D66 meldt zich af voor exit polls

"Dit slaat nergens meer op"

Alexander Pechtold heeft vandaag besloten niet deel te nemen aan de nieuwste exit poll van peilingbureau De Geslagen Hond: “In een tijd waarin grote onzekerheid heerst moeten we geen Stratego met twaalf bommen, twaalf spionnen en een ongelijk speelveld willen spelen.” Op Twitter zijn de meningen verdeeld over de betekenis van deze ongetwijfeld vrijzinnige uitspraak. Wel wordt er op het Libelle-forum gesuggereerd dat D66 een contract gesloten zou hebben met concurrent Synovate, wat D66 op haar beurt via het Facebookprofiel van Alexander Pechtold ‘een soort van ontkent eigenlijk’. Op Hyves heeft nog niemand gereageerd.

Rond het middaguur gingen er geruchten dat de eerste exitpolls van De Geslagen Hond al rond 15:00 uur gepubliceerd zouden worden. Dat zou voor de 45% zwevende en de 25% niet-geaarde kiezers een aanleiding kunnen vormen om hun strategisch verstopte stemkaart opnieuw op te duikelen uit de papierbak. De Geslagen Hond heeft voor de exitpoll een aantal nieuwe ‘features’ aangekondigd. Zo is het onder andere mogelijk geworden om de Kamer uit te breiden naar ruim 250 zetels, Geert Wilders alleenheerser te maken en de SP en VVD noodgedwongen samen te laten regeren.

Initiatiefnemer van het onderzoeksbureau Cees Willinga, overigens geen familie van Marjon de Hond, legt uit waarom zijn peilingen zo succesvol zijn: “Het idee van Peilen 2.0 is nog het makkelijkst uit te leggen als een keten van peilingen; zo hebben we urenlang alle bezoekers van de Blokker van Heerhugowaard ondervraagd. Zo’n 84% daarvan zegt te gaan stemmen, een opvallend hoog percentage. Uit datzelfde onderzoek kun je opmaken dat mensen die stemmen relatief veel winkelen bij de Blokker. Het werkt dus zeer dynamisch. Ook is er een peiling gehouden onder de lijsttrekkers van alle partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen: er blijken er geen twee op dezelfde partij te stemmen!” Over het afzeggen van D66 kan Willinga kort zijn: “Als ik de peilingen zo zie, zou ik ook afzeggen als ik Pechtold was. De fluctuerende peilingen van Sieneke bleken ook funest voor haar eindgemiddelde.”

Met oneindige dank aan Coentje voor alles wat hij voor ons gedaan heeft


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De partij die de hoogste ogen gooide in de peiling van De Speld, bemachtigde niet één zetel van de honderdvijftig die beschikbaar waren.

Ik stel voor, dat onder de lezers een inzameling wordt gehouden voor de Partij voor Mens en Spirit om samen één zetel te bekostigen. De Tweede Kamer is groot genoeg; er is best nog wel een plekje te vinden.

Veel hoeft het niet te kosten. Een spirituele zetel is voldoende.

Reageer
gravatar

Veel te weinig reacties op dit artikel en zeker voor deze prachtige swingende statistieken, helemaal nu de echte uitslagen binnen zijn en 7 partijen minimaal 10 zetels hebben veroverd. Ook de uitslagen swingen lekker; nu nog een swingende formatie en eindelijk echte swingende democratie!

Reageer
gravatar

[…] Zo is het onder andere mogelijk geworden om de Kamer uit te breiden naar ruim 250 zetels […] (redactie)

We mogen al blij zijn als we vandaag de honderdvijftig halen!

Reageer
gravatar

@1, zeker. Eerst van 05 naar 06 uur, vermeerdert het aantal zetels en dan gaat om 07 uur opeens alles naar Wilders. Ik wil niemand van fraude beschuldigen, maar Geert kan moeilijk de moslims hier de schuld van geven (maar hij zal het proberen, let op mijn woorden!).

Reageer
gravatar

Bij mijn wetenschappelijke werk gebruik ik al jaren de peilingen van Maurice de Hond als ‘random number generator’ (generator van toevalsgetallen). Andere rng’s zijn weliswaar eenvoudiger in het gebruik, maar leveren lang niet zoveel getallen op in korte tijd.

Reageer
gravatar

@1 Zou dit te maken hebben met verschil tussen ochtend/ en avondmensen, met of het al dan niet regent op het meetmoment, met de tijdstippen waarop de typische kiezers van de verschillende partijen werken?
Lijkt me wel een onderzoekje waard.

Reageer
gravatar

Ik kan Pechtold ook geen ongelijk geven: als je bij de Blokker gaat peilen haal je bij voorbaat de D66-stemmers er al uit, net als die op GroenLinks en de VVD trouwens.

Ik neem aan dat met Synovate is afgesproken dat ze vooral gaan pollen bij de Selexyz-boekhandels, dat zou de verkiezingsuitslag voor Pechtold waarschijnlijk gunstig beïnvloeden.

Reageer