Het vergeten verdriet van een LinkedIn-verslaving

‘Ik heb verschrikkelijke dingen gedaan in ruil voor endorsements’

Het is een onderbelicht, maar veelvoorkomend probleem: een LinkedIn-verslaving. Kenners schatten dat zo’n zes procent van de Nederlandse beroepsbevolking in meer of mindere mate verslaafd is aan de netwerksite. Zij luiden de noodklok over de stille tragedie.

Marcel (40) uit Oosterhout heeft een goede baan als online marketeer bij een telecombedrijf. Sinds enkele weken is hij in therapie vanwege de hoeveelheid tijd die hij dagelijks doorbrengt op LinkedIn. Hij doet zijn verhaal naar eigen zeggen om lotgenoten te helpen.

“Het begon onschuldig”, vertelt Marcel. “Een recommendationtje hier, een connection requestje daar, maar gaandeweg merkte ik dat ik hele maaltijden oversloeg. Was het eerst nog een leuke uitdaging om 500+ connections te halen, rond januari werd het een obsessie. Ik begon irrelevante mensen uit te nodigen die nog geen LinkedIn hadden. Ik heb verschrikkelijke dingen gedaan in ruil voor endorsements. Toen ik niet meer aan het kijken van internetporno toekwam, moest ik wel erkennen dat ik een probleem had.”

Het geval van Marcel staat niet op zichzelf. Vele Nederlanders zijn dagelijks meer dan één dagdeel kwijt aan LinkedIn-verwante activiteiten. Verslaving aan endorsements is daarbij het meest in het oog springend, maar ook het dwangmatig deelnemen aan discussion groups komt vaak voor bij manische netwerkers.

Psychologe Daantje Konings-van Tiggelen (496 connections, profile strength ‘expert’) heeft zich volgens haar summary gespecialiseerd in het behandelen van netwerkers met een onbedwingbare hang naar zakelijke profielensites. Zij denkt dat de meeste verslaafden een professionele hechtingsstoornis hebben: “Mensen als Marcel hebben te weinig liefde gekregen bij hun eerste sollicitatiegesprek. Daarom blijven ze zoeken naar erkenning van hun top skills.”

Konings-van Tiggelen heeft nog wel een tip voor mensen die vrezen dat ze LinkedIn-verslaafd zijn: “Stuur me een connection request, ik heb er nog maar vier nodig!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik kreeg al iemand aan de deur van de Stichting LinkedIn slachtoffers, goed bezig hoor voor al die verslaafde muisklikkers. #sterkte. En LinkedIn maakt het maar erger met emails dat ‘Je profiel wordt bekeken door anderen’, onverantwoordelijk!

Reageer
gravatar

Geachte Julius, bij het reageren op De Speld kwam ik u tegen. Graag nodig ik j uit om vrienden te worden. Kunt u mij introduceren bij de heer Brandenburg?
Ir. T. Van Hier-Naast

Reageer
gravatar

Waarom bellen die mensen niet gewoon! En wat is er mis met een brief? Sjongejongejonge, ik ben toch ook niet verslaafd aan… knopjes!

Reageer
gravatar

Toch blijft netwerken belangrijk hetzij aan de top bij linkedin gebeurt of op facebook. Binnen dit kader is het niet al te belangrijk of je hier een verslaving aan overhoud, dit schept werkgelegenheid onder psychologen en kan zelfs een extra afdeling bij Trimbos opleveren. Voor wie geen netwerk nodig wil hebben is er een alternatief en dat is in je eentje de hele wereld omver lullen. Zorg er dan wel voor dat je dit ook kunt, dus bereid je dan wel goed voor zodra je er aan begint.

Reageer
gravatar

Misschien moet Marcel afkicken, bijvoorbeeld via een tamagotchi. Eentje die dusdanig is geconfigureerd dat deze hoe dan ook na 6 maanden de geest geeft, doch op een zeer rustig glijdende, afkickende schaal.

Reageer
gravatar

Het droevige van Linkedin verslaafden en andere gebruikers is dat zij zich op de site veel bescheidener en kleiner voordoen dan dat zij in werkelijkheid zijn. Zo durven managers en directeuren op Linkedin nauwelijks voor hun beroep en status uit te komen. Daar moet wat aan gedaan worden!

Reageer
gravatar

Ik ben uiteraard een kenner. De noodklok moet nog geïmplementeerd worden, maar staat op de agenda voor de volgende plenaire sessie.

ps: Je bent vergeten jezelf een endorsement te geven.

gravatar

Pas op! De noodklok luiden kan je momenteel in grote problemen brengen. Zoiets als: kachel uit, wijf weg, fiets pleite en baan kapot. ER is immers nog steeds geen (officieel door de EU goedgekeurde) noodklokkenluidersregeling!

gravatar

Niet Ronald Koeman: ben jij soms Ronald Koeman?

Doet mij heel veel denken aan undercover in Nederland waar Niet Alberto (Frans) toch stiekem gewoon Alberto is.

gravatar

Ik weet, zoals altijd, wel de oplossing voor deze verslaving: ontwikkel gewoon een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dan heb je helemaal geen endorsements van anderen meer nodig. Dan maak je gewoon een paar keer een profiel van jezelf, wat zeg nu eerlijk, dat heeft u toch verdient, en dan geef je jezelf endorsements. Ik bedoel, dat zijn toch ook wel de beste, niemand kent jezelf beter dan jij!

Reageer
gravatar

Frens zal nooit toegeven een narcistische persoonlijkheid te hebben, hij hééft gewoon uitzonderlijke talenten en wil deze niet etaleren maar ook niet verbergen. Frens wil gewoon zichzelf zijn en dat mag, (ook van Europa).

Frens is door Linkedin uitgenodigd om mee te doen en kreeg daarvoor een bonus van 1500 endorsments. Daar kan hij toch niets aan doen? En beweer nou maar eens in alle ernst dat deze onverdiend zijn!

Hou toch op met dat stalken van Frens, het is gewoon zo’n goede jongen.

gravatar

Frens heeft vorig weekend drie talen bijgeleerd, plat Oekraïns, hoog Oekraïns en Turks. In ruil daarvoor heeft hij afstand gedaan van het Fries (eigenlijk een dialect), het zuid-Pools, en het Catalaans of zoiets.