Ouderenkraakpand vreest kraakverbod

Einde nabij voor Bolwerk Rozenrust

‘De vrijstaat van het Noorden’. Zo wordt Bolwerk Rozenrust, een van Nederlands markantste kraakpanden, ook wel genoemd. Al twintig jaar gevestigd te Stadskanaal, maar voor hoe lang nog? Nieuwe kraakwetgeving bedreigt een rustige oude dag voor de krakers-op-leeftijd. De bewoners, allen boven de 65,  willen niet naar een aanleunwoning. Maar ondanks massale steun vanuit de Stadskanaalse bevolking lijken de dagen geteld voor de bewoners van Rozenrust.

Rozenrust werd in 1987 gekraakt door een groep boze ouderen. Zij deden dit uit protest tegen de lange wachtlijsten voor ouderenvoorzieningen. Wat begon als een ludieke actie groeide al snel uit tot een begrip in krakersland. Rikus Koetsinga (89) alias ‘kameraad Koets’ is kraker van het eerste uur. Hij begrijpt niets van het verbod. “Ze denken er veel te makkelijk over, daar in Den Haag. Krakers zijn crimineel, dus die moeten we verbieden. Nou, laat Balkenende hier eens langskomen, samen met zijn moeder. Hij krijgt een heerlijke zelfgebakken appeltaart van ons.” Koetsinga richtte de ‘Aksiegroep GeriKrakers’ op. Met een handtekeningenactie wisten de GeriKrakers ruim 5.000 sympathisanten achter zich te krijgen. Koetsinga: “Stadskanaal en Bolwerk Rozenrust kunnen niet zonder elkaar. Het pand is een broeinest van sociale cohesie en creativiteit. Rozenrust was jarenlang het kloppend hart van de Nederlandse borduurcultuur en leverde aan de VARA het concept voor Lingo.”

“Voor mij is het zonneklaar”, aldus kraakster Leni Zeldenrust (82), “ze zetten ons gewoon op straat. En waar moet ik heen? De wachtlijsten voor aanleunflats en verzorgingshuizen rijzen de pan uit. Met mijn kinderen heb ik geen contact meer sinds die laatste ruzie over de gordijnrail. Ik loop met de dag moeilijker. Het is als vanouds: de zwaksten uit de samenleving zijn weer de dupe.” De Nederlandse kraakbeweging heeft zich solidair verklaard met Bolwerk Rozenrust.  Volgens Zeldenrust kan het pand “op versterking rekenen, mocht het tot barricadewerk komen”.

De heer Stevigh, burgemeester van Stadskanaal, zegt blij te zijn met de nieuwe Haagse wetgeving en wil hierover niet in discussie. “De luidruchtige bingoavonden in Rozenrust trekken sympathisanten uit de gehele provincie. Ik kan u garanderen dat er niet wordt gekeken op een advocaatje meer of minder. En in de supermarkt blokkeren rollators de wandelgangen. Wachttijden lopen op tot tien minuten of meer.” Stevigh zegt dat de politie hieraan haar handen vol heeft. “We kunnen wel spreken van een jarenlange en stelselmatige overlast voor grote delen van Stadskanaal. Eindelijk, na meer dan twee decennia,  kan onze mooie stad zich ontdoen van dit lichte, maar chronische etterende zweertje.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Paul! Ik zou het byzonder op prijs stellen, als je slechts voor jezelf zou willen spreken. Ik voel mij ernstig gekrenkt, dat je mij beticht van het weekelijks hebben van een luidruchtige bing-avond.
Om te beginnen heb ik al in vele jaren geen bingo-avond meer bezocht. Daar komt bij dat mijn bingo-avonden NOOIT luidruchtig zijn. En tot slot: ik heb er de voorbije maanden niet ÉÉN keer bingo gehad!

Reageer
gravatar

Ik vind het werkelijk redicuul van de burgemeester en het ministerie dat er zo met ouderen wordt omgegaan. Die mensen doen niemand iets kwaad en zijn soms indderdaad wat langzamer NOU EN! zien mensen ook de gevolgen in die het heeft voor die mensen die zometeen zwervers moeten worden tot ze in een verpleeghuis kunnen komen. Ik zie het probleem er niet in in eens in de week een luidruchtige bingo avond te hebben dat hebben niet ouderen net zo goed.

Reageer
gravatar

“… en leverde aan de VARA het concept voor Lingo.” Dus TOCH crimineel!!! Om reden van die vermaledijde lingo en nergens anders om, dient er ontruimd te worden en wel onverbiddelijk en onverwijld. Dat grijsharig tuig! Ha! Ik zal mij leren!

Reageer