E-reader met een omslag is ‘net een boek’

“Lezers van ingewikkelde boeken missen bewonderende blikken”

Het is een bekend probleem voor iedere e-reader-gebruiker. Jij weet dat je iets moois of interessants leest, maar niemand anders ziet het. Uit onderzoek blijkt dat vooral de lezers van ‘moeilijke boeken’ de bewonderende blikken missen en steeds vaker terugschakelen naar een vergeeld exemplaar uit het antiquariaat. Daarom is internetbedrijf Amazon begonnen met het ontwikkelen van digitale boekomslagen. Ook Apple werkt aan een alternatieve ‘intellectuele’ omslag voor de iPad.

Elektronische lezers van ‘moeilijke boeken’ kunnen opgelucht ademhalen. “Mensen die nu ingewikkelde boeken lezen op hun Kindle ervaren het als een gemis dat voorbijgangers niet bewonderend naar ze kijken,” zegt een woordvoerder van Amazon. “In trein, park of koffiehuis missen ze de respectvolle blik in de ogen van passanten. De lol van grote literatuur lezen is toch de status die het verschaft. Dat merk je vanzelf als je in een druk schrijverscafé even Also Sprach Zarathustra doorbladert. Een treinrit naar Wenen of Parijs met een vergeeld exemplaar van Ulysses, Gödel, Escher, Bach of Der Zauberberg vliegt voorbij. Dankzij onze elektronische boekomslag kan dat voortaan ook weer voor mensen met een e-reader.”

De uitvinding bestaat uit een extra scherm dat eenvoudig op de achterkant van de e-reader wordt geklikt. Op het scherm kan de lezer een aantal titels van belangrijke filosofische en literaire werken weergeven in lettertypes van oplopende grootte. “Met deze boekomslag kunnen onze e-reader-readers laten zien dat ze zich tijdens een busritje verdiepen in de abstracte logica van Heideggers Sein und Zeit of dat zij even nonchalant Italo Calvino openslaan terwijl ze op hun bestelling wachten bij de Burger King,” aldus de woordvoerder.

Saillant detail is dat van de meeste moeilijke boeken voorlopig alléén het boekomslag te krijgen is; de teksten zelf zijn nog niet in digitaal formaat beschikbaar. “We gaan het aanbod aan pretentieuze teksten groter maken,” belooft Amazon. Zodra we klaar zijn met het digitaliseren van het volledige werk van Paulo Coelho, Niccolò Ammaniti en alle edities van The Amazing Hulk heeft het onze hoogste prioriteit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het volgende bundeltje zal in versvorm zijn en heten “De Lange Formatie” (vrij naar voorzitter Mao).

Met een hoofdstukje van Fleur Agema waarin zij de 4 muziekstukken bekend maakt die zij heeft geselecteerd om het culturele PVV gedachtegoed uit te dragen: deze vier zullen, zolang ze nog bestaan, op Hilversum 1 tot en met 5 het hele etmaal uitgezonden worden tussen het partijnieuws en de toespraken van de Goddelijke Geblondeerde door.

De definitieve selectie is nog niet bekend maar aangenomen wordt dat het gaat om 4 André’s: Van Duin, Hazes, Rieu en een nog onbekende Volendammer.

Reageer
gravatar

Beste Paulus,

U doelt op een ander werkje: “Geert Wilders – Verzamelde Citaten en Abjecte Aforismen”.

Niet te verwarren met: Geert Wilders – Populisme en Verdraaide Feiten”.

De serie is echter nog niet ten einde: bij geruchte vernomen dat de heer Wilders het record van Enver Hoxha naar de kroon wil steken.

Reageer
gravatar

@ 33, Feldwebel: u zou ook een soort universele omslag kunnen bedenken met een tekst die iets dergelijks bevat als: “Op deze E-reader lees ik uiterst intellectuele, ingewikkelde en indrukwekkende boeken, tijdschriften en krantenbijlagen die uw pet waarschijnlijk ver te boven gaan”.

Reageer
gravatar

Zo heb ik op het pretentieplankje in mijn boekenkast alleen ‘intellectueel zware’ boeken staan waarvan je de titel en schrijver vanaf de bank kunt lezen.

Is er ook een oplossing voor de nu achteloos rondslingerende Filosofie Magazines, NRC’s en exemplaren van The Economist, The Lancet en Nature op de salontafel als er visite komt?

Reageer
gravatar

wat is sterker :

plus ça change, plus c’est la même chose.
meet the new boss, same as the old boss.
Nieuwe kansen, nieuwe prijzen.

Of hoe zeg je dat eigenlijk in het Nederlandsch ?

Reageer
gravatar

Paulien,

Hoewel wij 2.000 jaar voor uw tijd leven, kan mijn heer en meester Ptolemaeus met u communiceren, dankzij Ra. De rituelen zijn geheim, maar waar het op neer komt, is dat via een kosmisch procedé de woorden van mijn meester zich door de tijd verplaatsen en belanden op een papyrus dat De Speld heet. Omdat de tijd cyclisch is, kunnen wij dankzij hetzelfde komisch procedé ook uw woorden lezen.

Reageer
gravatar

Ptolemaeus,

Is Rosetta een nakomeling van dat gewezen liefje van George Fame en Alan Price, dat geboren is in Noord-Egypte?
Die is toch allang overleden? Ik meen namelijk haar grafsteen laatst gezien te hebben ergens in Londen toen ik daar was voor een modebeurs.

Wacht even, ik heb er nog een fotootje van gemaakt. Ik zet het even op Tiny: http://tinyurl.com/3yxzdl2

Reageer
gravatar

Paulien,

Mijn vriendin Rosetta wil weten welk materiaal wij moeten gebruiken om er zeker van te zijn dat ruim 2.000 jaar na het uitbikken van de tekst, de steen in een koloniaal museum komt te staan op een regenachtig eiland zo’n 3 duizend kilometer van ons land?

Reageer
gravatar

Ptolemaeus,

Momenteel valt vooral Turks marmer uit de groeven van Proconnesus erg in de smaak van de jetzzet. Het meest gewild is de uitvoering met een licht turkooise streepje van gehydrateerd koper-aluminium-fosfaat, dat geldt als een teken van onsterfelijkheid en van succes met de buitenechtelijk liefde.

Reageer
gravatar

Als wij toestaan dat grote literatuur beschikbaar komt op de e-reader, dan zal het respect voor de literaire tekst tot beneden het nulpunt dalen. Daarom pleit ik voor terugkeer naar het handgeschreven manuscript, waarbij een tekst alleen vermenigvuldigd kan worden, door de noeste arbeid van 100 monniken. Alleen op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat mensen een literaire tekst weer met de juiste eerbied benaderen.

Reageer
gravatar

Volgende maand verschijnt de eerste iPad in kleitablet-uitvoering (iClay), compleet met beiteltje. Apple werkt nog aan een oplossing voor stevigere schermen.
Een cursus spijkerschrift wordt gratis meegeleverd.

Reageer
gravatar

Er is nu ook een levendige handel in boeken met imponerende omslagen, Suske & Wiske met de omslag van Oorlog & Vrede, of Penthouse met Greer’s ‘The Female Eunuch’.

Reageer
gravatar

@Paulien, trendvolgster

Gezien uw advies de ghettoblaster weer af te stoffen ten behoeve van het muzikaal vermaak in het OV;

Verwacht u ook een terugkeer naar het kleitablet? In welk geval ik zal wachten met de aanschaf van een e-reader.

Reageer
gravatar

Ik adviseer om uw boek nog enige tijd te voorzien van een foto van de iPad als omslag. U moet zeker geen afbeeldingen van betaalbare merken gebruiken; daarmee krijgt u de jaloerse blikken niet op u gericht.

Overigens is ook bellen met een ouderwets mobieltje in het openbaar vervoer helemaal passé. Als u trendzetter wilt zijn – en dat wilt u – Skypet u.

Sinds de mp3-spelers zo klein zijn, dat de felbegeerde logo niet meer zichtbaar is, raad ik u aan om weer terug te keren naar de betere boembox. Daar doet u velen in uw omgeving, die maar moeten raden waar u naar luistert, tevens een groot plezier mee.

Zie verder mijn bijdrage onder Numero Quarto.

Reageer
gravatar

@ Rijk (nr. 12)
Bij het downloaden van een e-boek krijgt u een mooie omslag nagestuurd zonder inhoud. U kunt kiezen tussen een variant dat een ingebonden exemplaar suggereert of een paperback-uitvoering.

Reageer
gravatar

ha ik kan niet eens fatsoenlijk lezen gebruik een soort van elektrische voorleesstem die ook mijn berichten intypt snappen jullie nu waarom ik geen interpunctie gebruik dat kan hij niet

Reageer
gravatar

OMG dit meen je niet.Nou voor mij hoeft dat niet hoor. En wat kan mij die bewonderende blikken nou schelen.Als ik eenmaal aan het lezen ben zie ik die blikken niet eens.

Reageer
gravatar

‘De vrolijke wetenschap’ van Friedrich Wilhelm Nietzsche is natuurlijk de mooiste omslag die je je maar kunt verzinnen voor de E-reader. Met daarbij ook een plaatje van de dode God. Dat je intussen een gewoon stripverhaaltje leest maakt het des te logischer, ongekende mogelijkheden tekenen zich af.

Reageer
gravatar

Ik koop al die moeilijke titels vooral om mooi in de boekenkast te kunnen zetten. Wordt daarvoor ook al aan een oplossing gewerkt?

Reageer
gravatar

het is wel herkenbaar als ik met de trein reis dan doe ik altijd alsof ik de volkskrant cryptogrammen invul in hoog tempo natuurlijk met af en toe een superieur lachje op het goede moment of een eurekablik werpend… ook koop ik altijd xl condooms… en vraag dan regelmatig of ze niets groters hebben omdat ze zo knellen… dat maakt het gedoe achteraf om die veel te grote ondingen met gaffatape vast te plakken waard… hoewel het afhalen van de gaffatape voor menig pijnlijke onthaarde plek zorgt… maar de bewonderende blikken die ik dan bij de plaatselijke kruidenier oogst zijn met geen pen (ook geen xl pen) te beschrijven…

Reageer
gravatar

Ik zal eerder zo’n e-readerlezer een zielige stumperd vinden: zoveel geld uitgegeven en dan nog geen goed boek hebben, tsktsk.

Maar wel leuk als er kaftjes of zoiets zouden komen: benieuwd hoeveel van die piassen om de illusie op te houden hun boek gaan dichtslaan.
Ha! ik zie het al voor me: ik lig nu al dubbel …

Reageer
gravatar

@Vieze Paulus: daarvoor zal de volgende versie een camera aan de achterzijde hebben. Voordeel is dat je niet alleen kunt gluren maar ook foto’s (niet flitsen!) en filmpjes maken. Kun je thuis uitgesteld nog wat handelingen verrichten.

Reageer
gravatar

Zo zie je maar dat de omslag van papier naar digitaal toch ondoordacht is geweest. Ik hou nog een slag om de arm, als het gaat om de e-reader. De slag om het boek is nog niet verloren!! Overigens doe ik al jaren interessante omslagen om mijn niemandalletjes.

Reageer
gravatar

Het bezit van zo’n ding geeft voorlopig meer status dan de omslag van een imponerend boek. Ik adviseer u om pas als het bezit van zo’n ding meer algemeen is, het met een omslag te camoufleren.

Ik sein u wel in als het zover is.

Reageer
gravatar

Ik knip weleens een gaatje in de krant om ongezien te genieten van een rijkgevulde decolleté tegenover mij in de trein.
Is daarvoor al een hulpprogrammaatje voor de iPad beschikbaar?

Reageer
gravatar

lijkt sterk op het ouderwetse pornoblaadje in een onopvallend jasje gebeuren.

Ik zie de aantrekkingskracht wel van net doen alsof je Nietsche leest terwijl je stiekem het liefdesspel zit te bewonderen.

Oh wacht, Ipad, die kan geen flash…
Nee, wordt helemaal niets 🙂

Reageer