Wouter Bos Hedgefondsmanager 2009

'Belastingbetaler is solide onderpand voor riskante investeringen'

Wouter Bos is verkozen tot hedgefondsmanager van het jaar 2009. De enige jaren geleden ingestelde prijs is bedoeld voor succesvolle hedgefondsmanagers of mensen die hedgefonds-strategieën succesvol toepassen. De minister van Financiën valt in de laatste categorie.

De prijs is vooral te danken aan de ING-deal, waarbij het ministerie zich garant stelde voor hypotheekportefeuilles. Bij deze zogenaamde swap-deal betaalde de Nederlandse staat ING om risico’s over te dragen aan de staat. Volgens de jury toonde deze constructie ‘dat de doelstelling van hedgefunds, absolute returns ongeacht marktcondities, haalbaar is.’ De deal levert met een kans 70% een positieve return op, zo rekende een in de hand genomen onafhankelijk rating agency uit.

Het juryrapport is lovend over de wijze waarop enige veel gemaakte bezwaren tegen hedgefondsen beantwoord zijn. Het noemt het met kort schuldpapier financieren van langlopende verplichtingen ‘weliswaar risicovol’, maar met de belastingbetaler is er een zeer liquide onderpand aanwezig. Wanneer de korte geldmarkt hogere rentes gaat vragen, kan bovendien de AOW-leeftijd verhoogd worden, waardoor geen solvabiliteitsproblemen te verwachten zijn.

“Hierdoor worden onwenselijke maatregelen als het inperken van de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens voorkomen”, aldus het juryrapport. Zo’n inperking zou veel rijke particulieren, vaak aandelenbezitters, in de problemen kunnen brengen, met onrust op financiële markten tot gevolg.

Het buiten de begroting houden of ‘off-balance’ halen van verplichtingen, is –aldus het juryrapport- niet ongebruikelijk. Het inhuren van een rating agency is omstreden, maar volgens de jury niet per se bezwaarlijk als over onafhankelijkheid goede afspraken worden gemaakt. Het was bovenal noodzakelijk geworden, omdat de marktwaarde van de portefeuille zeer laag was en ‘in een neergaande markt de informatiewaarde van dalende marktprijzen feitelijk nul is.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben nu dus ook deels eigenaar van ING. Maar ik kan er geen invloed op uitoefenen! Het enige wat ik wil is om Jan Mulder langzaam en levend boven een houtskoolvuur te roosteren, is dat nou zo veel gevraagd?

Reageer