Dankzij CGI toch multiculturele samenleving in RTL4-studio

Computer maakt divers 'Ik hou van Holland'-publiek mogelijk

Na de succesvolle proef met een virtuele Surinamer, in het verder roomblanke Ik Hou van Holland-publiek, wordt aankomende zaterdag ook de Marokkaanse gemeenschap in het studiopubliek geanimeerd. Hiermee probeert RTL4 de recente kritiek van ‘eenzijdige vaderlandsliefde’ en ‘het creëren van een abject nostalgisch beeld van blank Nederland’ van de hand te doen. Volgens programmadirecteur Erland Galjaard zal het publiek de komende afleveringen, weliswaar met hulp van het virtual reality concept CGI, wél uit een representatieve afvaardiging van de Nederlandse bevolking bestaan.

Afgelopen zaterdag zond RTL4 de eerste uitzending van het knusse Ik Hou van Holland uit. Een ongekend succes. Niet alleen wist het gezinsvriendelijke concept te concurreren met de subversieve Paul de Leeuw, het was vooral weer ouderwets gezellig. Niet iedereen deelde echter de vreugde van het programma waarin accordeonist, sjoelbak, rookworst en Willem Ruis weer op gepaste wijze gevierd werden. Zure critici vonden het geen correcte afspiegeling van Nederland en hekelden het totale gebrek aan ‘nieuwe Nederlanders’ in het alom aanwezige publiek.

Galjaard begrijpt niets van de kritiek. “Wie goed oplet ziet wel degelijk twee getinte medelanders in het publiek. Eén vrijwilliger en één van nullen en ééntjes. Het is de critici blijkbaar niet opgevallen dat ze er in zaten, maar gelukkig heeft ook niemand gezien dat we de realiteit een handje geholpen hebben.” Na de succesvolle proef met ‘de virtuele Surinamer’ wil Galjaard aankomende zaterdag ook de Marokkaanse gemeenschap in het Ik Hou van Holland-publiek animeren. Galjaard: “Jullie begrijpen ongetwijfeld dat het in deze tijden van polarisatie niet eenvoudig is om subgroepen enthousiast te maken voor publieksdeelname in een gezellig nationalistisch programma, waarin de loftrompet wordt afgestoken voor de abortusboot, coffeeshop, Frans Bauer en Spetters. Dankzij de moderne techniek hebben we dit vacuüm gelukkig op kunnen vullen.”

Presentatrice Linda de Mol haast zich echter wel te benadrukken dat dit écht het enige moderne is aan Ik Hou van Holland. De Mol: “Niets mag het Unoxgevoel in de weg staan, we zorgen dat het technisch perfect is en dat de aandacht nooit wordt afgeleid naar nare dingen uit de krant. We zullen ons uiterste best doen de virtuele Marokkanen rustig te houden. We willen geen gedoe. We maken een vrolijk programma over de rijke cultuur van Nederland; dat Nederland het mooiste plekje is op aarde, echt iets om van te houden.” Daarnaast wil Linda benadrukken dat de critici alleen naar het publiek hebben gekeken. Bij de deelnemers zaten mensen als Winston Gerschtanowitz en Kim-Lian van der Meij. “Niet bepaald echte Nederlanders”, aldus De Mol.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *