Sfinxtreme makeover

Man verruilt neus voor ‘mythische schoonheid sfinx’

HOLLYWOOD, 18 juli – In een privékliniek in Beverly Hills heeft een mannelijke patiënt deze week voor een wereldprimeur gezorgd. Na een cosmetische ingreep die ruim negen uur in beslag nam, gaat de man voortaan als sfinx door het leven.

De 37-jarige John E. Simus heeft al zijn hele leven een fascinatie voor het oude Egypte. De afgelopen twee maanden ging hij vier keer onder het mes en deed vrijwillig afstand van zijn reukorgaan om de ‘tijdloze, mythische schoonheid van de sfinx van Gizeh te evenaren,’ zoals hij het zelf verwoordt.

‘Dit is wat ik altijd al heb gewild,’ aldus een dolgelukkige Simus. ‘Op 13-jarige leeftijd, toen mijn klasgenootjes voor het eerst uitgingen of droomden van een carrière als actrice of sportman, koesterde ik de wens om ooit zonder neus door het leven te gaan.’

Simus betwijfelt dat hij ooit spijt zal krijgen van de onomkeerbare operatie. Simus’ nieuwe uiterlijk biedt volgens eigen zeggen ook een aantal bijkomende voordelen. Zo is verkouden worden zo goed als uitgesloten omdat het slijmvlies en de bijholten geen invloed meer uitoefenen op de processen die op de neusholte inwerken bij het in- en uitademen. Een zakdoek behoort hiermee voorgoed tot het verleden. Ook door een alledaagse impuls als niezen zal hij nooit meer geplaagd worden.

Behandelend cosmetisch chirurg Allen Smith, die in 1989 zijn Body Correction Clinic oprichtte en snel furore maakte in Hollywood, sprak van ‘een geslaagde operatie, die niet of nauwelijks afwijkt van de gebruikelijke klinische correcties die ons team hier dagelijks uitvoert, zoals het aanbrengen van borstimplantaten, het transplanteren van zonnebankhuid, kaaklijncorrecties en huis-tuin-en-keuken nose jobs.’

Ethiek
De participanten zijn niet blind voor de ethische kanten van cosmetische chirurgie. Zo geeft Simus aan dat hij nooit iets aan zijn handen zou laten veranderen: ‘Een vriend vertelde dat hij aan elke hand vier vingers zou willen hebben, net als de stripfiguren van Disney. Maar dat gaat mij te ver. Het moet wel leuk blijven.’ Vanuit zijn vakethiek heeft ook Smith vastomlijnde grenzen. Zo weigert hij patiënten die jonger zijn dan 12 jaar. Voorts waagt hij zich niet aan zogenoemde ethnic beautifications, zoals het binden van de voeten, het oprekken van de nek door het plaatsen van ringen of het afplatten van het achterhoofd.

‘Voor de meeste mensen gaat het verwijderen van een deel van het gelaat te ver,’ zei de chirurg tegen de massaal aanwezige journalisten. ‘Voor zover we weten heeft nog nooit iemand vrijwillig zijn neus laten verwijderen. Dankzij avonturiers als John Simus worden de grenzen van het esthetisch ideaal dat mensen nastreven opgerekt.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *