Acteurs boycotten High Definition

Te hoge beeldkwaliteit devalueert sterren

Was Hollywood de afgelopen maanden nog in de ban van de schrijversstaking, nu dient zich al weer een nieuwe crisis aan. Uit naam van al zijn leden heeft Alan Rosenberg, voorzitter van de Screen Actors Guild (SAG), een beroep gedaan om de productie van High Definition films en TV-programma’s met onmiddellijke ingang stop te zetten. Reden is dat de acteurs, in navolging van hun vakbroeders in het segment met lagere budgetten, tot de conclusie zijn gekomen dat HD niet goed correleert met de ‘menselijke maat.’

“Binnen de fotografie is Photoshop algemeen geaccepteerd; er bestaan eigenlijk enkel nog virtuele modellen. Als acteurs kunnen wij daar echter niet mee concurreren. Alle grote studio’s zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van technieken om ook films te kunnen Photoshoppen, maar deze zijn nog niet ver genoeg gevorderd. En nu, door de introductie van High Definition, worden onze tekortkomingen alleen maar duidelijker. Een enkel rimpeltje, of bijvoorbeeld Madonna’s wratje, kan zeker karakter geven aan een acteur en hoeft ook niet altijd geretoucheerd of weggepancaked te worden. Maar niemand wil de kraters van Brad [Pitt, red.] in HD-kwaliteit zien. In de oude standaard kwamen we nog weg met schmink, maar de HD camera ziet alles, het is echt verschrikkelijk.”

Daarom is volgens Rosenberg de tijd van overschakeling naar HD nog niet daar. De techniek om filmacteurs fatsoenlijk te verjongen is er simpelweg nog veel te duur en tijdrovend. Over een kleine twee jaar schat hij in dat film “HD ready” is. Acteurs als Leonardo DiCaprio en Scarlett Johansson kunnen dan een carrière vol maken met het spelen van 16-jarigen, terwijl ook acteurs als Nick Nolte, Sylvester Stallone, Sharon Stone en Bruce Willis hun oude dag nog als volwaardig acteur kunnen vieren. George Clooney laat weten dat zijn visagiste “nachtmerries heeft van HD”.

In Nederland, waar de introductie van HD vanwege lagere productiebudgetten nog niet aanstaande is, doet de rel minder stof opwaaien – al is Antonie Kamerling in de PC Hooftstraat al gesignaleerd met meerdere potjes bodylotion voor mannen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *