Wiske delft onderspit

Usquertse moet voornaam veranderen

De 36-jarige Wiske T. uit het Groningse Usquert moet zich binnen een maand gaan beraden op een nieuwe voornaam. Dit besliste de rechtbank in Groningen na een rechtszaak die de erven Willy Vandersteen onlangs tegen haar aanspanden. De kantonrechter verklaarde de naam Wiske als zijnde in strijd met de auteursrechten die Vandersteen in 1962 hierover verwierf.

De rechter wees argumenten van T.’s advocaat als zouden haar ouders aansprakelijk zijn voor haar voornaam resoluut van de hand. De Usquertse draagt hiervoor als volwassen vrouw de volledige verantwoordelijkheid. Dat de naam Wiske, ondanks de hieraan verbonden beroemdheid, nauwelijks navolging heeft gekregen had volgens de rechter ‘al jaren eerder een belletje moeten doen rinkelen’.

De gemoederen in de rechtszaal liepen hoog op. Wilfred Vandersteen, zoon van de overleden striptekenaar, moest het gerechtsgebouw onder toezicht via de achteringang betreden na diverse bedreigingen. De zitting moest tot twee maal toe worden geschorst vanwege ordeverstoringen door dorpelingen die zich solidair verklaarden met Wiske.  Volgens linguïst en dialectdeskundige Tjalling van Beuneschoten, als tolk aanwezig op de rechtszitting, liep de spanning op tot een ‘explosief niveau’. De woede richtte zich voornamelijk op haar ouders, de werkelijk verantwoordelijken voor haar voornaam. “Het echtpaar T. sr ligt binnen de gemeenschap al jaren onder vuur vanwege hun aanschaf van rolgordijnen die slecht kleuren bij de rest van de straat.”

Bij monde van haar raadsman laat T. weten in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is echt “van den zotte”, dat deze Groningse rechter tot zo’n uitspraak komt. Als hij ( of zij) eens een boekje met voornamen had geraadpleegd, had hij ( of zij) kunnen zien, dat de naam Wiske in Friesland en Groningen voorkomt. Zie Prisma Taal “Voornamen” van dr J. van der Schaap. 15e druk, blz 410.
Beste Wiske, succes met het hoger beroep. Adriaan

Reageer
gravatar

Wat jullie allemaal over het hoofd zien is dat T. niet alleen doelbewust een ‘verboden naam’ heeft gekozen, maar ook nog eens rolgordijnen heeft aangeschaft die slecht kleuren bij de rest van de straat. Dus dat verdient eigenlijk een dubbele straf. Wat een land!!

Reageer
gravatar

Een onbegrijpelijke uitspraak. Het valt toch moeilijk vol te houden dat het vernoemen van je kind naar een stripfiguur een auteursrechtinbreuk oplevert? Sowieso is het maar de vraag of de naam “Wiske” als werk in de zin van de auteurswet is aan te merken en zelfs als dat wel zo is, is er geen sprake van “verveelvoudiging”. Het gaat immers om een zuiver non-commerciële vernoeming zonder enig winstoogmerk. Kortom: een rechterlijke flater van jewelste.

Reageer
gravatar

Is er nu echt niets anders om je druk over te maken ? Schaam u erven Vandersteen. Ons Wiske heette al Wiske vooraleer jullie geboren waren. Mag ik nu ook plagiaat roepen ?

Reageer
gravatar

Dit soort Amerikaanse toestanden neemt hand over hand toe in ons eigen kikkerlandje. Ik bedoel: als ze nu moedwillig in een wit jurkje met rode bies, een rood strikje in haar geblondeerde haar en met een pop, luisterend naar de naam Scha*****ke, in haar hand over straat zou huppelen…..

Reageer