Nederlander in 2009 gemiddeld 1 jaar ouder geworden

Ook kinderen vallen ten prooi aan veroudering

De leeftijd van de Nederlander is in 2009 met gemiddeld 1 jaar toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door TNO in een representatieve steekproef in het Noord-Hollandse Sint-Maartensvlotbrug. Over de oorzaken van de leeftijdsstijging durft het onderzoeksinstituut geen uitspraken te doen, al wordt een verband met het rookbeleid van de overheid niet uitgesloten.

“We zien al enige tijd een trend dat mensen steeds ouder worden”, aldus Elant Wijdenbosch, onderzoeker bij TNO Strategie en Beleid. “Nu is dat een natuurlijk fenomeen, maar als je ziet dat mensen ten opzichte van ons vorige onderzoek gemiddeld één jaar ouder worden, ga je je wel achter je oren krabben.” Onderzoek door heel Europa laat een vergelijkbare veroudering zien, maar de resultaten in Nederland zijn ‘extra zorgwekkend’. Met name het feit dat de veroudering zich ook onder kinderen manifesteert baart Wijdensbosch zorgen. “Als onze kinderen steeds ouder worden, zul je zien dat de curve richting volwassenheid steeds korter wordt. Dat kan het lerend vermogen ernstig aantasten.”

Herman ten Donkersloot, tandarts in Sint-Maartensvlotburg, was de vergrijzing al opgevallen. “Ik had er van gehoord, maar dat het zo hard gaat en zo constant is… dat is wel even schrikken. Misschien moeten we de AOW-leeftijd omhoog gooien om de kosten voor de zorg te dekken,” aldus ten Donkersloot. De tandarts merkt in zijn praktijk dat zijn patiënten elk jaar gemiddeld 365 dagen ouder worden. “Bruggen, kronen, zelfs kunstgebitten, het lijkt allemaal niet aan te slepen. De Nederlander veroudert gestaag.”

Of vanuit de overheid stappen zullen worden ondernomen, is nog niet bekend. Minister van Financiën Wouter Bos zou gesignaleerd zijn met een potje haarverf, en premier Jan-Peter Balkenende schijnt een verstevigende huidcreme te hebben aangeschaft. Het gaat hier voorlopig echter om geruchten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit heeft Herman Finkers al waargenomen in zijn te weinig serieus genomen spreekbeurt ‘Geen spatader veranderd’. Men heeft dit altijd afgedaan als een of andere flauwe conference, maar nu moet de man toch maar eens in ere hersteld worden, dacht ik!

Reageer
gravatar

Pasgeborenen en gestorvenen trekken het gemiddelde naar beneden. Theoretisch zou de gemiddelde leeftijdstijging altijd net iets minder zijn dan 1 jaar. Maar jah… dat is theorie. Je ziet dat in de praktijk het net weer iets anders blijkt.

Reageer
gravatar

“Als onze kinderen steeds ouder worden, zul je zien dat de curve richting volwassenheid steeds korter wordt.” Dat is natuurlijk onzin. Als onze kinderen steeds ouder worden, blijven zij langer kind en hebben zij meer tijd om zich tot volwassene te ontwikkelen! Het vereist natuurlijk wel aanpassing van het moment van meerderjarigheid, duur kinderbijslag, studiefinanciering, ouderschapsverlof, stemrecht, enzovoort. Tevens zal de kinderopvang op de ontwikkeling van de doelgroep moeten worden aangepast. Gelukkig worden oppas-opa’s en -oma’s ook steeds ouder.

Reageer
gravatar

Volgens mij kun je hieruit concluderen dat er het hele jaar geen Nederlander overleden of geboren is. Opmerkelijk! Of mijn stat is stuk.
Of zijn ze nu al een jaar ouder? Nog opmerkelijker! Ik krijg trek in oliebollen.

Reageer