Landgenoten: Frankrijk

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Hoofdstad Parijs
 • Oppervlakte 15 keer Nederland
 • Ligging Aan weerszijden van de Route du Soleil
 • Chauvinistisch Oui
 • Parlez-vous anglais? Non!
 • Aantal gemeenten Ongeveer 35 duizend
 • Aantal etappes Ongeveer 20
 • Recht gerecht Baguette
 • Krom gerecht Croissant
 • Vloeibaar gerecht Champagne
 • Invasieve diersoort Nederlanders met caravans
 • Grootste buurland Brazilië
 • Vlag Begin die van Nederland om te draaien maar stop halverwege omdat je met pensioen mag

Frankrijk laat zich van zijn vooruitstrevende kant zien. Het is het eerste land ter wereld dat het recht op abortus heeft vastgelegd in de grondwet en het komt nu als eerste land met strenge regelgeving tegen de uitwassen van de fastfashion-industrie. Hoe hoger het wegwerpgehalte van een kledingstuk, hoe hoger de belasting, die kan oplopen tot 10 euro (bijna 70 franc!) per item.

Niet altijd meer staat Frankrijk bekend om de vooruitstrevendheid van de late 18de eeuw, toen het als eerste land ter wereld de Franse Revolutie doorvoerde. Tegenwoordig is Frankrijk in bestuurskundige context eigenlijk zelden een trendsetter. Bij de meeste veranderingen, groot of klein, komen de inwoners in verzet. Er wordt al gestaakt wanneer de printer wordt vervangen. Worden de croissants duurder, dan staan de snelwegen vol met gele hesjes. De pensioenleeftijd is na veel gedoe eindelijk opgehoogd, naar 64 jaar.

Toch is Frankrijk dus op meerdere fronten ook een gidsland. Emancipatie, duurzaamheid, komt de tijdgeest van de revolutie langzaam terug? Wie weet waar het eindigt. Voor de schokkendste stap zijn de Fransen in ieder geval te laat. Nederland was het eerste land ter wereld met een crompouce.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *