Wintertijd zorgt voor problemen

Uur extra 'onbegrijpelijk'

Ben Elker, data-analist te Bilthoven, heeft het niet eenvoudig met de zojuist ingegane wintertijd. De terugzetting van de klok afgelopen zaterdagnacht zorgde voor de nodige problemen. Elker stond braaf om vijf voor twee slaapdronken op, om de klok een uur terug te zetten. “Een uur verder, dat dacht ik dus eerst.”

Het was toen in Elkers wereld vijf voor drie. Maar toen hij een half uur later nog eens op Teletekst keek, ‘gewoon om het nog even te dubbelchecken’, bleek de tijd niet meer te kloppen. Elker ging ervan uit dat Teletekst nog in zomertijd leefde en besloot de klok uit voorzorg drie uur terug te zetten. “Zo zat ik weer goed, dacht ik althans.” Maar terwijl zijn wekker om acht uur ging, stond zijn horloge op negen uur. “Dat had ik verzet in de veronderstelling dat wintertijd een uur eerder is dan zomertijd.” Het was eigenlijk zes uur, aldus Elker.

“Ik ben in eerste instantie twee uur eerder opgestaan. Althans, het was 1 uur later dan het voor de terugzetting was geweest. Ik kon toen dus nog drie uur slapen voor het 8 uur zou zijn. Dat zou natuurlijk voelen als 9 uur.” Elker besloot voor de zekerheid wel de wekker een uurtje terug te zetten. “Dan is het dus vroeger en weet je zeker dat je niet te laat op zult staan.” Dit alles zorgde ervoor dat hij vanochtend 3 uur te laat verscheen op zijn werk, waardoor hij een belangrijke vergadering over zijn databeheerproject miste. “Het is voor mij dus eigenlijk een uur later dan normaal. En de vergadering was al een uur verplaatst, dus dan moet het een uur erbij, en twee uur eerder zijn.”

Elker had al eerder moeite met tijdsverschillen. In 2007 bezocht hij een internationaal data-analysecongres in Springfield, Illinois. “Toen ging het ook mis. 6 uur eerder, dus dan is het voor mij… 6 uur later? Ja, het is hier zes uur later wanneer ik vertrek, dus krijg ik er zes uur bij, en is het voor mij in Springfield vroeger. Althans dat dacht ik.” Elker is niet de enige die moeite heeft met het ‘extra uurtje.’ De jaarlijkse schade als gevolg van verwarring en gemiste afspraken wordt door economen op ruim 29 miljoen euro geschat. Enig voordeel is de spreiding van de ochtendspits, die daags na de omschakeling over een periode van 4 uur wordt uitgesmeerd. Voor Elker is het in elk geval tijd om maatregelen te treffen.  Zo gaat hij de komende jaren uitsluitend ‘in noordelijke of zuidelijke richting’ op vakantie. “Dat scheelt een hoop problemen. Portugal heeft daarnaast een erg aangenaam klimaat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een pech. De hollandse klok een uur achteruit de klok bij mijn gesemigreerde dochter vooruit terwijl het normale tijdsverschil 3 uur is! En indien het hier zomertijd wordt het bij haar in uruquay wintertijd wordt. Wij denken gezamenlijk dat het tijdsverschil 4 uur is, maar wij twijfelen! Kan iemand mij vertellen hoe laat het is?

Reageer
gravatar

Ach, daarom mis ik al enige nachten rond 3.17 uur Globaal Nieuws met Diederik Smit. De klok van de redactie loopt precies een heel uur voor op de mijne.

Reageer
gravatar

Dit bericht is van eind oktober 2009. Toch reageren we er nu pas op. Hebben we nu ook het jaar eigenlijk met 1 terug gezet? Is het nu dan 2009 en wordt het volgend jaar dan pas 2010? Hoe moet dat dan in 2011 als het dan pas 2010 is? Of dienen we dit huidige jaar dan als verloren te beschouwen?? Is dit niet ook de oplossing voor de AOW leeftijd, gewoon 2 x 1 jaar schrappen? Dat ene uurtje in verwarring kan er dan ook gewoon wel bij.

Reageer
gravatar

Ik moet dit toch even aan de grote klok hangen:
De Speld heeft hier nog steeds problemen mee,
ik post dit bericht om 21.36 en zie dat het een uur later geregistreerd staat.

Wel bij de tijd blijven!

Reageer
gravatar

Kom kom, lieden: de enige die echt helemaal in de weg kwijt is, is Winter himself.
Die heeft zich helemaal nog niet laten zien.

Heer B.: er zijn ook sprekende klokken tegenwoordig ….

Reageer
gravatar

@ Mini Bus, wanneer je nu om 2.30 uur te horen krijgt, dat je net een kwartier daarvoor bent overleden, kun je nog proberen de aanrijding van 2.45 uur te voorkomen, zodat je je eigen dood overwint.

Reageer
gravatar

Nee, Mini Bus, je begrijpt het nog niet helemaal.
Het kan voorvallen dat een fietser om 2.45 uur een aanrijding krijgt en een half uur eerder komt te overlijden.

Reageer
gravatar

zo kan het ook voorvallen dat een fietser om 2.45 een aanrijding krijgt en een half uur later in het ziekenhuis te sterven komt

in de krant zal men dan lezen “Fietser aangereden om 2.45, overleden in het ziekenhuis om 2.15.”

Reageer
gravatar

@Igor Watersky: de oplossing voor het AOW-conflict is inmiddels in een onverwoestbare consensus aangedragen: terwijl de regering er aan hecht, dat een ieder twee jaar langer zal doorwerken, alvorens te pensioneren, weigeren de bonden tot na de 65e verjaardag door te gaan. Die standpunten hoeven niet verlaten te worden: iedere inwoner van Nederland zal twee jaar van de feitelijke leeftijd moeten inleveren. Derhalve zal iedereen twee jaar jonger worden. Aldus werkt een ieder niet tot na het 65e jaar en toch twee jaar langer door.
Bijkomend voordeel is, dat hele volksstammen zich tegemoet gekomen zien in hun verjongingswens. Anderen kunnen een jongere partner tegemoet zien. Louter voordelen!

Reageer
gravatar

Zo’n data-analist zit natuurlijk alsmaar te rekenen en dan raak je maar in de war.
Terwijl het gewoon een taalkwestie is. Zomertijd en wintertijd zijn twee zijden van hetzelfde horloge, net als de ochtendster en de avondster.
Het wordt een stuk helderder als je die zomertijd helemaal afschaft. Elke dag vóór het opstaan de wintertijd laten ingaan. Dat went zo en je hebt tegen 2058 ook nog pijnloos de AOW geregeld. Levert de economie miljarden op.

Reageer
gravatar

Helaas, Portugal heeft een uur verschil met Spanje, Frankrijk, België en Nederland.
Behalve problemen met zomertijd zijn er nog kalenderverschillen. Alleen India kent 40 verschillende kalenders! Mij krijg je de deur niet meer uit.

Voor de liefhebbers kan ik “Het eiland van de vorige dag” van Umberto Eco aanraden. Of was het nu “het eiland van de volgende dag”?

Reageer
gravatar

Ik vind het nog wel meevallen met zijn gestuntel. Van een dataänalist kun je zelfs problemen met data verwachten. Zoals bijvoorbeeld bij schrikkeldagen of bij het passeren van de datumgrens. De problemen die juist deze bevolkingsgroep had met het millenium staat ons nog duidelijk voor de geest.

Mijn advies aan hem: vermijd zekerheidshalve ook overgangen van de ene tijdrekening naar de andere. Ik noem maar wat: van westers naar Arabisch, naar Iraans, naar boedhistisch of naar Chinees. Of terug, natuurlijk.

En een PS: horloge is onzijdig.

Reageer
gravatar

Ik heb het er ook niet makkelijk mee. Ik wou om 12.00 gaan lunchen. Blijken ‘the powers that be’ bepaald te hebben dat het nog maar 11.oo uur is. Ik moest een uur wachten met lunchen en aan het eind van de dag ook nog eens een uur langer doorwerken.

Ik word dus twee keer genaaid op één dag, hetgeen natuurlijk wel weer positief is.

Reageer