Missing link tussen jaren 70 en 90 ontdekt

Traumatische ervaring collectief verdrongen

Wetenschappers hebben na vele jaren studie de link tussen de jaren 70 en 90 ontdekt. De connectie, voorlopig ‘de jaren 80’ gedoopt, bleek massaal te zijn verdwenen uit het collectieve geheugen. Tim Lemmer, psycho-archeoloog, vermoedt dat er sprake is van een collectief trauma. “De jaren 80 moet een zeer traumatische ervaring zijn geweest, en uit zelfbescherming is het uit het collectieve geheugen verdrongen.”

Archeologisch onderzoek bevestigt het beeld van Lemmer. “De kledingstijl, de kapsels, de vale kleuren, de jaren 80 was een tijd die de overlevers massaal hebben weggestopt, dat is puur een survival mechanism.” De bevindingen moeten ook verklaren waarom Ruud Lubbers herhaaldelijk de suggestie wekte ‘Heel lang aan de macht geweest te zijn’. Lemmer hoopt met verder onderzoek naar deze periode te achterhalen waar Christina Applegate, Patrick Swayze, IBM en de Falkland eilanden precies bekend van zijn.

De jaren 70 werden gekenmerkt door een creatieve explosie in de popmuziek en het ontstaan van een nieuwe jeugdsubcultuur. Vrijheid en plezier stonden hoog in het vaandel. “In de jaren 80 was er ook muziek”, aldus Lemmer “Dat heette New wave, een merkwaardige verzamelnaam voor onbeduidende stroperige, donkere en zweverige muziek. Muzikanten waren in deze periode vaak neerslachtige twijfelaars die met matig geföhnd haar hun keyboards en eensnarige basgitaren mishandelden.” Lemmer noemt het verschil met baanbrekende bands als Pink Floyd, de Beatles en Bob Dylan opmerkelijk.

In de jaren 90 werden veel populaire televisieseries geboren. Naar nu blijkt, vonden ook in de jaren 80 al pogingen plaats om het publiek te boeien. Zo was er een programma waarin een psychiatrisch patiënt, een pathologisch vrouwenversierder, een permanent verontwaardigde afro-amerikaan en een kettingrokende bejaarde achtervolgd werden door de politie. “En die vier, dat waren dan de helden” licht Lemmer toe. “The A-Team, zo heette het. Een uiterst merkwaardig fenomeen, dat nu grotendeels vergeten lijkt te zijn.” Ook een serie met een pratende auto (‘knight rider’) en een pruikdragende klusjesman (‘MacGyver’) vonden hun oorsprong in de jaren 80.

Het boven water halen van dit collectieve trauma kan volgens criticasters verschrikkelijke gevolgen hebben. Lemmer zelf maakt zich echter weinig zorgen. “Nu is het weggestopt en niet veilig. Om moeilijke ervaringen te kunnen verwerken moeten ze eerst aan het licht worden gebracht. Bovendien hoeven niet alle verdrongen ervaringen negatief te zijn. Zo keek ik in mijn laatste onderzoeksfase een heel aardig programma over een familie in San Francisco. Er woonden een leuk gezin met een tweeling, een oom op zolder en een bevriende komiek in één huis. Heel leuk gevonden, daar ben ik echt van opgeknapt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat ben ik blij dat die jaren 80 (of ’80 van mijn part) nooit bestaan hebben. Ik vond het toch al drie keer niks. Gelukkig besloten mijn geloofsgenoot Sinuetapis en ik in december 1979 al tot een algehele boycot. Of het heeft geholpen weet ik niet. Maar een cassettebandje van de vlooienmarkt getiteld The Best of the 1980s bleek helemaal leeg.
Er is dus nog hoop.

Reageer
gravatar

Hoe kan ik deze epoche als vermist opgeven – wie wil een eventuele petitie tekenen voor het ondersteunen van deze actie?

We willen gewoon zekerheid dat het betreffende tijdspanne er wel, of niet, is geweest – wat moet ik mijn kinderen zeggen over de stapels onverklaarbare fotos met mijn afwijkende haardracht als niet schaamteloos intentioneel-gerafelde spijkerbroeken, de tweekleur speldjes van boer-maar.

Ik word zeer depressief en mijn sessies worden steeds langdradiger – ik heb mijn therapeut betrapt op het neuriën van een stukje wat volgens mijn in DIE era thuis hoort.. wat nu?

Moet ik het dan maar toegeven.. ik ken die periode..

ja, ik geef toe.. ik geef toe!

Reageer
gravatar

Goedenavond Paulien: ik begrijp dat wel: meisje nooit in het leger geweest natuurlijk, maar Majoor Kees was daar toch zeer stellig in: “Manne, luistere. maaltijde: vooraf spritse, hoofdgerecht gevulde koeke, nagerecht naar keuze rondo’s, kano’s of pennywafele”.

Reageer
gravatar

Geachte De Vrije Radikaal,

Van die kano’s kan ik nog inkomen, maar ‘gevulde koeken’ kan ik niet thuisbrengen*.

Wij lieten destijds dienstplichtige jantjes vaak met Termo Upright kano’s in marineblauw of camouflagekleur 24 uur lang rondjes maken in de haven van Vlissingen of Den Helder. Gelachen dat wij officieren hebben, zeker als er eens een verdronk.

Sinds er dienstplichtigen meer zijn, mogen die beroepsdoetjes van de militaire vakbonden niet meer aan het werk worden gezet. Het KMA in Breda schijnt er ook last van te hebben.

* O ja, misschien kan Albert Heijn ze thuisbrengen.

Reageer
gravatar

Heb ik toch weer even kunnen lachen! Er is er hier één die wil beweren dat hij gewerkt heeft als soldaat! Gewérkt!
Gillen.
Beste Serafijn: bespeur je soms ook een onverklaarbaar afgrijzen voor kano’s en gevulde koeken?

Reageer
gravatar

Langzaam begin ik te begrijpen waarom ik laatst bij het afschrift van mijn pensioenopbouw een betaling zag voor veertien maanden die ik gewerkt zou hebben als soldaat. Misschien hangt het samen met mijn soms terugkerende nachtmerrie over eindeloze verveling. Ik word dan wakker, badend in het zweet, en weet dat het meer was dan een droom. Maar wat?

Reageer
gravatar

Tijdens mijn weeklijkse therapie sessie kreeg ik ook al het gevoel dat tussen die twee decennia iets moet zijn geweest,.. ik hoorde iets van paradise dashboard door mijn hoofd, its the final countdown.. don’t touch this..

Mijn therapeut heeft weer een nieuwe afspraak gemaakt voor het komende jaar – hij kijkt me de laatste keer ook een beetje vreemd aan – ik denk dat ik door hem achtervolgt wordt, hij heeft alle platen van een zekere Bonny.. ik zit elke dag te denken en te graven wie me laatst een chocolade letter M gestuurd heeft..

girls wanne have fun… oh girls..

Reageer
gravatar

@Volk en Jeettje: Steeds meer komt naar boven uit dat tijdperk, naar het blijkt was het niet alleen een tijdperk van plastic, maar ook van electric. Beide komen samen in het volgende pas ontdekte historisch interessante juweeltje:
http://www.youtube.com/watch?v=r9foZ7KVSng

Maar ik ben het helemaal met Volk eens dat de Polly Dolls toch wel de grootste schat vormen uit dit recent teruggevonden decennium. Hoe kunnen die toch zo in de vergetelheid zijn geraakt?

Reageer
gravatar

@ 111 en 112: Zowel plastic als geverfd haar hoorden toch bij die tijd, dacht ik, zoals ook geverfde Plastic Betrand een popster was. Die was toch ook wat gedurende de jaren 80 en was verder niets anders dan een plastic playbackende popster? Hoe dan ook, het was me wat vaag allemaal maar die jaren 80 worden me steeds wat duidelijker.

Reageer
gravatar

@ 108 dggE (& 109): geweldig, mijn hartelijke dank! Dus de Polly Dolls hebben waarschijnlijk bestaan uit 2 blonde zangeressen en 1 brunette: het raadsel van jaren 80 begint zich langzamerhand op te lossen. Ik vind met name de stem maar ook het hondje erbij erg leuk!

Reageer
gravatar

Ik begin nu ook weer een beetje te twijfelen want ‘The Polly Dolls’ zijn helemaal niet te vinden via Google. De eerste 2 hits die je krijgt zijn heel anders en doen mij geen belletje rinkelen, de rest is net zo helemaal ongerelateerd. Zou Google ook de jaren tachtig hebben…? Ja, wat??

Reageer
gravatar

@Jeettje: in het verleden heb ik wel aardig gerookt, kan ik U zeggen. En heel soms denk ik daar nog aan. Maar in het begin van de jaren 90, voorafgegaan door ….?? de jaren 70 of zo ???? ben ik daar mee opgehouden. Dat gaf wel rust, moet ik zeggen.
Nou ja, rust? Een vriendin die wel iets met me wilde als ik stopte met roken, werd enthousiaster naarmate ik minder rookte. Dus rust, nee, niet echt!

De Dolly Potten?

Reageer
gravatar

@Kees 22: aha! geen roker dus, anders zou de Heilige Makreel vast wel bekend zijn.
Inderdaad wij dwalen af: er is zelfs een monseigneur hier die de jaren 80 met de jaren 50 verwart.

De Honnie Ponnies?

Reageer
gravatar

@Jeettje #103: De Heilige Makreel is mij ontgaan, ik ben slechts een eenvoudig dolende geweest, voor ik mij tot Octopus Paul bekeerde.
Het Vliegend Spaghettimonster ken ik wel en heb ik ook een tijdje aanbeden. (Ach, dwalen wij niet allen af en toe een beetje?) Maar volgens mij is dat eigenlijk een vermomming van Octopus Paul geweest. Zoals je weet kan een gewone octopus zich al bijzonder goed vermommen, maar Hij heeft talent natuurlijk in goddelijke, volmaakte mate.

Ik geloof niet dat Octopus Paul collega’s mee te grazen neemt, tenzij het Klaartje Koe betreft. Maar anderzijds is Hij wel duidelijk in staat Zijn heilige grenzen te trekken.
Op Youtube staan wel wat filmpjes.

Reageer
gravatar

@Monseigneur101: Ik begrijp niet waar de eerwaarde monseigneur op doelt: is dit één van die devote grapjes die ik nooit begrijp?
Overigens is de combinatie Gregoriaans en doedelzak ook niet mis. Maar om nu gelijk kerkelijke censuur te willen uitoefenen gaat mij boven de tonsuur.

@Kees22: gave opsomming, maar wat is er geworden van de Amerikaanse Holy Mackerel? Heeft Oktopaul die makreel te grazen genomen?

Reageer
gravatar

@dgBMJ #62: Natuurlijk is het bestaan van God, ere zij Hem in den diepste, niet afhankelijk van de mening vanhet volk of zelfs maar een zeer geëerde president. Ik bedoelde slechts te zeggen, dat Zijn bestaan nu door begint te dringen tot de mensheid.

Volgens mij heeft elke God een uitverkoren volk. Jahweh had de joden, de Drieëenheid zijn christenen in diverse pluimages, Allah de Arabieren en Octopus Paul, de Voorlopig Laatste God, heeft zijn zwarte uitverkoren volk. Dat wil niet zeggen dat anderen niet kunnen toetreden, graag zelfs. Veel blanken proberen dat ook uit alle macht, door vooral ‘s zomers veel in de zon te liggen, zodat ze bruin worden.
Wat je laatste punt betreft: Octopus Paul, geëerd zij Hij ten diepste, omvat met zijn acht armen liefdevol iedereen die binnen Zijn bereik komt. Ook mensen die met Zijn Heilige Inkt hun eigen heilige boek schrijven op goud of platina, mogen van Hem hun goddelijke gang gaan.

Reageer
gravatar

Jeettje,

Dat heeft u goed geraden. Ik wil die rommel niet meer in mijn kerk zien. Gregoriaans gezang begeleid door een pijporgel is mij meer dan genoeg.

En nou alsjeblieft geen grapjes over pijpen en orgels. Dat zouden wij zo laken, dat onze deken de Redactie zal alarmeren.

Reageer
gravatar

Natuurlijk, The Polly Dolls. Dat Dolls komt natuurlijk wel wat vaker voor in dames popmuziek groepen (denk o.a. aan de Pussycat Dolls vanaf 1995 met hun hit Don’t Cha in 2005) maar nu herinner ik me ook weer dat ze Polly hadden gekozen vanwege het Engelse werkwoord to poll = kiezen. Het is zo dus in vertaling iets als ‘de verkozen poppen’ wat uiteraard net als ‘De Kevers’ een aardige naam is voor een popgroep. Dom dat ik daar niet eerder op kwam. Maar ja, de jaren 80 lijken om een of andere reden zo ver weg in mijn geheugen, alsof er iets niet helemaal mee klopt.

Reageer
gravatar

Jeettje,

Heb ik het over een band gehad? Nou dan!

Bovendien heb ik geen bandje met een plaatselijke kerk, maar een hele sterke onverwoestbare dikke grote brede lange band van gewapend beton met dè kerk.

Reageer
gravatar

@93 Doorgaans ge: Oh, dan waren het zeker die piepende zolen waar ik me mee vergis.

@94 Monseigneur: ik ken helemaal geen band die “De Redactie” heet: niet vóór, na en in de 80-er jaren: is dat zo’n plaatselijk kerkbandje? Gitaar, drum en blokfluit?

Reageer
gravatar

Volgens het bovenschrift van de foto zijn het Jelmer Oosthoek en de Redactie. De overige leden van de Redactie staan niet op de foto. Platen van de groep zijn onbekend. De Redactie heeft nooit opgetreden.
Maar dat laatste wordt onderhand wel tijd met dat domme gezwetst van sommigen hier.

Reageer
gravatar

d(a)g Erik,

De schrijver van het aangehaalde boek, een zekere Bert Bokhoven, had een vooruitziende blik. Hij wist namelijk in 1979 al dat de jaren ’80 tezamen op de kop af tien jaar zouden duren.
Helaas zijn de jaren ’80 al op 1 januari 1990 in de vergetelheid geraakt, anders had Bert daarvoor zeker een erepenning gekregen.

Reageer
gravatar

Ik herken de foto. Het staat in het boek: Het aanzien van de jaren tachtig, Het Spectrum, Utrecht 1979. Het is een vrij onbekend boek, dat door mij enige weken geleden werd uitgeleend aan de psycho-archeoloog Tim Lemmer. Ik kreeg het gisteren terug. De bovenstaande foto heeft hij uitgescheurd met het bijschrift, zodat ik niet kan zeggen wie erop staan.

Reageer
gravatar

@ Jeettje 66: nu weet ik het weer het lag ook bij mij op het randje van mijn toetsenbord het waren: the polly dolls!

Reageer
gravatar

@dg Erik: Ook iets met strikken geloof ik?
Maarre, als de jaren 80 zou verschrikkelijk zijn, wil ik me dat dan wel herinneren is de vraag?

Ik beken dat ik in het begin eens meegedaan heb met tobbedansen 78-79 (wij waren de eersten met het lanceerinrichtingsysteem) en toen al wierpen de jaren 80 hun schaduw vooruit, dus om nou met nog meer schaamrood door het leven te gaan, nee.

Reageer
gravatar

@Jeettje 66: Doet meer denken aan de echtgenoten van daarvan, Bolland.

Guys ‘n Dolls? Dolly Parton (en vandaar die associatie met puntjes)?

Op de een of andere manier zie ik steeds kniekousen zonder sokgedeelte voor me, waar dat beeld nou ineens vandaan komt…

Reageer
gravatar

@Kees22 58:”Nou en als Ahmadinejad iets bekritiseert, dan tel je pas mee!”
Da’s wel een heel demokratische gedachte: iedereen telt mee!

Maar theologie heeft weinig met demokratie van doen, of zie je de Heer al een referendum uitschrijven over Zijn eigen bestaansvraag? Nee, de Heer bepaalt en de gelovige betaalt, zo zijn nou eenmaal de regels.

En zwarte mensen het uitverkoren volk? In de Gouden Boekjes wordt duidelijk verteld dat het de Heer niet uitmaakt wie of wat je bent, iedereen kan zelf kiezen om op de Laatste Dag bij de Sint te zijn. Sterker nog als je bang bent dat je achterovergrootmoeder in de Eeuwige Verdoemenis is gestort omdat zij nog niet van de Sint van de Laatste Dag kon weten is er toch nog redding mogelijk, met terugwerkende kracht kan zij worden bekeerd.

Reageer
gravatar

Welk een theologisch geneuzel hierboven!
Volkomen achterhaald sinds Octopus Paul zijn goddelijkheid bewezen heeft door tegen de oppermacht van de FIFA in anders te beslissen. De FIFA wilt, Octopus Paul beschikt!
Groot voordeel is, dat Hij geen Heilig Boek schrijft, van welk materiaal dan ook, want daarmee slaan de mensen elkaar toch maar om de oren. Hij geeft ons Zijn Heilige Inkt, waarmee iedereen zijn of haar eigen heilige boek kan schrijven, helemaal voor zichzelf alleen!
Wel is duidelijk dat Hij een uitverkoren volk heeft: sommige mensen heeft Hij aangeraakt met Zijn Heilige Inkt: hoe zwarter je bent, des te uitverkorenererer.

Hij krijgt nu ook internationale erkenning: Ahmadinejad noemde Hem een symbool van decadentie en verval. Nou en als Ahmadinejad iets bekritiseert, dan tel je pas mee!

Reageer
gravatar

@54 die puntjes dat zijn in het Engels dots maar die com kan ik er nog niet mee rijmen. Dat wat toch wat anders, ze heetten dacht ik toch niet de dotscoms?

Reageer
gravatar

Zelfs de ‘kerk’ dhr Paulus klinkt al rijker dan de uwe, zeg nou zelf Johannes de Heer gespeeld door Feike Asma (ook nog ‘s op hele noten neem ik aan) kan toch niet op tegen het mooie Ave Maria (of luister ‘s naar de Notenkrakersuite)?
Jammer dat ook zijn muziek die van de Boze is.

Reageer
gravatar

Dominee, in onze kerk dienen wij de Heere en zingen hem lof toe met de bundels van Johannes de Heer, begeleid door organist Feike Asma afgespeeld op het tapedeck. Wij verschuilen ons niet in een hokje om aan achterkamertjespolletiek te doen met weesgegrotjes en dat soort dingen.

Reageer
gravatar

Ik vergeef u uw godslasterlijke taal, u weet niet beter. Op de Laatste Dag zal Sint ons het Heilige Platina Boek openbaren, gezegend zij die dag. Al die daar aanwezig zijn zal het Eeuwige Geluk ten deel vallen.

Reageer
gravatar

d.g. Brecht M. Jong e.a.,

Jullie uitspraken zijn pure blasfemie. Gelukkig hebben wij in ons land geen strikte scheiding tussen kerk en staat, zodat ik jullie heb kunnen aanklagen bij het openbaar ministerie. Jullie horen nog van mijn advocaat, mr. Paulien van Keijegooijen. Ze zegt dat ze minstens drie weesgegroetjes en vijf onzevaders kan vorderen.

Reageer
gravatar

Meneer!! Er is maar Enen God en dat is de Heere. Hij heeft ons in zijn rijkdom en Liefde het kostbaarste geschonken Zijnen Zoon!
Uw proofaane praatjes maken geen indruk op mij en aangezien ook U bent voorbestemd om op de Dag Des Oordeels in de rij te staan voor de Hemelpoort zou ik maar beter op uw woorden letten!! De Alziende Vader heeft ook Alhorende Ooren!!

Reageer
gravatar

@39: Meneer!! De gouden stier was het afgodsbeeld wat Moozes ertoe bracht de Steenen Tafelen aan stukken te smijten! En heiligen bestaan niet. Er is slechts enen Heilige Geest en die kennen wij bij genen anderen naam.

Reageer
gravatar

@40 Ach ach, wat is dit nu weer? Gaat u nog even in retraite net uw clubje en storm brain over het gegeven “rokende vrouwspersonen”?
(De onbekendheidsfactor blijft toenemen, hehheh)

Reageer
gravatar

Jeettje,

Namens mijzelf en mijn werkgroep “Traumatische Ervaring Collectief Verdringen” bied ik u onze verontschuldigingen aan. Het is onvergefelijk dat wij in uw feminiene naam, die u door uw ouders in de vergeten tachtiger jaren van vorige eeuw is gegeven, een vrouwspersoon zagen in plaats van uw ware aard die ons nog onduidelijk is.

Reageer
gravatar

Ik vrees dat u hier de Sint van de Laatste Dag verwart met de sint-van-de-dag-voor-z’n-verjaardag. Wat betreft die laatste delen wij onze afkeer: die man heeft slechts oog voor de kleine medemensjes, en, zoals we elders in de Speld kunnen lezen, zijn die niet te vertrouwen.

En de Heilige Gouden Boeken zijn vervuld van de Geest van Hem die al bestiert. Gouden Kalveren daarentegen worden aan films gegeven, die duivelse produkten.

Reageer
gravatar

@37: het kalff is van goud meneer! Daar moet u niet mee spotten! Een gouden boek is afgooderij! Net zoals sintereklaas alleen maar afgooderij is en een oproep aan de mensch om het materiele boven de Geest te plaatsen!!

Reageer
gravatar

@35: Is uw heilige boek ook van goud? Slechts een Platina Boek kan het onze overtreffen en zoals voorspeld zal op de Laatste Dag de Sint ons meenemen naar ‘t westen alwaar ons dat Heilige Schrift geopenbaard zal worden.

Met een stempeltje van de Juffrouw.

Reageer
gravatar

Jufvrouw Paulien: ik refereerde aan de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis. Jammer dat de algemene ontwikkeling Uws Voorvaders niet genetisch blijkt te zijn overgedragen.
Uw dienstwillige dienaar ….

Reageer
gravatar

Hier wordt proofaane onzin verkondigd, zeker door n0 33.
De eerschte dag begon helemaal niet op een ochtond, dat is ketterse loochening.
De Heere zeide Er Zij Licht, niet zeide hij Laat Het Ochtondglooren Beginnen. Dat kwam pas later in de week.

Schande dat De Speld deze dwaalleer in hare kolommen toestaat.

Reageer
gravatar

Explaineur Jeettje,

Uw bericht dertig slaat Kant noch Wal van elke sloot in ons land. Vooral wat betref het feminiene, gedroogde blad van de Nicotiana tabacum slaat u de Ikeaplank zowel vol als ledig mis.

Ik waarschuw u. Elke belediging uwer zijds gaat uw explaineursploeg één strafpunt in het komende seizoen kosten.

Reageer
gravatar

De apostrofisten zijn toch ontstaan als afsplitsing van de katastrofisten?
Jos Smid ondervond tegenslag en rampspoed bij het overschrijven van de heilige Gouden Boeken; nadat de zoveelste poging de eerste zin op te schrijven leidde tot een katastrofale ramp waarbij Jos het leven liet, zag zijn leerling Brecht M. Jong de fundamentele fout en scheidde zich af.
Het Eerste Heilige Gouden Boekje begint sindsdien als volgt:” ‘s Ochtends op de eerste dag zeide de Heere:…”

Reageer
gravatar

Jelmer,

Het waren Zappa en Adelaide Gail Sloatman, alsmede broer en zus Ian en Ruth Underwood die mij tot het ware geloof brachten tijdens een bekeringsbijeenkomst in Blokker of in het Kurhaus, dat weet ik niet meer zeker.

Reageer
gravatar

Mevrouw Paulien, als explaineur dient men zo bondig en duidelijk mogelijk uitleg te geven. Uw “eeuwse” tijdrekening zaait verwarring, niet in het minst voor uzelf. Bij mij is het in 1 keer duidelijk, bij u moet er een rekenliniaal aan te pas komen. Dat is één.

Theoristen zijn lieden met een onzintheorie die zij met hand en tand verdedigen: Theoretici zijn gedegen onderzoekers, dat is twéé.

Uw bijkans fetisjistische voorliefde voor de ‘ (apostrof) doet taalterroristisch aan, waar wij explaineurs enige soepelheid wensen te betrachten omwille van onmiddellijke duidelijkheid, dat is 4.
“Bij welk merk Brinta heeft u uw drs titeltje uitgeknipt?” is bijvoorbeeld zo’n zin waarin ineens alle mogelijkheden duidelijk worden. Drie sla ik over dat is té makkelijk.

Jufvrouw Huijgens: Paleotempici zijn lieden die verder teruggaan dan het geschreven geheugen. Ik duidt u niet euvel dit niet te weten. Sabbelt u maar lekker door aan uw schoteltje vrouwtjestabak.
Ik rook de echte toeback wel op in een Gouds pijpje.

Reageer
gravatar

De grondlegger van de apostrophisten, muzikant Frank Zappa, wist in zijn baanbrekende jaren 70 album Apostrophe (‘) de kern te raken van wat later het Apostrophistische geloof zou worden. De kern raakte hier echter zo door van slag dat het tot de jaren 90 duurde voor het geloof eindelijk geconsumeerd kon gaan worden.

Reageer
gravatar

Trap er niet in! Dit is gewoon weer zo’n verzinsel afkomstig van de marketing-afdeling van een fabrikant van haarproducten.

Het ‘ retconnen’ (bestaat daar reeds een Nederlandstalig woord voor?) van de 20ste eeuw lijkt overigens wel begonnen te zijn. Ik stel voor met terugwerkende kracht alle fouten van de 20ste eeuw te corrigeren. Laten we beginnen met Lelystad.

Reageer
gravatar

Explaineur Jeettje,

Mevrouw wat mankeert u om ons schone vak te degraderen tot zeer ouderwets met “paleotempici”? Mijn verre voorvader Christiaan zal zich in zijn graf omkeren en dat is sinds de jaren ’90 in de zeventiende eeuw nog niet gebeurd.

U slingert maar wat in het rond in de slingertijd van 2 pi maal de wortel uit uw slingerlengte gedeeld door de valsnelheid g.
U moest zich schamen.

Reageer
gravatar

Allemaal evolutionistische LEUGENS!!! Iedereen weet dat missing links NIET BESTAAN!!! Die hele jaren ’80 zijn bedacht door de duivel om ons te doen geloven dat er zonder God een tijd kan zijn.

Reageer
gravatar

Explaineur Jeettje,

Twee dingen

Ding één
We schrijven niet “de jaren 1180, 1380, 1580 en 1780”, maar: de jaren ’80 van de twaalfde eeuw, de jaren ’80 van de zestiende eeuw en de jaren ’80 van de achttiende eeuw.

Allemaal met apostrof, omdat deze jaren dateren van vóór de negentiger jaren van de twintigste eeuw, zoals ik al eerder geëxpliqueerd heb.

Ding twee
De tachtiger jaren uit de veertiende eeuw bestaan niet. Deze eeuw is nog niet als het missende verband tussen de dertiende en de vijftiende eeuw ontdekt.

Ding drie
U brengt het woord “complottheoristen”.

a
Wat is theorie? Ik kan zeggen dat u in theorie gelijk heeft. Dat houdt feitelijk in dat ik u ongelijk geef.

b
Theoristen denken of doen iets in theorie. Daar is in het geval van complotten geen sprake van. De gebruikers weten het zeker.
c

Terroristen weten het heel erg zeker.

conclusie
Beter is om het woord complotterroristen te bezigen.

QED

Reageer
gravatar

Professor mr. P. van V. te A.
De Raad (ikke dus) zal onafhankelijk van het O.M. deze zaak uitzoeken. Eventuele bewijsstukken zullen wij grondig onderzoeken. Op persoonlijke titel voeg ik er aan toe dat ik hoop dat in de toekomst op een gebeurtenis tijdig wordt geanticipiaciteerd. Mocht er in de eeuwen-cyclus in de jaren ’80 weer ene Janmaat van zich laat horen pas op!! GEEN PVV op in het kabinet!

Reageer
gravatar

Nader onderzoek wijst uit dat dit verschijnsel eerder is opgetreden: het blijkt dat de jaren 1180, 1380, 1580 en 1780 óók uit het collectieve geheugen gewist zijn.
Paleotempici zoeken naar eerdere data van dit verschijnsel, futurologen voorspellen een overslag in 218o.
Complottheoristen menen dat dit komt door het gehannes door de tijden heen met kalenders en nu met het gewissel van winter- naar zomertijd en terug waardoor er op grote schaal gesjoemeld wordt met loze minuten en uren.

Reageer
gravatar

Er schijnt in die tijd ook een soort meiden popgroep te zijn gevormd iets met dol en met dots en met kenmerkende haardracht voor de jaren tachtig, weet iemand daar iets van?

Reageer
gravatar

de eerste herinnering die ik heb dateerd van nieuwjaarsnacht 1990, dus de eerste 6 jaar van mijn leven zijn verdwenen. Ik snapte ook nooit waarom er geen geboortejaar op mijn paspoort stond.

Reageer
gravatar

Drs. Paulien,

De door u aangehaalde apostrofgnostische stroming is die van de Errensagers; dit is een van oorsprong (heidens) Germaans Gesellshaft.
Wij Nederduitsche Apostrofnisten houden ons verre van dat ergerlijke geër en gebruiken het veel hoogstaander jaren negentig.

Verder blijkt uit onderzoek dat het Genootschap Onze Taal gedomineerd wordt door een club apostrofontkenners, zie:
http://www.onzetaal.nl/advies/jaren70.php

Overigens mis ik de jaren tachtig in het geheel niet.

Reageer
gravatar

Drs. O. Taal,

Ik kan het niet met u eens zijn. Volgens reactie dertien heeft u zelf verklaard, dat de bovenliggend komma nog in jaren ’70, gebruikt werd.
Tim Lemmer vond ook de tachtiger jaren met apostrof terug.

Ik stel een compromis voor, zodat zowel u als de apostrofisten tevreden kunnen zijn. Alle decennia na de tachtiger jaren krijgen geen apostrof, de decennia daarvoor wel, dus: jaren ’10, ’20, ’30, ’40 – ’45, ’46 – ’49, ’50, ’60, ’70 en ’80, maar jaren 90 en (volgend jaar) 00.

Er is ook een apostrofgnostische stroming, waartoe ik behoor, zoals u al hebt kunnen constateren. Wij schijven jaartal plus er. Bijvoorbeeld: tachtiger jaren.

Reageer
gravatar

Volgens het apostrofische geloof zijn de jaren plus decennia met apostrof geschapen. Dat zou blijken uit het ontbreken van de tachtiger jaren.

De vooraanstaande a-apostrofist Gerhard toonde onlangs aan dat de apostrofisten ongelijk hebben. Hij heeft zijn ontdekking gepubliceerd als een reactie op het opzienbarende artikel van de psycho-archeoloog Tim Lemmer in het wetenschappelijke tijdschrift de Speld.

Lemmer heeft na jarenlang onderzoek het decennium tachtig met apostrof teruggevonden. Mevrouw O. Taal toonde daarop aan dat de bovenstaande komma een rudiment is uit de zeventiger jaren, dat voorkwam uit nostalgie naar Kuifje, een bekend verslaggever uit het midden van de vorige eeuw.
Lemmer heeft zijn artikel daarop aangepast.

Reageer
gravatar

@Gerhard De leestekentechnische lacunes zijn, net als de jaren 80, zo goed als uit het collectieve geheugen verdwenen. Dank.

Reageer
gravatar

Rob77, als 77 op je geboortejaar slaat was je dertien toen de jaren tachtig eindigden. Als je dat niet meer herinnert getuigt van een leerstoornis. Maar als je nú 77 bent, ben je aan het dementeren. Fijn die jaren tachtig: Van Agt terug op Justitie!

Reageer
gravatar

Onzin, pure onzin. Niks van waar. De jaren 80 hebben nooit bestaan, dat is gewoon een mythe om het volk onder de duim te houden. Alsof wij echt dat soort kleding zouden dragen of naar dat soort rare tv series zouden kijken. Kom op zeg, dat geloof je zelf toch niet.

Reageer