
gravatar

Ik zie een nieuw format opdoemen voor een programma met Yvonne Jaspers: Boer zoekt Slaaf. Kan ze weer allemaal boerderijen bezoeken. Onderweg verdwalen is uitgesloten want met de nieuwste Oom Tom-Tom in de auto komt het allemaal dik in orde.

Reageer
gravatar

Lieve Ingrid,

Je snapt het niet hé?
Melkchocolade is een linkse hobby: een mengsel van witte en bruine chocolade en puur dat is nog véél erger: dat is onbespoten “groene” , dus groen-linkse, chocolade.
Hoewel die groenen er voor de verkoop nu ook wat bruin doorheen hebben gedaan de laatste tijd.

Reageer
gravatar

@16, El-jee: dan zijn wij toch bijna allen min of meer geDroste (mooie woordspeling, dank u hartelijk) -loon-slaven aan het werk voor, tja, waarvoor eigenlijk??

Reageer
gravatar

Mijn Henk zegt dat de bruine chocolade van bruine slaven komt en dat voor de witte chocolade gebruik wordt gemaakt van blanke slavinnen. Hij eet zelf altijd witte chocolade.
Maar hoe zit het nu met melk en puur?

Reageer
gravatar

Voorts dient ook opgemerkt te worden dat er ook hier in het zgn. ‘vrije westen’ erg veel scharrelslaven rondlopen. Hun ketenen zijn wat slimmer gemaakt en berusten op ‘inkomen’, ‘geld verdienen’, ‘angst voor ontslag’ en ‘wat…als’. De uitloopruimte is zo af en toe wat groter maar wezenlijke verschillen? Als hier in kassen cacao goedkoper geproduceerd kon worden deden we dat toch?

Reageer
gravatar

Slavernij of lijfeigenschap is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon.

Want ja, een betaalde job is iets te veel moeite?!

En dan wordt er van mij verwacht dat ik ‘slaafs’ dergelijke producten koop?

Reageer
gravatar

Pure kolder! Slaven moeten niet zeuren. Werken en goedkope chocola voor mij maken. Als Übermensch is dat mijn door God gegeven recht! Het was Cham die luie neger die daar voor gezorgd heeft. Als God had gewild dat negers dezelfde rechten hadden en mochten scharrelen had hij er wel 1 president van Amerika gemaakt.

Reageer