Kabinet wil ‘administratieve trainingsmissie’ Afghanistan

“Vechten kunnen ze wel, maar wat doe je al die tijd op kantoor?”

Minister  van Defensie Hans Hillen vindt de kritiek op de nieuwe missie naar Afghanistan zwaar overdreven. Volgens hem is het nieuwe plan totaal anders dan de vorige vechtmissie, omdat Nederland politie-agenten gaan trainen volgens de veilige ‘Dutch approach’. “We gaan niet de hele dag buiten boeven vangen, maar zorgen dat de administratie op orde is. Juist dat hebben ze nodig in achtergestelde landen. Vechten kunnen ze wel, maar hoe vul je een wettelijk geldige aangifte in?”

Volgens de minister is het geen prioriteit om ‘meer blauw op straat’ te krijgen. Hillen: “We kunnen nuchter stellen dat noodhulp en handhaving niet tot onze specialiteiten behoren. Bovendien is er in Afghanistan nog weinig te handhaven, dus dat zou sowieso geen zin hebben. Wij zijn vooral goed achter het bureau, dus laten we eerst maar eens zien wat we daar precies doen. Bovendien levert dat heel veel extra banen op voor de Afghanen. Als mensen een goede en gerespecteerde functie hebben, sluiten ze zich minder snel aan bij de Taliban.”

Omdat het merendeel van de nieuwe Afghaanse agenten analfabeet is worden speciale formulieren ontwikkeld. “De focus ligt meer op het visuele aspect en minder op tekst”, zegt Dirk de Ridder van adviesbureau ‘Polder in Kunduz’. Zijn bureau is door het ministerie in de arm genomen om de Nederlandse formulieren geschikt te maken voor het Midden-Oosten. “Iets waar we bijvoorbeeld echt aan willen werken zijn de parkeerproblemen in Kabul. Hartstikke druk daar, en er zit totaal geen structuur in. Op zo’n formulier zetten we dan gewoon een plaatje van een Toyota, een taxi, een kameel en een geit. Dan hoeft de agent alleen nog maar aan te kruisen wat van toepassing is. Die informatie moet dan ingevoerd worden, gecontroleerd worden door ‘vier ogen’, bekrachtigd en overgezet op een andere server. Op dat soort processen gaan we dus zes weken oefenen.”

De trainers zullen zich bezighouden met het aanbrengen van overzicht in de administratieve chaos die in Afghanistan heerst. Volgens Hillen vormt ongeregistreerd vuurwapengebruik een groot probleem. “We krijgen signalen dat wapenvergunningen verlopen zijn, ammunitie zomaar geïmporteerd wordt en schietbanen illegaal aangelegd zijn. Ook op straat is het chaos troef. Agenten staan met de mond vol tanden, aangezien zij niet weten hoeveel bonnen zij voor die dag moeten uitschrijven. Maar het allerergste is nog wel dat bijna geen enkele heroïneproducent geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel.’’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als ambtenaar vind ik het idee van Jan een beetje idioot. Jan eigenlijk ook als hij zo slordig omgaat met “lafaards”.

Fout stemmen en dan gaan brullen: ja jongens, moet je ook niet op en hete kachel gaan zitten.

Niks weerhoud je om jezelf verkiesbaar en verdienstelijk te maken voor een gezonde democratie – niet zijnde fascisme.

(Jammer dat je dat er tegenwoordig bij moet zeggen)

Reageer
gravatar

Ik steun deze missie Dorknoper van ganzer harte. Een gedegen hollandse aanpak, met reglementaire sancties voor de in gebreke blijvenden. Kortom, geen kruisraketten maar kruisjes zetten!

Reageer
gravatar

@34 Opinieminiemutte: De bonnen worden uitgeschreven voor meisjesscholen die zich binnen een straal van 250 meter van een moskee bevinden.

Reageer
gravatar

@35 Jan het zijn geen lafaards die naar Afghanistan gaan. Het is de jeugd die de toekomst moet redden. Ja we moeten het samen doen.

Reageer
gravatar

Zogenaamde docenten naar Afghanistan sturen, een paar aankomende “hollandse laffaards” erbij om de smoes van bescherming te verkopen.
Een ieder keert vervolgens getraumatiseerd weer naar huis. De helden zijn tot inkeer gekomen. De politici hebben de polder op de kaart gezet en zichzelf fier op de borst kloppend een baantje na hun openbaar debacle gegarandeerd.

Off topic. Kan er ook een dodelijk virus ontwikkeld worden dat alleen politici, ambtenaren en ander bestuurdersgespuis treft?
Zou daar graag in investeren.

Reageer
gravatar

@25;u is niet zo interessant als @26 (s weer een speld squelch actie, nuissut 26 vs 27, voor hoe-lang een chinees is) @27 nu ronald: U bent het adagium vergeten: (het is in het vrij nieuw angelsaksisch:) I took the road less travelled by, and that made all the difference.

Reageer
gravatar

@30 Ben niet @25 En Probeer ook niet interessant of belerend (beledigend) te zijn.
Heb het alleen niet zo op met god of zijn waarden. Sorry moet niet andere mensen er mee lastig vallen. (god help me)
Wees gerust (ben) (heet bart) eten aan het maken.

Reageer
gravatar

@25;u is niet zo interessant als @26
(s weer een speld squelch actie, nuissut 26 vs 27, voor hoe-lang een chinees is)

@27 nu ronald:
U bent het adagium vergeten:
(het is in het vrij nieuw angelsaksisch:)

I took the road less travelled by, and that made all the difference.

Reageer
gravatar

Sjongejonge toch; nog niet eens 1 april en de mensen stinken er met wijd opengesperde neusgaten in!

Denk nu toch even na mensen!
Voordat wij hier de boel administratief op orde hebben om tot deze uitzending over te gaan, zijn we jaaaaaren verder: dit is een onderhandse poging tot het wereldrecord “lange baanschuiven” van die Hillen.

Leve de Heilige Sinte Bureaucratia.

Reageer
gravatar

als we dan toch van het onderwerp af gaan praten ik vind het fijn dat ik eerst naar de stemresultaten van de poll kan kijken voordat ikzelf stem dat is net als bij weekend miljonairs om te voorkomen dat ik verkeerde antwoord geef al denk ik deze keer wel door te hebben wat de instinker is

Reageer
gravatar

@24 loko;
wat nu in het horrorgeval(len) dat God een Nederlander is ?

Ik bedoel maar, de werkelijkheid ziet er behoorlijk poldermodellistisch uit.

Stel nu dat alle speldopprikkers nu al weten wie god dan wel zou zijn, zou een prijsvraag dan nog aan de orde zijn ?

Dat is overigens mijn inzending voor de astrologie vraag van de maand.

Reageer
gravatar

Prachtig om te zien dat ons kabinet verantwoordelijkheden m.b.t. Afghanistan op zich neemt.
Ik zie overigens op televisie ook telkens dat ze daar in het Midden-Oosten mooi geasfalteerde, rechte wegen hebben. Het zou haast crimineel zijn als wij onze politieagenten daar niet met een aantal mobiele flitsapparaten en boekjes heen sturen.
Zo bouwen we Afghanistan veilig weer op!

Reageer
gravatar

@20; piraatje
Je bent stiekum stephen, toch ?

Pwnverigens ben ik van mening dat er een speld forum moet komen,
en oh ja, een commentaar mogelijkheid op de stelling.

Reageer
gravatar

Hoi Piraatje,

de geeigende plek om met de redactie in contact te treden op een 1.0-website als de onze is op het knopje ‘Contact’ te drukken, rechtsboven. Aldaar vind je een mailadres dat als het ware dient als een priester om tot een hoger wezen te komen.

Succes!

Reageer
gravatar

beste redactie,

Ik wil al een tijdje feedback geven over de site maar er is niet echt een manier om dat te doen. Zo lijkt het me bijvoorbeeld handig om een gebruikersforum op te zetten zodat de reguliere bezoekers ook off topic met elkaar kunnen discussieren. Ook zie ik grootse plannen om de speld behalve op de radio ook op televisie in het publieke bestel toe te laten treden. De videocasts op de site waren er sterk genoeg voor. Ik kan me voorstellen dat u nog niet genoeg materiaal hebt voor een avondvullend programma maar door bijvoorbeeld de uitzendrechten van foxnews te kopen kunt u het publiek kennis laten maken met de Amerikaanse variant van dat typische speldgeluid.
Daarnaast werden worden we op het moment warm gemaakt om te doneren, maar is er nergens te vinden hoe dat dan moet geschieden. als piraatje maak ik het 1 en ander buit en zou dat best willen distribueren naar de speld if you mean what i know…
Ik zag laatst een andere site waar gevoelige informatie op gelekt wordt. deze manier van sitebeheer is nu helemaal hip en kan ook binnen de speld toegepast worden. ik stel de rubriek “SpeldLeaks” voor waar gebruikers op een veilige manier hun stukken kunnen lekken waarna de redactie bepaald wat er nieuwswaardig genoeg is om te publiceren. Dit stukje interactie tussen de gebruiker en de site wordt ook wel de 2.0 benadering genoemd (vraag me niet waarom)
dus, kort samenvattend:
– gebruikersforum
– publieke omroep
– mogelijkheid tot doneren
– SpeldLeaks
Laat maar horen wat jullie van deze ideeën vinden en verplaats het desnoods naar een plekje op de site waar deze discussie meer op zijn plaats is. ik ben benieuwd wat andere speldenprikkers (als in: vaste gasten) hiervan vinden.

met wegemeende Yarr,

Piraatje

Reageer
gravatar

De administratie op orde hebben lijkt op de wikileaks methode.
Open en eerlijk zijn is een vorm van terrorisme. Hoop dat ze ook militairen sturen om dat te bestrijden.

Reageer
gravatar

Wij van Tetraned zijn op dit moment in de eindfase van de besprekingen over invoering van het zo succesvolle C2000-systeem in Afghanistan.
In de beginperiode zullen er weining Afghaanse politieagenten worden uitgerust met een werkende portofoon. Wij richten ons in eerste instantie op de inrichting en bemensing van de meldkamer met alle bijbehorende formulieren, parafen, ed.

Reageer
gravatar

Mocht er nog iemand van de trainingsmissie meelezen, ik heb een professioneel IT-bureau voor al uw softwarematige infrastructuur. We hebben al een half jaar ervaring met de islamitische cultuur. Dat kost natuurlijk wel extra maar helpt wel met implementeren van de benodigde 15.000 computers.

Reageer
gravatar

Kolderkomisch dat de Nederlandse regering in Afganistan bonnenquota wil invoeren en Opstelten die in Nederland wil afschaffen. Dit heet volgens mij “Ombuigen” en was vroeger het preudoniem voor “Bezuinigen”.

Reageer
gravatar

Ten aanzien van: Meer Blauw Op Straat, deze differentiatie.

1) Blauw in de zin van kleur? President-krijgsheer Karzaï
moet meer Taliban-blauwe boerka’s op straat zien te
krijgen, desnoods mannen die hun bomvesten er onder
aantrekken en zo functionele tijdelijke trafo’s zijn.
2) Blauw als gevolg van het nuttigen van alcohol? In een
islamitisch land wordt alcoholgebruik zwaarder bestraft
dan de kweek van papavers, opium en heroïne. Maar na
een rijke oogst knijpt de Taliban nog wel eens oogje toe. 3) Blauw als blauw van politie-uniformen? Ervaringen in
Nederland leren dat blauw als beschermende schutkleur
van officiële gezagsdragers sterk aan erosie en vervalen
onderhevig is (niet kleurvast). In Afghanistan zijn alle
kandidaat-politieagenten oefenmateriaal en letterlijke
mikpunten voor de Taliban. Blauwgeverfde politie-
kazernes hebben een sterk aanzuigende werking op
zelfmoordenaars die verhit op zoek naar 72 maagden.
Misschien is het raadzaam politieagenten te vermommen
als Taliban, als wolven in schaapshuid (dat mag daar,
want óók Taqqiya!).

Hans Hillen gaat zelf mee met de eerste lichting Nederlandse agenten die als vrijwilliger zijn aangewezen. Hun statistische levensduur aldaar wordt geraamd op aanvankelijk 1 werkdag
en bij beter inschieten door de Taliban op ongeveer 5 minuten en 45 seconden. Voornoemde Hillen keert binnen 3 minuten terug naar Nederland, hij kan namelijk niet gemist worden: bestuurlijk in Nederland niet en qua omvang door de Taliban niet.

Reageer
gravatar

ik heb een neef die gestudeerd heeft aan de universiteit iets met poliklinikologie ofzo en die kent een of andere sjon rawls en volgens die kerel is het hebben van stabiliteit enzo afhankelijk van een goed werkende overheid dus ik ben voor deze missie omdat die mensen ervoor gestudeerd hebben en mijn neef heel aardig is dus dat kan geen drogreden zijn

Reageer
gravatar

Ik vind het een heel mooi initiatief en ben weer wat trotser op mijn Vaderland. Snel zullen de Afghanen de Nederlanders associeren met mooie molens, tulpen en duidelijke formulieren. Wel vraag ik mij af of er voldoende commissies meegaan en er voldoende werkgroepen worden opgericht. Een beetje polderen doe je niet alleen!

Reageer
gravatar

“Bovendien is er in Afghanistan nog weinig te handhaven, dus dat zou sowieso geen zin hebben. ”

Weinig te handhaven? Het barst er verdorie van de boerka’s.

Reageer
gravatar

Ik snap het volkomen en het zal best wel ingewikkeld zijn. Maar hoe ga je ze nu uitleggen zoiets als omgekeerde bewijslast. Dus dat daders van strafbare feiten….slachtoffer worden! De Taliban is daar natuurlijk weer blij mee.

Reageer