7 slachtoffers tijdens speech Mariëtte Hamer

Intense verveling vermoedelijke doodsoorzaak

Een PvdA-bijeenkomst in Leidschendam heeft vanochtend 7 levens geëist. 18 mensen raakten gewond, van wie 5 ernstig. De slachtoffers vielen tijdens een speech van fractievoorzitter Mariëtte Hamer over de teleurstellende Europese verkiezingsuitslag. De politica besprak verder de financiële toestand van Nederland, het belang van heldere wetgeving en de procedurele voordelen van een krachtig Europa.

Al na enkele minuten van de ellenlange speech begonnen mensen onwel te raken. Hamer liet zich niet afleiden en zette uitvoerig uiteen welke kansen er voor de PvdA lagen, hoe belangrijk het was dat het sociale programma helder werd gebracht, en dat er vooral naar haalbare oplossingen gezocht moest worden. Enkele in het publiek aanwezige artsen probeerden eerste hulp te verlenen aan de ineengezakte toeschouwers. Hamer sprak ondanks de ontstane commotie onverstoorbaar door over de noodzaak om het belang van een goed functionerende gezondheidszorg en betaalbare premies uitvoerig uit de doeken te doen.

De Speld sprak enkele overlevenden van het drama. Bas Klinkert, student politicologie, zat op de eerste rij en kon ternauwernood ontsnappen. “Het was vreselijk. Ik probeerde aantekeningen te maken, maar kon mijn ogen amper openhouden. In het begin kon ik nog op mijn tong bijten, maar toen ze over ontheffingen ging praten voelde ik me echt niet lekker. Op de eerste rij vielen ze met bosjes tegelijk op de grond. Hamer praatte gewoon door. Ongelofelijk. Ik ben op een of andere manier uit de zaal ontsnapt, maar herinner me van de laatste paar minuten erg weinig.” Ook Angelique Gorst, apotheker uit Waddinxveen, kwam er zonder noemenswaardig letsel vanaf. “Halverwege de speech dacht dat ik iets verkeerd had gegeten, en ben even naar buiten gegaan. Net op tijd, zo blijkt nu. Kort daarna hoorde ik enkele doffe klappen. Ik wist meteen dat er iets goed mis was.”

De specifieke lichamelijke oorzaak blijft vooralsnog onduidelijk. De Speld sprak Con Slothorst, neuroloog aan het AMC. “Zoiets heb ik nog nooit gezien. Het lijkt erop alsof een extreem repetitief patroon ervoor zorgde dat bij veel mensen de hersenstam ermee op is gehouden, waarna acuut hartfalen volgde. Maar in deze fase blijft het giswerk.” Tot er meer duidelijkheid is worden opgenomen speeches, brochures en andere politieke uitingen als onveilig beschouwd. “Het effect is weliswaar kleiner” sprak Slothorst, “maar nog steeds aanzienlijk. Zeker voor kinderen.” Toch lijken enkele groepen immuun te zijn; zo vielen er geen slachtoffers onder vakbondsleden van boven de 50. Hiernaar wordt nader onderzoek verricht.

De politica gaf in een interview aan ‘geschokt en onthutst’ te zijn door de gebeurtenissen, maar het ook als ‘een nieuwe uitdaging’ te beschouwen. Voor aanstaande zaterdag staat in een buurthuis een bijeenkomst gepland, zodat de bewoners van Leidschendam de tragedie ‘een plekje kunnen geven’. Aansluitend zal de politica tijdens een openbare voordracht meer vertellen over de rol van sociale cohesie bij dergelijke incidenten, hoe de politiek de maatschappij kan helpen, en de problematische interpretatie van de ARBO-wet bij openbare evenementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@5; van de bijgevoegde link word ik toch enigzins bedroefd…
Het ‘levenslang leren’ willen stimuleren, maar bij basisschoolkinderen met leerproblemen de poten onder de stoelen (die 30 jaar mee moeten gaan) vandaan zagen…

Dat ook bij bovenstaand bericht gemeld wordt dat er doden en (zwaar) gewonden te betreuren zijn tijdens de toespraak die ditmaal over de financiële toestand van Nederland ging, verbaast mij niets!

Reageer
gravatar

Nee, dan doet de huidige leider van de PvdA het een stuk beter: sinds Cohen zich bij de Stichting Demosthenes heeft aangemeld, verlopen zijn toespraken steeds beter. Voorzover bekend zijn er, bij de enkele keren dat hij toch nog in een stotterreflex schoot, geen ernstige slachtoffers gevallen. De toehoorders schieten dan even omhoog van hun stoel,maar vallen dan rustig daar weer op terug.
Verder heeft hij sinds enige tijd Richard de Mos als tekstschrijver, die alles keurig voor hem op een briefje schrijft waardoor wijdlopigheid voorkomen wordt. Zijn toespraak afgelopen zaterdag in de “Brakke Grond” was dan ook adembenemend -maar zeer kort, zodat ook hierdoor geen gewonden zijn gevallen- en applausverwekkend (maar ook zeer kort zodat alle toehoorders geen eelt op hun handen hebben gekregen).

Reageer
gravatar

Ik speel al jaren het Grote Geert Drankspel: bij het woord “schande” een shot wodka, bij “ongehoord” een shot tequila, en bij elke provocerende one-liner die hij vervolgens niet wil verantwoorden een pul bier. Ik ben sinds 2005 niet meer nuchter geweest.

Reageer
gravatar

HOE STERK IS DIT BERICHT! Wederom een ijzersterk idee, chapeau. Een stukje vrolijkheidsbeleving richting de werknemer met 5 uur dip zullen we maar zeggen 😉

Reageer
gravatar

En wat te denken van de acute Borderline-aanvallen na het beluisteren van toespraken van de meeste VVD prominenten? Voor de zekerheid heb ik alle scheer-, Stanley- en aanverwante messen maar weggegooid.

Reageer
gravatar

Ik ben bekend met de bijna-hersendood-ervaring bij een pratende Balkenende, en de onwrikbare kaakkramp van het gapen bij alles waar Gerard Cox in voorkomt, maar dit is nieuw en heel zorgwekkend. Als het Hamer-virus zich fuseert met het Gordon Brown-syndroom kan dit een zeer gevaarlijke Europese pandemie worden.

Reageer