Shutterstock / mirjana ristic damjanovic

Shutterstock / mirjana ristic damjanovic

Bezuinigingen in onderwijs: groep 5 geschrapt

Het regeerakkoord en de Algemene Beschouwingen waren er compleet helder over: er moet bezuinigd worden op het onderwijs. Hoe dat precies gedaan gaat worden, was nog niet bekend, maar de eerste plannen worden nu geopenbaard. Onderwijsminister Eppo Bruins laat weten dat het kabinet van plan is om groep 5 te schrappen.

Leerlingen die overgaan van groep 4 naar groep 5 moeten maar een jaartje iets voor zichzelf gaan doen, laat Bruins weten. Na dat jaar mogen ze zich weer melden bij hun basisschool voor groep 6. Bruins: “Misschien niet ideaal voor die leerlingen, maar het geld moet ergens vandaan komen. En laten we eerlijk zijn, groep 5 is van alles net niks. Vanaf groep 6 begint het allemaal pas echt wat voor te stellen.”

Met het schrappen van groep 5 hoopt het kabinet zo’n 200 miljoen euro vrij te maken. “Het scheelt enorm dat we straks alle groep 5 juffen en meesters elders kunnen inzetten. En dan bespaar je nog op schoolmateriaal, boeken, overblijfmoeders, noem maar op”, rekent Bruins voor.

Critici van de maatregel zijn bang dat er de komende jaren veel groep 6-leerlingen zullen zijn met enorme achterstanden. “We krijgen straks een generatie die geen idee heeft wat een voltooid deelwoord is”, zegt hoogleraar onderwijskunde Monique Polman. “En denk maar niet dat er straks in groep 6 nog één kind zit dat Zoetermeer kan aanwijzen op de kaart.”

Het kabinet maakt zich geen zorgen over de achterstanden. Bruins: “De meeste kinderen kunnen op de middelbare school toch al niet goed lezen, dus het verschil gaan we amper merken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Goet plan!! In groep veif leer je heelemal niets. Je kreigt aleen maar taal lezzen. Dus dat chaad noch wel. Maar reekenun en aardreikskund? Heelemaal nooid.
Gewoon een jaartje vrei. Op straad leer je feel mir.

Reageer