Journaal experimenteert met Nieuwsvoorspelling

'De NOS, de toekomst waarschijnlijk één stap voor'

Vanaf begin oktober komt de NOS iedere dag met een nieuwsvoorspelling, waarin de omroep aankondigt welk soort nieuws de komende dagen te verwachten is. Een proefuitzending voorspelde vandaag ‘een kans van 20% op moslimnieuws’. In het geval van een overvloed aan politieke berichten zal een ‘nieuwsalarm’ worden afgekondigd. Geavanceerde statistische modellen stellen de NOS in staat de belangrijkste golfbewegingen in het nieuws vrij nauwkeurig te voorspellen.

“Dit is de volgende grote ontwikkeling in het nieuws”, zegt Hans Laroes, hoofdredacteur van Het Journaal. De NOS kwam vorig jaar al met het ‘Nieuws in 60 seconden.’ Volgens Laroes kan het nieuws niet bondiger en sneller gebracht worden. “We konden niet meer innoveren in de snelheid, maar nog wel in de voorspelling. Wij weten met 96% procent zekerheid dat er de komende 3 dagen een explosie met 9.2 slachtoffers zal zijn in Irak, Pakistan of Afghanistan. Waarom zouden wij het publiek dat onthouden?”, aldus de trotse directeur.

Een controverse is inmiddels ontstaan over het ‘nieuwsalarm.’ In augustus gaf de NOS een alarm af omdat een tsunami aan berichtgeving verwacht werd over Wilders. De voorman van de PVV bleek echter op vakantie en de verwachte stroom nieuwsberichten bleef uit. Veel mensen hadden hier geen rekening mee gehouden. “Gelukkig kon de leegte worden opgevuld door de voorspelde natuurramp in het Caribische gebied”, zegt Laroes. De nieuwe slogan van het nieuwsstation luidt dan ook: ‘De NOS, de toekomst waarschijnlijk één stap voor.’

Hoewel de modellen nog in de experimentele fase zijn, wil Laroes voor aankomende week al wel een proefvoorspelling doen: “Voor morgen lokaal enkele calamiteiten, landelijk 35% kans op een plaatselijke rapportage en vanuit het westen een breed international verslag ter plaatse. Hou vooral op donderdagmiddag uw radio in de gaten!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Soms is iemand blij met wat hij of zij weet maar heeft er wel de prijs voor betaald. Meneer van dalen wacht op antwoord (mvdwoa). Iedereen wil een veilig gevoel. Kijk wat ik wil zegen is dat het soms niet 1 2 3 gaat. Niemand krijgt een progam van het concert des leven. Toch wist men bijvoorbeeld van die vulkaan en aardbeving zijn ook voorspelbaar maar de tijd niet helemaal. Das is net als op de tv men voorspelt het weer en hoe verder de tijdslimiet is des meer verschil cq afwijkingen kunnen er zijn. Onze techniek is best ver. Ik denk ook dat we geen risico moeten neemen met kernenergie. Kanker door straling is er al te veel.

Reageer
gravatar

@daksjalak: Ik denk dat we Eurocommissaris Kroes eens op die Heere met zijn Schrift van jou af moeten sturen!
Iemand die zo hard zijn monopolie verdedigt, moet kei- en keihard aangepakt worden! Dat moge keiduidelijk zijn!

Reageer
gravatar

Wanneer deze vorm van berichtgeving een succes wordt, zal ook de Speld hierin mee moeten gaan. Is het wellicht tijd om over te gaan op “www.voor-speld.nl” ?

Reageer
gravatar

De persoon die ik aanhaalde in mijn vorige post is naar het zich laat aanzien inderdaad geraakt door de toorn gods.
De aandoeningen die hij op het eind van zijn leven had kunnen niet anders dan door deze toorn zijn veroorzaakt.
Ik bedoel, de man had last van Oedeem hetgeen een opeenhoping van extracellulair vocht in weefsel betekent.
De term extracellulair was in die jaren nog niet bekend waardoor niet anders kan worden geconcludeerd.

Reageer
gravatar

Niemand dan de Heere is het vergund om in de toekomst te zien! De Schrift is er erg duidelijk over hoe we om dienen te gaan met waarzeggers en ander tovergespuis!

Reageer
gravatar

Heer van overzee.
Sommige voorspellingen werden reeds lang geleden al gemaakt zoals u kunt lezen in een ander artikel dat zich op één van de pagina’s van deze uitermate interessante nieuwssite bevind.
Het bewuste artikel handelt over de voorspellingen gedaan door een heer genaamd Nostradamus.
Ik zal wanneer daar tijd toe is enkele van zijn kwatrijnen opnieuw proberen te ontrafelen. Wellicht vind ik een aanwijzing dat deze heer ook een voorspelling heeft gedaan aangaande het hierboven weergegeven artikel.

Reageer
gravatar

U kunt dit zien als een prognose met een voorspelde verwachting.
Of wellicht een prognose met een verwachte voorspelling.
Ook eventueel mogelijk is een geprognotiseerde voorwachte verspelling.
Aan u de keuze!

Reageer
gravatar

Ik vind het van de hr. Laroes wat voorbarig hier in dit stadium ruchtbaarheid aan te geven.
Gezien de grote bekendheid van De Speld welke geroemd kan worden om zijn nieuwsgaring ten aanzien van de actualiteit kan het niet anders dan dat concurrenten, zijnde de commerciële omroepen, dit overnemen.
Zij zullen om een groot gedeelte van de bevolking te bereiken een in hun ogen betrouwbaarheidsverhogend iets willen toevoegen.
Waarschijnlijk zal dit bestaan uit het zich al bewezen medium Char. Eventueel zal zij voorzien worden van een glazen bol op haar tafel.
Punt van overweging blijft echter of Char nederlands zal moeten gaan leren of dat de nieuwsuitzendingen zullen worden voorzien van ondertitels.
Nogmaals hr. Laroes, leg uw kaarten niet te snel op tafel.

Reageer
gravatar

@Haes: Nee, inderdaad. Ik zou niet durven. Zou ik het voorspeld hebben, dan zou het geen nieuws meer zijn geweest, zoals terecht is opgemerkt. Verwacht had ik het wel. Voorspellingen doe ik zelf liever achteraf. Dat geeft wel zoveel rust.

Reageer
gravatar

DAT, Elisa, is de keerzijde van het succes. Hans kreeg de tikken wel, maar zag ze al aankomen en kon ze aldus afweren, waardoor het corrigerend karakter van de tikken minimaal was.

Reageer
gravatar

Waar ik reeds bang voor was, blijkt nu te gebeuren. (Ik zag het aankomen) Bij de NOS ziet men over het hoofd, dat het hier een nieuwsverwachting betreft en niet een nieuwsvoorspelling. een cruciale fout, waar ‘Hilversum’ nog vaak op zal worden afgerekend. (vooral in de toekomst, verwacht ik)

Reageer