Curlers terroriseren natuurijs

Oostvaardersplassen steeds onveiliger

De ijspret in Nederland wordt bedreigd. Dit is niet te wijten aan verraderlijk ijs, vastgevroren vingers, ijshockeyende hangjongeren of overenthousiaste marathonschaatsers. Het zijn de fanatieke, compromisloze en onvoorzichtige beoefenaars van natuurijscurling die het dit jaar verpesten voor de rest. Nu Lelystad ook het eerste NK curling op natuurijs heeft verboden, dreigt totale anarchie onder de ijsgekke sporters.

Curling was altijd al een sport voor mensen die graag risico’s nemen. De intensiteit van de sport, de bezem en natuurlijk de loodzware steen zorgen op kunstijs ook al regelmatig voor slachtoffers. Op natuurijs zijn de consequenties echter groter. De curlers nemen veel ruimte in beslag, een fanatieke skip haalt moeiteloos een kind onderuit, de steen weegt 20 kilo en curlsupporters verzieken vaak de sfeer bij koek- en zopiekraampjes. Om erger te voorkomen wees de gemeente Lelystad de vergunning voor het eerste Nederlands Kampioenschap curling op natuurijs af. Tot grote woede van de Nederlandse Curling Bond.

In de wandelgangen klonken al eerder negatieve geluiden over de opkomst van het zogenaamde ‘extreme curling’. De stalen bezem en de verzwaarde steen van 50 kilo die bij de illegale variant gebruikt worden zorgen vooral bij onervaren curlers en nietsvermoedende passanten voor blessures. Curling dreigt daarmee het kooivechten van 2009 te worden. Het Oudhollandse rondje op de Friese doorlopers, snerthappen en sleetje rijden worden hiervan het slachtoffer.

De Nederlandse Curling Bond ontkent het bestaan van ‘extreme curling’ en wil vooral de historische waarde van het traditionele ‘natuurcurling’ benadrukken. De bond zegt dat de gemeente een grote vergissing begaat. Directeur Pieter Revers noemt de afgelasting ‘onbegrijpelijk’. Om zijn standpunt te benadrukken verwijst hij naar het schilderij van Pieter Breugel uit 1596 waarin een groepje boeren vredig curlt op natuurijs. Revers: “Wat Breugel schilderde is in alle opzichten een hoogtepunt in de Nederlandse geschiedenis. Dit weekend hadden we kans deze mijlpaal opnieuw te slaan.”

breugelcurlDe gemeente Lelystad houdt vast aan haar officiële verklaring: het ijs zou niet de juiste dikte hebben. In 1596 was curling inderdaad nog geen probleem, maar inmiddels is de bevolking verduizendvoudigd en is curlen een levensgevaarlijke onderneming geworden. Daarbij benadrukt de gemeente de curlers ‘zichzelf geen goede dienst hebben bewezen’ met hun onverantwoordelijke gedrag.

De Nederlandse Curling Bond kan nu niet meer voor de sporters instaan, zegt Revers. “Het voordeel van een gereguleerd toernooi is dat wij de curlers in het gareel kunnen houden. Onze vrijwilligers kennen de gezichten van de onruststokers en houden de rotte appels vers.” Nu het toernooi niet door kan gaan vreest Revers voor ‘totale schuivende chaos.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat dachten jullie dan van die hooligans die er op af komen? Die zijn nog veel erger.

Reageer
gravatar

Het ware ook te mooi geweest om waar te zijn. Zo’n Pieter Revers toch! Zijn neus begon reeds te krullen alleen bij het idee, dat er eindelijk -na 513 jaar- weer een Nationaal Kampioenschap Natuurcurling zou komen. De Open Belgische Curling Kampioenschappen op Open Water vallen daarbij toch -compleet met alle respect- in het niet.

Reageer
gravatar

Alle Nederlandse curlers zijn trouwens ook welkom op de Open Belgische Natuurijs Curling Kampioenschappen, die op 7 juli 2009 worden georganiseerd in Han-Sur-Lesse.

Hier is het Extreme Curling wel toegelaten.

Reageer
gravatar

Het is echter wel begrijpelijk dat het niet mag. De dooi is ingezet dus het ijs wordt spiegelglad.
Tevens gaat het ijs verzakken en kruien dus als de loodzware Curl (vaak verzwaard met kwik) eenmaal glijdt kan niemand dit natuurgeweld meer stoppen.
Uiteindelijk zal die in een wok belanden en is de schade niet te overzien.

Reageer
gravatar

Ja, als je curlers de ruimte geeft, begeef je je natuurlijk op een glijdende schaal.

Reageer