Enschede wil een eigen zeehaven

Wethouder: “We liggen gunstig ten opzichte van het Duitse achterland”

Het besluit om een vliegveld aan te leggen is nog maar net genomen of de gemeente Enschede lanceert een nieuw plan. Het college van B en W wil in 2012 beginnen met het uitgraven van een zeehaven in Twente. De Poort van het Oosten zal bestaan uit een containerterminal, een overslaghaven voor droge bulk en een terminal voor luxe passagiersschepen.

Volgens projectwethouder Zeehaven Marijke van Hees (PvdA) levert de zeehaven een structurele werkgelegenheidsverbetering op van om en nabij vijf procent op en krijgt de Twente ‘een economische impuls van jewelste’. “Zo raakt Enschede eindelijk de laatste plaats kwijt op landelijke sociaal-economische index voor grote steden.”

De Poort van het Oosten moet in de eerste plaats concurreren met andere zeehavens in het oosten zoals Delfzijl, maar Van Hees sluit niet uit dat de haven op termijn groter wordt dan die in Amsterdam en Rotterdam. “Vijf jaar geleden had ook niemand kunnen denken dat FC Twente kampioen zou worden. De Randstad moet maar eens ophouden met denken dat ze de navel van de wereld zijn.”

Dat Twente niet aan zee ligt noemt de wethouder een detail. “De zee moet maar naar de haven komen. Amsterdam en Rotterdam liggen ook niet aan zee, maar hebben wel een zeehaven. Alle metingen laten zien dat wij dichter bij het Duitse achterland liggen dan de randstad. Bovendien verwachten de economen enorme synergie van de samenwerking met het vliegveld.”

In de gemeenteraad is een meerderheid voor het plan. PvdA-fractievoorzitter Laurens van Lier: “We hebben als grootste partij wel de keiharde wens dat er een investeerder gevonden wordt, voordat er een schep de grond in gaat.” Van Lier verheugt zich erop om ‘s avonds bij zonsondergang langs de kade te slenteren en de zeelucht op te snuiven. Voor het gemeentehuis is inmiddels een eenzame demonstrant met een snor gesignaleerd. “Normaal maak ik grappen”, zegt de man, die zich Herman Finkers noemt. “Maar sinds het meisje van Hees haar stokpaardjes aan het bereiden is, kook ik van woede. Twente moet gewoon saai en landelijk blijven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou kijk es effe hiero. Ik als Rotterdam zijnde vind dit dus HELEMAAL niets. We hebbe al de Betuwe-lijn, ja en die gebruike die Tukkers ook niet. En as het wel doorgaat laat het dan uit de pot kome van Ontwikkelingshulp, ja. Ze wete daaro vast niet eens het veschil tussen bak- en schuurboort.

Reageer
gravatar

geniaal plan. De eerste (kunst)waterfietstaxi’s zijn besteld…

Reageer
gravatar

@Daed Man: Dank voor de uitgebreide beschrijving. Als het stokpaard een week moet marineren voor het bereiden, wordt dat zeker wel na de WK-finale. Maar of iedereen dan nog stomdronken is, betwijfel ik.
Je spreekt over sudderen. Dat wordt lastig als de Herman Finkers kookt. Kan hij ook getemperd worden of moeten we gewoon de overtollige warmte afvoeren of elders misbruiken?

Reageer
gravatar

@ Kees 22: Stokpaard mag absoluut niet op de barbecue! En zeker niet vanavond. Het is namelijk nogal taai vlees, zoals de naam al zegt, en het marineren duur zeker een week. Dat kan het beste gebeuren in witte wijn uit Baskenland, aangelengd met enig kruimelzuur, getrokken uit Drentse plaggenhutten (te koop in het Open Lucht Muzeum), zes jeneverbessen, en een toefje Borsthaar van Hugo. Vervolgens droogdeppen, aanbraden in een steelpan met dikke bodem, en vijf uur zachtjes laten sudderen in een hemelbed. Koud serveren, aan de stok, met gepofte piepaardappeltjes, en een hete knoflook-pepersaus. Het geheel smaakt dan naar knoflook-pepersaus, en kan het best gegeten worden na een WK-finale, als iedereen stomdronken is, en zich morgen ziek wil melden.

Reageer
gravatar

Inderdaad, allemaal details. Enschede heeft al een Bijenkorf, binnenkort een vliegveld dus dan hoort een haven en zee daar gewoon bij. Voorwaarts, dat zal die arrogante westerlingen leren en FC Twente wordt het komende seizoen overigens gewoon weer kampioen.

Reageer
gravatar

Ik heb zo mijn bedenkingen: als havenloods weet ik dat het een vak is als geen ander: het omscholen van boeren die een tractor gewend zijn zou weleens voor gevaarlijke situaties gaan zorgen.

Het is een kwestie van traditie ook: Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen: het zijn steden met een eeuwenlange ervaring in het zeehavenwezen – dat is door een ‘droge’ stad niet zomaar in te lopen.

Reageer
gravatar

Ik zie dat hier veel voorbarige konklusies worden getrokken. Voor een zeehaven is het niet nodig de zee naar Enschede te laten komen, tenslotte is Gasselternijveen begin vorige eeuw de vierde zeehaven van Nederland geweest, zonder zelfs maar voor zeeschepen bereikbaar te zijn.

Reageer
gravatar

Ik ben een groot voorstander van het eerst geheel af bouwen van een zeehaven in Enschede voordat we een referendum gaan houden of we de zee doortrekken naar het oosten.

Ten eerste is daar uiteraard het gegeven dat iets pas kan gebeuren als je er een plek voor vrij hebt gemaakt. Hierdoor wordt het voor de zee gewoonweg veel aantrekkelijker om tot Enschede op te trekken, als daar immers reeds een afgebouwde zeehaven is.

Ten tweede is het natuurlijk voor de rest van het land smullen om tot aan het einde der dagen Twentenaren nog makkelijker belachelijk te kunnen maken met een zee-land haven.

Win-win, me dunkt.

Reageer
gravatar

Wij hebben natuurlijk allang met alles rekening gehouden, Daarom raad ik Ingrid (van Henk), maar ook andere Ingrids (Ingridden?) en Henken aan om een woonark in de achtertuin te bouwen.
Goed, ik geef toe: veel ruimte hebben we daar niet voor gereserveerd, maar toch: Vinexwijken zijn zorgvuldig op die plekken gebouwd die als eerste door de golven verzwolgen worden.
Dat verklaart dus de lelijke bouw, derde keus materiaal, geen eer aan te behalen, afgeschreven nog voor de bewoning.

Fraai staaltje voorwaartse planning, al zeg ik het zelf.

Reageer
gravatar

Wij van de Amersfoortse Vinexwijk Schothorst vinden dat Enschede maar even moet wachten. Mijn Henk zegt: Amersfoort aan Zee is nu eerst aan de beurt. Kijk ik al jaren smachtend uit naar een echt strand met golven en eb en vloed en zo hier om de hoek, moet ik straks helemaal naar Enschede rijden voor een dagje aan zee. Nou, mooi niet.

Reageer
gravatar

Veel beroering hier. De gemeenteraad van Gronau is al plannen aan het maken voor een containeroverslagterminal, die van Bad Bentheim wil de naam nu eens eer aan doen en heeft een planologische studie aangekondigd om een grootschalige boulevard te ontwikkelen compleet met pier, attractiepark en duikcentra. Met een octopuscasino in het attractiepark als trekker.
Ook in Nordhorn is het initiatiefvoorstel van Enschede goed beluisterd en is de planontwikkeling in volle gang gezet: veel wil men er niet over kwijt, maar er is sprake van een zeedierentuin met dolfinarium, haaientrainingscentrum en opvang voor zeehondjes.
Gezien het Duitse enthousiasme voor “Das Meer” en de vele artikelen over zeevissen in de plaatselijke kranten, zou het wel eens kunnen gebeuren dat Enschede straks geen achterland meer heeft omdat het achterland zelf de touwtjes in handen neemt.
Vooral het vooruitzicht “keulen zu graben in eigener Boten’ en “nie wieder in die stau im Holland zu fahren”, maakt de Duitse bevolking dol van blijdschap.
Enschede moet vrezen op zijn best een schiereiland te worden met een Urkse status, leuk om even te bekijken, een harinkje te happen en dan gauw wieder in die Heimat zurück.

Reageer
gravatar

Graven is waarschijnlijk niet eens nodig: een beetje strategisch geplaatst vuurwerk kan wonderen doen, dan heb je in een of twee klappen een verse haven.

Reageer
gravatar

Hoe bereid je eigenlijk een stokpaard?
Kan dat ook op de barbecue van vanavond of moet het eerst een tijdje marineren?
Eet je stokpaard met pasta, rijst of aardappelen?
En wat voor wijn drink je erbij?

Reageer
gravatar

Typisch staaltje politiek correct populistisch achterafgeleuter en van stadse fratsen gemekker: Enske heeft al aan zee gelegen heel lang gelêe, en toen zag de PvdA er niets in en hebben ze de boel laten verzanden. We hebben zelfs nog een gletsjer voor de deur gehad, maar de Winterspelen ermee binnenhalen, ho maar!

Als mevrouw de wethouder zonodig minister moet worden, dan moet zij maar naar Den Haag aan zee verhuizen, maar niet andersom proberen; wie weet wat wie hebt en wie woll’n dat zo hold’n.

Reageer
gravatar

eerste jos ik denk er net zo over mijn broer woont in een tipi die heeft nog wel wat oude rituelen liggen voor op de berg

Reageer
gravatar

goed idee en dan het zand dat men opgraaft of uitgraaft een berg maken met eeuwige sneeuw waar lang lang geleden heilige rituelen van oude stammen plaatsvonden totdat de ijstijd inviel en archeologen nu en dan leuke artefacten opgraven als speerpunten zoals de gemeente dit nu als speerpunt voor de toekomst op de agenda heeft gezet

Reageer