‘Scootmobielopa Gerbert’ naar Pieter Baan Centrum

Experts vrezen recidive na ontsnapping

Gerbert Kuiderbaak (89), ook wel bekend als de ‘scootmobielopa’, is in overleg met de directie van zijn verzorgingshuis door de politie van Zaltbommel overgedragen aan het Pieter Baan Centrum voor nader onderzoek. Kuiderbaak haalde eerder dit jaar het regionale nieuws door bekend te maken met zijn scootmobiel een solotocht langs de Rijn te willen maken. Doel van het onderzoek aan het PBC is ‘de gerezen vrees voor recidive in zijn onverantwoorde gedachtengang en gedragspatroon middels pychodiagnostisch onderzoek te bevestigen dan wel te weerleggen’.

Kuiderbaak hield deze zomer de gemoederen in de regio danig bezig, toen hij bekend maakte met zijn scootmobiel de Rijn af te willen zakken tot Basel. Toen zijn familie enthousiast met het plan instemde leek niets de energieke grijsaard nog te weerhouden van het waarmaken van zijn droom. Verzorgingstehuis ‘t Chrysantenhofje te Zaltbommel, waar Kuiderbaak sinds enige jaren verblijft, dacht hier echter anders over en schakelde de dienst Acute Geriatrische Crisisinterventie (AGC) in, die Kuiderbaak op een gesloten afdeling liet plaatsen onder voortdurend toezicht.

Op maandag 14 december keerde Kuiderbaak niet meer terug van een familiebezoek. Politie en AGC ondernamen meteen actie en troffen de bejaarde man ‘s avonds aan op een terras in Nijmegen, nippend aan een glas oude klare. De politie voerde Kuiderbaak in een geblindeerde auto af naar het bureau, waar hij werd onderworpen aan een 2 uur durend verhoor.  Vervolgens bracht men de man terug naar zijn tehuis, waar tot verscherping van zijn ondertoezichtstelling werd besloten.

Geruchten over omstreden verhoormethoden wijst de politie resoluut van de hand. Zo zou volgens de familie de ‘Harlinger verhoormethode’ zijn toegepast. “De politie beloofde opa dat hij zijn tocht mocht ondernemen en dat voor zijn eten en onderkomen zou worden gezorgd. In ruil daarvoor moest hij tot in detail uit de doeken doen hoe hij zijn ontsnappingspoging heeft ondernomen”, aldus Atlas-Jan Kuiderbaak, kleinzoon en woordvoerder van ‘Scootmobielopa’.

Hoe het onderzoek in het PBC zal verlopen is nog niet bekend. Vermoedelijk zal Kuiderbaak voor enige weken aan een ‘observatie in gesimuleerde natuurlijke omgeving’ worden onderworpen, gevolgd door een psychodiagnostisch onderzoek. Kuiderbaak heeft uit monde van zijn kleinzoon en woordvoorder laten weten in hoger beroep te gaan tegen zijn uitlevering.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Is dit geen klaar geval voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding? Joustra zit nu al weer een week met zijn vingers in zijn neus, een tragisch geval van werkloosheid. Als al die ondernemende Nederlanders met V.O.C.-mentaliteit nu zelf al terroristen uitschakelen tijdens de vlucht, waar moeten al die gespecialiseerde overheidsdiensten dan heen? Particulier initiatief is wel leuk voor verkiezingsprogramma’s van Eerlijk Rechts Nederland, maar hier wordt door onterecht onbetaald vrijwilligerswerk een heleboel betaalde arbeid van de arbeidsmarkt gedrukt. Zoals in de hele economie. Sorry, maar we kunnen nu niet meer dulden dat burgers zelf hun shit opknappen, denk aan de werkgelegenheid.

Opa Gerbert Kuiderbaak op weg naar Basel, wheelies makend in zijn rolstoel, zonder toegewezen geriater, wat moet het Duitstalige buitenland nu wel/niet van onze ouderenzorg denken? Denk ook aan draaideur recidivisme en de mogelijkheden tot rolstoelsmokkel, ontduiking van patentrechten (kopiëring van cruciale rolstoeltechnologie).

Het wordt tijd dat er van regeringswege nu hard wordt opgetreden tegen individuën die denken dat persoonlijke vrijheid een vrijbrief is voor allerhande onverantwoord grensoverschrijdend verkeer.

Reageer
gravatar

@Mephisto: Fijn dat je niet meer onder ons bent: nu spettert je kots niet meer op ons bord.
De bejaarde in kwestie is pas 89, dus er is wel degelijk nog volop ruimte voor recidive. En voor grootsere plannen.
Want denk maar niet dat hij na Basel zal stoppen. De roes van het succes zal hem naar het hoofd stijgen en je zult zien dat hij door wil naar de bronnen van de Rijn. En dan langs het kanaal tussen Rijn en Donau afzakken naar de Zwarte Zee. En als hij dan de smaak te pakken heeft, zal hij de Wolga op willen.
Als hij dat haalt, natuurlijk, want hij kan zo maar in de handen van een fraaie Oost-Europese vrouw vallen die op zijn AOW uit is. Voor mensensmokkelaars is hij gelukkig amper een geschikte prooi.

@ Constant Variabel: Ik vind voorzichtigheid wel geboden, in dit geval. Maar als er twee volgauto’s achter hem aanrijden, kun je toch bezwaarlijk spreken van een solotocht. Wat je wel kunt doen, is hem op afstand volgen met een GPS en/of satellietwaarneming. Mocht er dan iets mis gaan, dan weet je in elk geval wáár het misgaat.
Dan kan in elk geval zijn stoffelijk overschot in triomf teruggebracht worden naar Nederland. Of het wordt ter plaatse begraven natuurlijk, waarna er op die plaats een bedevaartsoord ontstaat voor scootmobielrijders.

Reageer
gravatar

@Feldwebel: Daar gaan we al. Bij Lobith? Natuurlijk niet, dat is de verkeerde kant van de Rijn. Bij Millingen moet hij zijn vestje pas aan doen.
De oostelijke oever is veel te gevaarlijk. Dan kan hij zo maar ten prooi vallen aan allerlei types uit de Oostbloklanden die op listige wijze zijn pinpas proberen te skimmen. Hij dient dus de veilige Westelijke passage te kiezen. Bovendien vind ik dat hij gevolgd zou moeten worden door minimaal twee volgauto’s, waarvan één uitgerust met een defribilator. Anders is het toch onverantwoord om zo iemand alleen op stap te laten gaan? Hij moet ook eerst nog een aantal oefentochtjes maken om wat meer ervaring op te doen. Te beginnen bij de Linge en daarna langs de Regge op en neer. En als hij langs de gehele Oostermoerse vaart zijn stuur recht kan houden dan heb ik er pas wat vertrouwen in.
Heeft hij trouwens zijn EHBO diploma al gehaald?

Reageer
gravatar

We hebben de bereden politie gereed voor als hij recidiveert langs de amstel

Reageer
gravatar

Sorry, nieuw hier en kan zomaar geloven dat dit echt waar is.
🙂
Want veel zal het niet schelen, als ik alle verhalen lees de laatste tijd over de ouderenzorg in NL, BE en andere landen…

Reageer
gravatar

Mag ik éven kotsen?
Dit is dus precies waarom ik niet meer in NL woon.
Stelletje freaks.

“vrees voor recidive in zijn onverantwoorde gedachtengang en gedragspatroon”

Zeg, we hebben het hier over een hoogbejaarde in de laatste fase van zijn leven! Niet over een crimineel en waarschijnlijk zelfs niet over een dement iemand. In plaats van zo iemand te begeleiden in de voorbereiding van zijn trip, doen ze alsof hij gestoord is, van de pot gerukt is!

“doe maar normaal, dan ga je ongestoord de pijp uit”.
Bekrompen Nederland in een notendop.
BAH!

Zouden dit de eerste voortekenen zijn van de situatie waarin men zélf de dood mag kiezen?
Anders gesteld; de grenzen van de gezondheidszorg zijn bereikt: mensen willen voortaan zelf weten waaraan ze overlijden, nadat ze zijn voorgelicht/opgelicht in een verzorgingstehuis 🙂

ps. gedachteNgang moet zijn gedachtegang.
Dus óf het is verkeerd gequoteerd, óf ze kunnen zelf niet schrijven. /ps

Reageer
gravatar

Maar wat denkt de oude baas wel ? Dat hij in een vrij land leeft ? Dat hij zomaar autonoom een solotocht langs de Rijn kan gaan uitvoeren ? Door de Rijn zijn al jaren uitstekend gefaciliteerde boottochten voor de betreffende doelgroep !

Helaas is er in Nederland nog niet zoiets als Ouderenzorg, anders kon hij daarbij onder toezicht geplaatst worden, maar TBS is een redelijk alternatief.

Reageer
gravatar

Een beetje in de war is hij wel: de Rijn afzakken tot Basel. Als ik goed ben ingelicht gaat het vanaf Nijmegen tot aan Basel langzaam omhoog. Opstijgen zou dus een betere uitdrukking zijn.
Overigens gun ik hem die tocht wel hoor.

Reageer
gravatar

Het mag weer niet omdat het niet van overheidswege is georganiseerd en omdat het niet met een lintje is afgezet. Pas als er een elfstedentocht voor scootmobilisten wordt georganiseerd en W.A. van Buuren meerijdt, maakt opa Kuiderbaak een kans op een tochtje.

Reageer
gravatar

‘De familie’ van de man in kwestie mag dan enthousiast reageren, de enige familie met enige zeggenschap zouden toch zijn ouders moeten zijn. Is er al eens bij zijn ouders navraag gedaan?

Reageer
gravatar

Bij nader inzien is dat veiligheidshesje niet zo’n goed idee. Vorig jaar hebben we gezien dat je in NL straffeloos mag inrijden op types met zo’n ding aan. Pas aandoen over de grens bij Lobith dus.

Reageer
gravatar

Ik word toch wel een beetje flauw van de vergaande paternaliserende betut-tut-tut-teling in NL. Of het nu zeilmeisjes betreft of wheely-opa’s, men wil het niet hebben. Op de foto is te zien dat heer Kuiderbaak terdege voorbereid is op zijn tocht: gevarenboodschappenmandje, verkeersregelaarsjekker, van-je-af-sla-buizen en sportbandjes. En een tuinfakkeltje voor de eenzame avonden aan de Rijn.

Reageer