Zuid-Fransen trekken naar Flevopolder

Lelystad vrijhaven voor bed-and-breakfasts

Zuidelijk Europa valt massaal voor de charme van de Flevopolder. Met name onder inwoners van Zuid-Frankrijk is de trek naar het nieuwe Nederland niet te stuiten. Lelystad, administratief, spiritueel en toeristisch kloppend hart van Flevoland, kan de paddenstoelsgewijze groei van bed-en breakfasts nauwelijks bijbenen.

Luc (31) en Marie (28) Le Pen runnen sinds 2007 de bed-and-breakfast ‘Lac du Gèle’ te Lelystad. Ze ontvluchtten hun geboortedorp Vachequimeurt sur Plouche vanwege ‘de verstikkende saaiheid, afstompende kleinburgerlijkheid, lelijke huizen en bijtende eikenprocessierupsen.’ Het stel was al langere tijd op zoek naar een betere plek. Toen ze begin deze eeuw op vakantie waren in Biddinghuizen, viel alles op zijn plek. “Die weidsheid, slechts onderbroken door hier en daar een sierlijke windmolen. Dat veilige gevoel van zeeklei onder je voeten. Ik voelde me meteen thuis.”

De gemeente Lelystad heeft inmiddels een aparte wethouder aangesteld om de vele ‘neo-polderaars’ te helpen zich te vestigen op de rijke akkers van Flevoland. Rick de Gruishaker, voormalig wethouder van Ruimtelijke Ordening en Dierenwelzijn, krijgt deze taak toebedeeld. “Het is geen makkelijke taak. We moeten niet vergeten dat we nog maar in de pioniersfase zitten. Of er daadwerkelijk hordes mensen naar de bed-and-breakfasts komen valt nog te bezien.  Windmolens zijn bijzondere dingen, maar hoelang ze de aandachtsspanne van de doorsnee  backpackende Vietnamees kunnen vasthouden is nog maar de vraag.”

Luc en Marie benadrukken dat succes niet gegarandeerd is. “We hebben al velen teleurgesteld terug zien gaan naar het  Rhônedal. Om succesvol te zijn moet je iets extra’s toevoegen. Zo organiseren wij trips naar Swifterbant en Walibi World. De cultuurminnende backpacker kan zijn hart ophalen in Bataviastad te Lelystad of zich vergapen aan de woningen in Dudokstijl aan het Morbid Angelplantsoen in de Almeerse Muziekwijk. De best bewaarde geheimen van Europa liggen in de Flevopolder. Zeewolde vaut bien une messe!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als Luc et Marie in Almerde komen wonen, dan kunnen “Henque et Ingride” misschien hun vakantiehuisje in Cochonnerie s/Gueule overnemen. Hebben die Fransen ook nog zoiets als een inburgeringscursus? Je voudrais suivre le cours d’enbourgeoissicificationnement, of zoiets.

Reageer
gravatar

Parbleu, is het niet beter de Flevopolder naar zuid Frankrijk te verplaatsen ? Een aanmerkelijk beter klimaat en dan misschien eindelijk interessant voor nederlanders om hun vakantie daar door te brengen. En de namen van de dorpen aldaar omdopen is ook geen punt. Lavachequimeurt wordt gewoon: De koediemeurt.

Reageer
gravatar

De grootste troef was natuurlijk dat al die Lucjes en Marietjes op grond van de wet Paspoort Voor Vreemdelingen (wPVV) direct mochten meestemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere. En het schijnt dat de firma Hillen en Brinkman zich sterk maakt voor een plaatselijke verlaging van de btw op rookwaren. “Zo kan je de helpende hand uitsteken voor bedrijven die lijden onder de crisis, zodat ondernemers weer kunnen ondernemen.”

Reageer
gravatar

Ik wil me er niet mee bemoeien, maar die Zuidfransen zijn neppers. Vachequimeurt sur Plouche ligt al jaren in Bretagne. Wij plachten daar te kamperen op de Ferme van de familie Pleurer-avec-la-Casquette.

Reageer
gravatar

Parbleu, is het niet beter de Flevopolder naar zuid Frankrijk te verplaatsen ? Een aanmerkelijk beter klimaat en dan misschien eindelijk interessant voor nederlanders om hun vakantie daar door te brengen.
En de namen van de dorpen aldaar omdopen is ook geen punt. Lavachequimeurt wordt gewoon: De koediemeurt.

Reageer
gravatar

De grootste troef was natuurlijk dat al die Lucjes en Marietjes op grond van de wet Paspoort Voor Vreemdelingen (wPVV) direct mochten meestemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere. En het schijnt dat de firma Hillen en Brinkman zich sterk maakt voor een plaatselijke verlaging van de btw op rookwaren. “Zo kan je de helpende hand uitsteken voor bedrijven die lijden onder de crisis, zodat ondernemers weer kunnen ondernemen.”

Reageer
gravatar

Ach vooruit laten we dan ook maar gelijk weer de broer van keizer Napoleon koning van Madurodam maken nu we toch bezig zijn. Natuurlijk alleen met toestemming van Margootje.

Reageer
gravatar

Je aves un prima liet et petit ontbyt dans la centre de Lelycitie!! Pour slegts dies euro p.p. vous aves par noes une luchtbed dans ma küche, sodat vous etes tres rapidement a le coolcabinet pour votre petit ontbyt selfservicement !!!
Vous etez wilkom chez Paulusci lit&po !!!!

Reageer
gravatar

Douze France,
chèr pays de mes vacances
où on pisse larmoyance
dans la Mediterranée

où on dorme sous les brugues
de la Seine et le Marne
et ne mange que des mugues
avec sauce de panacée

où la vie est confortable
avec vaches dans le stable
et salade sur la table
préparé par immigrés

pourquoi dan la Flevolande
cequ’est plein de contrabande
comme haschisch et allerhande
en slechts één afhaalchinees?

Reageer
gravatar

Geachte heer webredacteur,
de letter N staat tweemaal in het kofschip en is onzijdig, dus het is Swifterbant, met een T.
De uitzondering op de regel is natuurlijk winterband met een D, omdat dat een regelmatig terugkerend topic op GeenStijl is.

Reageer
gravatar

@Margootje: Waarom plassen de bewoners voor de Oostvaarders?
@Valse Munter: En wat moet je nou met Hollandse nchterheid in Flevoland? (F)Lyriek lijkt me meer van nut!

Reageer
gravatar

Je recommande en particulier le Madurodam pour nos petits amis français.

Madurodam est la plus petite ville de Pays-Bas depuis presque 60 ans. Vous y découvrirez tout ce qui fait la Hollande: les canaux, les pignons décorés, le scènes typique de la vie quotidienne et des panoramas grandioses.

Reageer
gravatar

Dat is nou jammer voor Luc en Marie. In het bestemmingsplan staat dat de polder net als in Zeeland wordt terug gegeven aan de natuur. Voor de Oostvaarders plassen bewoners is al een nieuw onderkomen gezocht en helaas nog niet gevonden.

Wat er met de nieuwkomers uit France gebeurd is helaas nog niets zeker. Wil niet op de dingen vooruit lopen…maar ik denk….!!!!!!!

Reageer
gravatar

Gaarn wijzen wij de toerist nadrukkelijk op de weidsheid van ons landschap en de verre horizonten ‘in alle windrichtíngen’. Met als meest bijzonder kenmerk dat ‘waar u ook kijkt’ er niets te zien is. Oók bij daglicht!

Reageer
gravatar

Elke windmolen is anders, kijk maar eens naar het serie nummer. Met het bezoeken van een windmolenpark ben je de hele dag kwijt. Het net als een vliegtuigspotter.

Reageer