OC& Gay-Boot onder zwaar marine-escorte

Aanslagen gevreesd uit diverse hoeken, Hr. Ms. Van Galen paraat

De boot waarmee minister Plasterk meereist op de Amsterdamse Gayparade krijgt bewaking op het water. Dit besloten het ministerie van OC&W en de AIVD vandaag. Het fregat Hr. Ms. van Galen zal de zogenaamde OC & Gayboot begeleiden. Verondersteld wordt dat er verhoogd risico is voor de passagiers, nadat anonieme bedreigingen zijn binnengekomen bij het ministerie. Ook is de route aangepast. De boot zal vanwege de veiligheid en bereikbaarheid voor haar bewakend eskader twee rondjes over het IJ varen, in plaats van een bezoek aan het homo-monument aan de Prinsengracht te brengen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra, heeft na verschillende dreigementen alarmcode oranje afgekondigd. Van wie de dreiging afkomstig is, is onduidelijk, maar de AIVD heeft reeds ‘verdachte groepen’ op het oog. Vooral het plan om homoseks uit het Rosarium in het Vondelpark te weren heeft kwaad bloed gezet.

Hooggeplaatste CDA-politici zouden dreigtelefoontjes hebben ontvangen met expliciete seksuele teksten, waaronder herhaaldelijke verzoeken om eerst het Rosarium ook eens te bezoeken na twaalven. De woordvoerder van het ministerie: “Wij nemen de dreiging zeer serieus. Wij maken ons met name zorgen over staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA), die verkleed als lichtmatroos mee zou varen. Ons probleem is dat de AIVD geen gegevens zegt te hebben over de Vondelparkbezoekers. De bezoeken zijn zeer vluchtig, het is donker en ze zijn met velen in een boomrijke omgeving. Daarom geldt een gevarenverordening. Infiltratie- en penetratiemissies door onze agenten zijn steevast mislukt”.

Ook houdt de AIVD de SGP in de gaten, vanwege het feit dat fractievoorzitter Bas van der Vlies de omstreden boot “Van de ratten besnuffeld” heeft genoemd. De SGP geldt inzake hun vrouwenbeleid in de informatiesystemen van de AIVD als ‘religieus-fundamentalistische’ partij, uitspraken worden daarom sinds 11 september 2001 zeer serieus genomen. Het openlijk homoseksuele televisieduo “Geer & Goor”, tevens gevraagd als matroos, liet weten meer mannen in matrozenpakjes op de Parade zeer te waarderen. “En dat ze vooral hun pistooltjes niet thuis moeten laten.” Belangenvereniging COC liet weten de uitlatingen van de SGP niet erg serieus te nemen: “We zullen ze eens vertellen waar hun ratjes wat ons betreft kunnen snuffelen”. In het Rosarium was niemand beschikbaar voor commentaar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *