Cohen wil lantaarnpaal voor belastingbetaler

Zebrapaden en glasbakken vernoemd naar tijdige betalers

“Belasting betalen wordt weer hip.” Dat zei PvdA-leider Job Cohen afgelopen zondag op een partijbijeenkomst in Utrecht. Volgens de sociaal-democraat staat belasting ten onrechte in een negatief daglicht. “Er is te weinig aandacht voor de pluspunten. Dat moet anders, en dat wordt anders.”

Cohen sprak vervolgens over de uitstekende riolering, adequate hulpdiensten, prachtige groenstroken en de straatverlichting die met dank aan de belastingbetaler in stand kunnen worden gehouden. Hij kondigde een grootscheepse actie aan die het imago van belasting moet gaan verbeteren. Als het aan de PvdA ligt, kan iedere belastingbetaler die 52 procent of meer afdraagt voortaan ‘gratis’ een lantaarnpaal adopteren. “Loon naar werken noemen we dat”, aldus een bevlogen Cohen.

De PvdA wil op deze manier haar plannen voor een toptarief van 60 procent voor de hoogste inkomens op een subtiele manier onder de aandacht brengen. “We vinden het ontzettend fijn dat sommige mensen zoveel belasting afdragen. Die 60%, daar kunnen we zoveel leuke dingen mee doen. Daarom willen we alle mensen die hieraan bijdragen graag in het zonnetje zetten.” Cohen voegde hieraan toe: “Letterlijk.”

De keuze voor de lantaarnpaal was volgens insiders ‘niet vanzelfsprekend’. Cohen: “We wilden de trouwe belastingbetaler niet zo maar met iets afschepen. In eerste instantie dachten aan een mooi stuk haag langs de N-wegen van Nederland, of een stuk riet in de Biesbosch. We hebben ook even met het idee gespeeld om 24 stoeptegels naar keuze aan te bieden. Dat je over je eigen stukje weg naar je werk kunt wandelen en meteen ziet wat je er voor terugkrijgt.” Maar uiteindelijk werd het toch de lantaarnpaal. Cohen: “De slogan wordt ‘Zonder belasting staat Nederland in het donker.’ We zijn er van overtuigd dat de kiezer hier blij mee is. Voortaan sta je op de A10 goed verlicht in de file en kun je bij jezelf denken ‘Die lantaarnpaal daar, die heb ik betaald.’ Dat gevoel, dat willen we terugkrijgen in Nederland.”

Er staan in Nederland zo’n 2,6 miljoen lantaarnpalen, genoeg trofeeën voor ‘de Nederlanders die Nederland Nederland maken’. Voor de mensen die in de nieuwe topschijf komen zijn er extra mogelijkheden. Wie op tijd zijn belasting betaalt, kan zelfs een glasbak of een zebrapad naar zich vernoemd krijgen. Cohen: “Wie wil er nog naar Brasschaat verhuizen als zo’n piekfijn stukje Nederland jouw naam mag dragen?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nu weet ik ook waarom ik weer terug wil naar Nederland, ik will een paal in mijn naam hebben, of zou ik dit ook remote vanuit een ander land mogen doen? Hoe hoog is de bijdrage?

Reageer
gravatar

@19: uw paal, hij is u gegund, is reeds 30 jaar oud. dat zegt iets over de toenmalige kwaliteit. heden ten dage zou die paal dus meer dan het dubbele moeten kosten; krijgt u daar nog korting voor? of mag u hem op een gegeven moment uw eigendom noemen á la de kunstuitleen en meenemen voor in de tuin, of als leeslamp?

@15: is kunst taboe? heb ik de verkiezingen gemist? een beetje kunstig in elkaar gefrommelde auto doet in respectabele galeriën toch een behoorlijk bedrag op de kassa aanslaan. en op mijn manier krijg je er nog een gratis schilderijlampje bij.

Reageer
gravatar

En anarchisten zijn zeker weer de pispaal ?

Op de barricade!!
Claim je pispaal!
Verzamel ze allemaal op het binnenhof!
Claim kunstwaarde-vrijende-expressie of iets dergelijks (recht op protestentaties!!)
Noem het:
Amsterdammertjes.
En dan performance art.

Reageer
gravatar

De ovrheid kan niet alle lantaarnpalen weggeven. In december 1980 reed ik er een na een slip omver en die lantaarnpaal heb ik zelf betaald. Voor slechts 1.400 harde Nederlandse Guldens kwam er een nieuwe. Nog altijd kijk ik naar “mijn paal” als ik langskom; staat ie wel goed in de verf, is er geen roest te zien, is het gras er omheen gemaaid, brandt ie wel? Toch en beetje mijn gesponsorde paal, per (of na) ongeluk verkregen. Of sta ik met mijn emoties over “mijn paal” nu voor paal?

Reageer
gravatar

Ik zie mogelijkheden voor het adopteren van een lantarenpaal. Een lantarenpaal die, voorzien van een plaquette met je naam erop, door jou onderhouden wordt. Elke week een keertje oppoetsen, rond de feestdagen versieren en aan het eind van het jaar uiteraard een persoonlijke rekening, af te trekken van de belasting.

Reageer
gravatar

Hier heeft de Speld een prachtige primeur die zijn uitwerking niet mist: de bevolking is zo enthousiast over dit geweldige idee dat ze er nu spontaan tot over zijn gegaan lantaarnpalen te bestempelen als ‘mijn eigen lantaarnpaal’. Met name rond de lantaarnpalen in enkele grote steden staat nu al heel groot in geplakte letters op de grond om die palen heen: BEZET. Als dit zo door gaat zijn alle lantaarnpalen in Nederland al snel door iemand bezet: een prachtig resultaat, waarna de glasbakken en de zebrapaden hopelijk snel zullen volgen. Zo zien we maar: Nederlanders betalen erg graag belasting, als er maar iets tegenover staat.

Reageer
gravatar

Is al mijn belastingeld slechts één lantaarnpaal waard??
Pfff, dat maakt belasting betalen er nou niet hipper op. Hoeveel is er dan wel niet verdwenen in de zakken van lieden als Wim Kok, Gerrit Zalm, Wouter Bos en Jan-Kees de Jager?

Reageer
gravatar

@14 Natuurlijk kan je jouw auto eromheen vouwen zolang je er maar geen kunstwerk van maakt.
Of er subsidie voor vraagt.

Reageer
gravatar

ik ben zo een trouw belastingbetaler. ik kan ook niet anders want de fiscus heeft mijn rekening gehackt.

mag ik dan mijn lantaarnpaal personaliseren? bijvoorbeeld door mijn auto eromheen te vouwen? dat schijnt zowat de enige manier nog te zijn om eronderuit te kunnen komen en onthacked te worden.

Reageer
gravatar

Zebrapaden en glasbakken vernoemd naar tijdige betalers is geen verkeerd idee.Rijke stinkers betekent ook niks anders dan mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de kerk daar ook begraven werden.
Ik kom hopelijk onder de glasbak terecht.

Reageer
gravatar

Ik heb net gebeld. Na (ook) lang aandringen heb ik beslag kunnen leggen op een paal… een piketpaaltje tussen Winsum en Aduard.

Reageer
gravatar

Zal wel weer een trucje zijn van de PvdA. Als je 52% belasting afdraagt krijg je een lantaarnpaal, als je 60% belasting “afdraagt” gaat de lantaarnpaal ook nog aan. En dat noemen de socialisten dan “de verlichting”.

Reageer
gravatar

Als uitkering trekker is mij (na lang aandringen) ter compensatie een lantarenpaal met led verlichting aangeboden.
Nou die kunnen plaatsen waar het licht niet schijnt.

Reageer
gravatar

En wie wordt weer gepakt? De arme niet-belastingbetalende burger. Wederom gaan alle leuke dingen naar de topverdieners. Het is een schande!

Reageer
gravatar

@Talldutch

Dat ze toevallig in een Jappenkamp zaten neemt toch niet weg dat het burgers waren die hard moesten werken?

Reageer
gravatar

WTF!!!

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen is een beetje de weg kwijt!! “De Birmaspoorlijn is een hommage aan hardwerkende burgers?!?!?” Volgens mij is deze gebouwd dmv dwangarbeid door gevangenen uit de Jappenkampen en werden de gestorven arbeiders begraven onder de rails.

Misschien ook een idee om al die door de PvdA gesponsorde werklozen aan het werk te zetten bij grote landelijkse bouwprojecten. Niet meewerken, geen uitkering!

Reageer