NVVH-vrouwennetwerk is woest. De voormalig Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen is verontwaardigd over de elitaire koers die volksquiz Lingo is ingeslagen en heeft bij de TROS een formele klacht neergelegd. Waar het spel vroeger nog volksvermaak van de bovenste plank voor het hele gezin bood, is het spel tegenwoordig ‘niet meer te spelen voor mensen die geen Nederlands hebben gestudeerd.’ Steen des aanstoots is de recent geïntroduceerde zevenlettervariant, die iedere vrijdag wordt gespeeld.
“We voelen ons bestolen”, aldus een geagiteerde Bep Stienstra. Stienstra volgt Lingo sinds de eerste uitzending, toen Robert ten Brink het spelletje nog presenteerde. Maar de laatste tijd kan Bep er geen touw meer aan vastknopen. “Toen ik het woord ‘manager’ voor het eerst gespeld zag worden door zo’n 21-jarige bedrijfskundestudente, wist ik genoeg: dit gaan we nooit meer winnen. Toen begonnen ze ook nog te linkeballen met tienletterwoorden. Alleen de ballenbak is nog wat het geweest is.”
De stammenstrijd tussen huisvrouwen en studenten met te veel vrije tijd is op televisie al tientallen jaren gaande. Waar de huisvrouwen vooral de markt rond belspelletjes en 1 tegen 100 onder controle hebben, zijn de studenten duidelijk de baas in de topsegmenten Weekend Miljonairs en Met het Mes op Tafel. “De traditionele battlegrounds zijn spelletjes als Get the Picture en Lingo, waarbij gezond verstand, een eerlijke dosis geluk en snelheid in evenwicht zijn.”
De NVVH krijgt bijval uit onverwachte hoek. Minister Van der Laan van Integratie heeft aangekondigd bij zijn collega Plasterk protest aan te tekenen tegen de invoering van zevenletterlingo. “Nu inburgeringscursussen aan alle kanten mislukken, vind ik het een extreem slecht idee om Lingo, de traditionele instapcursus voor inburgeraars, te laten beslissen door woorden als ‘radiale’ of ‘ledigen.’ Over het tienletterwoord wil ik het eigenlijk niet eens hebben. De laatste keer dat een gewone Nederlander het woord ‘gemenebest’ heeft gebruikt was in 1991. Daarna werd ook dat gewoon GOS.”
ik hep lingo altijt leuk gevonde. ze hebbe nu lange woorde en dat vint ik jammer.
@Haes: dat maakt voor het aantal letters natuurlijk niks uit: p-u-b-e-r-t-i-j-d.
Het abjecte a-b-j-e-c-t-e aan deze historie, is dat de zevenletterlingo al is ingegeven door de toenmalige premier p-r-e-m-i-e-r Van Agt. Die streefde s-t-r-e-e-f-d-e zelfs naar een achtletterlingo, met zijn “sapristi!” “-s-a-p-r-i-s-t-i-!-“
@Melle.
Ik bedoel maar.
Ik ga dat dan ook daadwerkelijk opzoeken: de pubertijd is de ‘tijd van de puberteit.’ Ja, zo lust ik er nog wel een paar, Van Dale.
@Kees22.
Ik heb het nog even opgezocht in Van Dale, maar het is toch echt “pubertijd”.
@Casaspider: zou 9-letterlingo niks voor hem zijn:
p-u-b-e-r-t-e-i-t.?
Nou, mijn zoon (11) keek vroeger altijd met ons (ik moet weer verplicht met mijn vrouw meekijken) naar Lingo. Tot 7-letter Lingo zijn intrede deed, toen haakte hij af. Nu is het voor mij een stuk minder leuk.
het is ook discriminerend voor dyslectici en dat terwijl deze aandoening meer en meer voor komt
Volgens mij worden er hier wat zaken verkeerd gespeld, g-e-s-p-e-l-t
@Haes/Mark
Idee voor een nieuwe spelshow?
@Haes
Ik heb het ook totaal niet begrepen, maar vind wel dat hij/zij een punt heeft.
@lingoi
Ik heb echt mijn best gedaan, maar ik begrijp volstrekt niet wat je wilt zeggen.
Heel goed weg met die gebakkies als je niet er voor waat heb je roboten in plaats van mensen.
Gossiemijne…
Gossie.