Vorden voor 34ste maal verkozen tot “Parel van Gelderland 1976”

“We hadden deze prijs al veel eerder moeten krijgen”

Na een ongemeen spannende strijd met Harfsen, Klarenbeek en Bemmel is het Noord-Gelderse Vorden dit jaar verkozen tot het mooiste dorp van 1976. Het juryrapport roemt vooral “het groene, rustieke karakter en de rijke historie van de dorpskern.”

Vorden, een onderdeel van de Gemeente Bronckhorst dat zijn oorsprong vindt in de Middeleeuwen, wist de titel “Parel van Gelderland 1976” al eerder de te grijpen in 1977, 1978, de jaren 1979 tot 1993, 1994 en 1995 tot 2009. “We zijn trots en verheugd dat de jury niet voorbij is gegaan aan al het moois dat wij te bieden hebben. Bij veel mensen is het altijd maar Bemmel vóór en Bemmel ná, maar er is maar één mooiste dorp van 1976. En dat is Vorden.”, aldus een glunderende Henk Aalderink, burgermeester van winnaar, bij het in ontvangst nemen van de oorkonde. “We hadden deze prijs al veel eerder moeten krijgen.”

Ambtsgenoot Harry de Vries van Bemmel (Gem. Lingewaard) feliciteert Aalderink desgevraagd schoorvoetend met de titel. Hij plaatst wel een kanttekening bij het succes van de winnaar: “Soit, Vorden heeft een paar leuke stroken groen en een stel mooie kasteeltjes. Maar een dweildag of ponymarkt, in Bemmel jaarlijkse terugkerende evenementen, zul je daar niet snel zien. Daarnaast is ’t Hartje, onze plaatselijke snackbar, dit jaar voor de 18de maal verkozen tot Beste Cafetaria van 1992 in de categorie Berehap.”

Bij de prijs van Parel van Gelderland, uitgereikt door de bedlederige Miss Achterhoek 1954, komt naast een geldbedrag van 650 euro ook een plakaat met de tekst “Pael van Glderlad 196”. Deze is inmiddels sinds oktober 1976 bevestigd langs de toegangsweg van Warnsveld naar Vorden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lieve Onkie Monkie, Niet zo ver gevordene, Kareltje, Pauluske en Margootje,

Worden jullie dan nooit volwassen?

Vooruit, nu braafjes gaan slapen en handjes boven het dekbedje, dan ga ik een mooi liedje voor jullie zingen.

Slaap kindje slaap
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Dat drinkt zijn melk zo zoetjes
Slaap kindje slaap
Daar buiten loopt een schaap

Slaap kindje slaap
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Dat drinkt zijn melk zo zoetjes
Schaapje en een bonte koe
Pietje doe je oogjes toe

Slaap kindje slaap
Je moeder is een aap
Je vader is een baviaan
Pietje jij moet slapen gaan
Slaap Pietje slaap
Je moeder is een aap

Slaap kindje slaap!
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Drinkt er de melk zo zoetjes
Schaapje met zijn witte wol
Kindje drinkt zijn buikje vol

Slaap kindje slaap!
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Dat drinkt zijn melk zo zoetjes
Sterretjes aan de hemel staan
Kindje jij moet slapen gaan

Slaap kindje slaap
Je moeder is een aap
Je vader is een krokodil
Die bijt je zomaar in je bil
Slaap Pietje slaap
Je moeder is een aap

Reageer
gravatar

Paulien @14.
Mijn excuses voor het veroorzaken van dit misverstand.
Af en toe ben ik ook zo’n eikel, ik zal mij zelf eens een beuk verkopen.

Maar over je kennis van Donatus van Münstereifel wil ik wel eens sparren, al heeft sparren natuurlijk niets met boomchirurgie te maken.
Bood Donatus geen bescherming tegen omvallende bomen?

Reageer
gravatar

@ Monseigneur Paulus: Eerwaarde u haalt twee zaken door elkaar, namelijk de stille omgang met de Friese knaapjes en de Heilige stoelgang van Sint Bonifatius. De geur van heiligheid werd door voornoemde barbaren niet gewaardeerd.

Reageer
gravatar

Paulien (# 14),

Je vergeet een belangrijk detail. De genoemde bomen acer en negundo werden rond 750 na Chr. speciaal voor Sint Donatus door zijn Ierse vriend Sint Bonifatius in Friesland gekapt.

De heilige Bonifatius werd op 5 juni 754 of ergens in 755 (daar wil ik even van af wezen) bij Dokkum om het leven gebracht door boze Friese vaders. Dat schijnt te maken te hebben met zijn heilige omgang met hun zoontjes. Wij ontkennen dit uiteraard.

Reageer
gravatar

Opinieminiemutte,

Ik moet even een misverstand uit de weg ruimen. De boom op de achtergrond is geen kastanje of paardenkastanje (geen familie van elkaar overigens), maar een originele ‘Acer negundo Bemmelus’. Het is dus duidelijk dat Vorden met andermans veren pronkt.

De boom is rond 160 na de jaartelling geteeld door Sint Donatus van Münstereifel door het enten van een acertak op de stam van een negundo. De heilige doneerde de bijzondere boom als Romeins legeraanvoerder aan Bemmel, omdat de Bemmelaars beloofden om tien eeuwen later een hervomde kerk naar hem te vernoemen.

Donatus van Münstereifel staat bekend als beschermheilige tegen onweer, bliksem, hagel en brand.

In augustus 1942 (zie # 4) na een heftige onweersbui met veel blikseminslagen, hagel en brand hebben de Vordenaren de boom geroofd en achter hun gemeentebord gezet. (Zie foto)

De vrouw voor het bord is een verschijning van de heilige Maria, die voor deze foto even uit Lourdes is komen overvliegen.

Ik wil ten slotte het gemeentebestuur verzoeken om het bord rechtop te zetten voor het omvalt en dat lelijke witte onderbordje, dat is ingefotoshopt, te verwijderen.

Zo, mijn pauze zit er op. Ik ga weer verder met Nederlands meest-bekende paardenkastanje.

Reageer
gravatar

Mensen toch, wat een verwarring is hier ontstaan. Deze foto is gemaakt nadat mijn man en ik voor het verjaardagspartijtje van onze jongste zoon een ludiek bord gemaakt hebben voor zijn speurtocht. De tocht bestond uit een serie raadsels . In dit geval hadden we een paar V’s en de I’s weggehaald en moesten de kinderen raden welke letters ontbreken en wat er zou moeten staan.
Als u zelf V’s en I’s op de juiste plek invult ziet u het ook:
“Pavel van Gilderlavich is 6”
Overigens stel ik niet op prijs dat u zonder eerst toestemming te vragen foto’s van mij op uw site plaatst.

Reageer
gravatar

Pa.el van G.lderla.d 19.6

Misschien eens de kapottte letters laten vervangen.
Barendsen City van harte ….

Reageer
gravatar

Wat een vreselijk misverstand! Deze foto maakte ik in 1976 van mijn moeder ter gelegenheid van Moederdag. Wij, mijn zussen en ik, hadden besloten mijn moeder tot Parel van Gelderland uit te roepen. In dat verband hadden we in de plaatselijke 1-gulden winkel een armbandje gekocht met een neppareltje.
Als ik me niet vergis logeerden we toendertijd op de plaatselijke camping van Staatsbosbeheer, een natuurcamping waar je je behoefte moest doen in een zelf te graven gat in de grond.
Dus enig tegenwicht hadden we wel nodig in de vorm van dit fantastische idee voor onze Moeder. Dat de gemeente Vorden nu met de eer probeert te gaan strijken is een affront, zeker omdat mijn moeder al een jaar later stierf bij de aanrijding met een wildzwijn in een aanpalende, bosrijke gemeente.
Wie o wie heeft deze foto in handen gekregen? Ik wil deze dierbare herinnering aan mijn moeder graag terug!!!

Reageer
gravatar

Apeldoorn protesteert want is al eeuwen lang de parel van de Veluwe. En waar ligt die Veluwe? Juist, in Gelderland. De prijs had dus niet zo genoemd mogen worden, en daarbij is de tekst ‘Pael van Gldrelad’ absoluut geen Gelders dialect. Rare Vordense fratsen dus, alleen maar om eventjes landelijke aandacht te trekken.

Reageer