Ivo Niehe kandidaat Spelen 2028

Amsterdam en Rotterdam gepasseerd

Niet Amsterdam of Rotterdam, maar Ivo Niehe wordt de Nederlandse kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2028. Het is voor het eerst dat één enkele persoon de organisatie van het grootste sportevenement ter wereld op zich wil nemen. Staatssecretaris Bussemaker (PvdA) maakte het nieuws bekend.

“We hebben alle opties bekeken en over de hele linie is Ivo Niehe de beste kandidaat”, aldus de staatssecretaris. “Hij spreekt z’n talen, heeft goede contacten met de groten der aarde en hij ligt goed bij het IOC. Bovendien is het in 2028 precies 50 jaar geleden dat de heer Niehe Hoofd Amusement werd bij de Tros. We hebben hem twee weken geleden benaderd en hij reageerde meteen enthousiast.”

Niehe zelf zegt vereerd te zijn met de nominatie. “Dit is natuurlijk een enorme uitdaging. Toen ik na de TV Show met een theatervoorstelling kwam, reageerde iedereen verbaasd. Mensen vinden het toch vreemd om iemand opeens in een andere rol te zien en ook nu zal het voor velen even wennen zijn.” Niehe, die in 2028 81 jaar zal zijn, denkt niet dat zijn kandidatuur ongeloofwaardig is: “Het spreekt voor zich dat de amusementsindustrie iets heel anders is dan een grootschalig sportfestijn van wereldformaat. Dat gezegd hebbende, ik heb nog 19 jaar en met mijn staat van dienst moet het toch lukken om het een en ander voor elkaar te krijgen. Ik heb op zolder nog wel wat hockeysticks liggen, dus dat is al een begin, maar ik zal zeker nog het nodige moeten aanschaffen.”

Volgens Niehe kunnen de Spelen een impuls geven aan allerlei investeringen waar hij ook na 2028 iets aan heeft. “Voor het zwemtoernooi zal er natuurlijk een zwembad moeten komen. Ik heb nog wel zo’n opblaasbaar ding, maar dat is echt te klein. Zelfs de kinderen waren daar op een gegeven moment uitgegroeid. Het lijkt me dus beter om gewoon een nieuw zwembad aan te leggen in de achtertuin, zodat ik daar ook na 2028 nog plezier van heb.”

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, heeft geen goed woord over voor de keuze van het kabinet: “Hoe kan een persoonsgebonden kandidatuur serieus genomen worden, als de concurrentie bestaat uit wereldsteden met een veel betere infrastructuur dan Ivo Niehe? Rotterdam was de ideale kandidaat geweest, juist vanwege ons internationale profiel. In het verleden hebben we bewezen dat we grootschalige sportevenementen kunnen organiseren. We hebben hier de ruimte, het geld en de faciliteiten. Bovendien beschikken we over een van de grootste havens ter wereld. Ivo Niehe is een aardige man, maar volgens mij heeft hij geen overslaghaven.”

Bussemaker heeft begrip voor de kritiek van Aboutaleb: “Natuurlijk is het teleurstellend voor steden als Amsterdam en Rotterdam, maar we hebben gekozen voor de optie waarbij we de meeste kans maken de Spelen naar Nederland te halen. Met Ivo Niehe willen we laten zien dat wereldsteden niet het monopolie hebben op het organiseren van de Olympische Spelen. Daarmee zetten we Nederland op de kaart als een land waar individuen tot veel in staat zijn.”

www.diederiksmit.nl


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Casa Spider: Juich niet te hard! Als andere individuen lucht krijgen van Ivo’s kandidatuur, verwacht ik te elfder ure nog stevige concurentie van Eddie Wally, terwijl ook Reinhart May niet uitgesloten mag worden geacht. Cliff Richard als ook Bob Geldoff mogen slechts verwaarlosbare kanshebbers heten, doch verkijk je niet op Janis Ian en ABBA’s Agnetha! Nee, volgens mij is het niet aan te raden Ivo heus kandidaat te stellen!

Reageer
gravatar

Dat is hem wel toevertrouwd, maar toch, alles aan 1 man hangen kan gevaarlijk zijn, want niet iedereen haalt de 81.

Reageer
gravatar

Aboutaleb heeft natuurlijk groot gelijk, zonder overslaghaven geen Spelen 2028. Toch zie ook (zelfs) ik voordelen in de enigszins verrassende maar daardoor des te originelere nominatie van Ivo Niehe. De andere wereldsteden krijgen er nog een harde dobber aan, de enige concurrentie komt denk ik van Beyonce?

Reageer