Taalgenootschap introduceert literaire emoticons

Kafkaeske situatie nu uit te drukken via chat

“De Nederlandse taal heeft last van emoticonarmoede”, zo stelt het Genootschap voor Vooruitstrevend Taalgebruik (GvVT).  Om het tij te keren introduceert de groep literaire en filosofische emoticons.              

Drs. Wevergem, namens het Meertensinstiutuut gespecialiseerd in digitale taalontwikkeling, steunt het GvVT. “Het weergeven van emoties via symbolen als een plaatje of een combinatie voor lees- en lettertekens kan de taal verrijken. Maar je beperken tot :-), :-(, 😀 en :’-( getuigt van een zielloze omgang met interpunctie, leestekens en het alfabet. Waar blijven de symbolen voor freudiaans, kafkaesk, meta of spijkers op laag water zoeken?”

Wevergem noemt een voorbeeld. “Neem nou een smiley als :-). Daarmee zeg je dus iets als “Ik ben blij”, “Ik vind dit grappig” of “Ik voel me prima”. Maar wat doe je als je ennui voelt? Lacht als boer met kiespijn? Wil uitdrukken dat iets een je-ne-sais-quoi heeft?” Het GvVT heeft voor deze drie emoties al emoticons ontworpen, respectievelijk <<>> ž ž , ß& Đ3, en  ¿§}#.

Het GvVT roept in het artikel taal- en symboolbewuste burgers op om met eigen variaties te komen. De eerste golf literaire emoticons kent in ieder geval hoogvliegers als de  ŧæǺ‰ , die erop duidt dat de schrijver in een kafkaesk spel van de bureaucratie terecht is gekomen.

Reacties van schrijvers over de emoticons zijn positief. ‘X_(&)’, aldus Arnon Grunberg via een Twitterbericht. Ronald Giphart denkt er ðĦ<< over, maar verklaart ‘waarschijnlijk uiteindelijk toch te neigen naar $||}.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In Taiwan zijn ze alweer een stuk verder: Martiaans. Hierbij maak je tekens zoals: Orz
Orz stelt een poppetje voor dat knielt/buigt tot opde grond (de O is het hoofd, de r de arm en de z lijf plus benen). Knielen/buigen drukt uiteraard dankbaarheid en respect uit. Als je dan weet dat 3 in het Chinees “san” is, dan krijg je met bijvoorbeeld
3Q Orz
“sankjoe very much”.

Reageer
gravatar

Voor mensen zonder sneltoetsen:
Serie 1:
v v (haha), w w (haha haha)
T (klapt op kop, slaat voor hoofd, stomstom, helemaal vergeten)
D (scheef lachje, kiespijnboer)
s (huuu, eng, bibber)
Q (tong uit bek, moe), eventueel te vervangen door y: (ook bekaf maar wel tevreden)
L (daar ga ik eens bij zitten om over na te denken)
H (in je hok! foei!)
i (opgestoken middelvinger)

Serie 2 volgt.

Reageer
gravatar

Ik♪ vind♫ het♪ idee♫ van♫ Prof.♪ Paulien♪ (nr 3) geweldig♪♫♫♪♪♫♫!

Groetjes♪♫♪

(in het oud-emoticaans: ☺☻☺☻☺☻)

Reageer
gravatar

Jij klant Desill Sionist maken glapje ja? Of jij niet weten ik schlijven lekening altijd onleesbaal, ja? Jij dan niet kunnen nalekenen ik leken teveel, snappie ja?

gravatar

あかさなまら、わまたなきまあなまかみかなかたさにたきめなとまかとなたなさゆかやたにまなのまふこやのなたににおつかこなむこやこなこななおたまなこなまになかのなかこなかこ.

Reageer
gravatar

Heel gaaf idee!
Alleen zitten de betreffende tekens niet op mijn smartphone…
Er worden trouwens wel meer, wat uitgebreidere, emoticons ‘uitgevonden’. Een paar voorbeelden:
(e_e) en (O_o) en (-_-) en *0*, waarbij ik de preciese betekenis moet overlaten aan de inspiratie van de lezer. Alleen de laatste is zeker ‘juichen’.
Groeten vanaf mijn phone!
Daphne

Reageer
gravatar

T̓̏̃͗̇҉̼̪o͉̹̫̤͎̓̈́ͩͮ͗͋͘ ̥̺͇̿ͧ̏̀̀́ï͍̺͙͍͐͒͢n̵̮̫̤͚̣̹ͮͭ̓ͩ̍̉͗̚v̬̍̓̽ͦͤ̌ͩ̔͝o̻̼̲̩͖̫̊̃͠k̴̪̩̹̻̿̑͗ͪ́eͥͧ̈́̀̈̀ͭͧ҉͉͔̮̺͚̞̯̫ ̵̫̳͔̬̪͈̝̭̓̔͗t̢͔͙͓̖̝̱ͤ̂ͯ̂͌͝h̷̛̝̭̤̝͈͉͋̍̆͗̏̋ͯ͛é̢̛̺͓̜̜͚̙͕̏͂͑́̂̂͠ ̪͔͍͚̱̐̿̓̑̔͡͠h̼͉̠͈̬̟̞ͩͬ̏̄ͮͮ͋͋͒́i̧̩͈̜̝̫̜̖̱̗͛͐͋͛v̶̛̳̠͚̩̩̯̌͒ͮ̉ͬ̿̌̔͜ȅ̢̤̳̼̭̣ͤ͊ͭͩ̈̐͠-͇̻̳̟̒̓̀͟m̷ͧͨͪͮ̈́͏̨̰͎͚̙̗i̧͎͓̟͓̥̜̿̾́ͬͦ͌̂ͬ̓͢n̢̬̜̰͕͍̞̣͓̙ͭͤͥ͌d̬̘̯̝̳̻̲̍ ͖̲͎̹͚͂̊̀r̭̬͇̱̱̻ͨ̒̆̆̉e̶̝̦̦̾̊̄ͫ̃̄̏ͅp̨̙̗͖̜͗́r̸̡͖͖̼̰̫͎̘̄̄ͪͪ̓͗̾̚e̽́̈҉̖̯̩̯̞͍̹̭͙́s̰͓̗̯̮͓̓͝e̶̞̤͚̟̻͈̥͍̓̎̐̾ͯ̎̇́n̡͈̩͓̱̙͗͗͊ͦ̏ͮ̓ͥ̽́̀t̠̲͓̻̂̈̎͑͗̏͊ͅî̷̪̲͍͚ͥͬ̆̀͟n̜͈̦̠̓́g̡̬̗̣̞̦͎̰ͪͭͨ͆͌ͤ̚͝ ̠̫ͣ̈c̶̞̯̦͈͈̙̆̿͟ͅh̨͉̜͍̥͑ͥ̕ͅạ̵͕̬̦̳ͤ̂ͮͣ̀́ô̢̤̭͕̜̌͢ͅs̙͖͚̻͚̖͓͇̞̊ͬ.̵̺̺̯̺̼̹̾̌̏͂͛ͦ͘
͙̝̹͚͔̮̀̀Ȋ̸̳͔̠͓̠̋ͭ͡n̫̜͖̝ͦͧ̌͑̕v͎̺̜̭͚̩̿͋͢ǫ̦̗̜̩͕̬̬͖̿ͪk͕̤͉͇ͭ̅͐̾̅́̎͞i̳̫͖̞̺͇̎̓͛̀̑͡n̛̖ͧ́g̠̽̓ͭ̑̒ͭͣ̂ ̸̗̙̦͙͎̍̈́t̡͚̜̬̏͌̈́ͯͯ͞h̨͕͔̤͉̝͈͇̺ͧ̓́ḙ̗̰͌̓ͩ̍̏̔͝ ̡̨͍̼̘̺̙̳̗͗͋̌̆ͥͦͯ͐̌f̼̼̞̩̟̼̘̚͡e͍͍̤̮̟̩͉̅̀̃̀̚͝͞ͅĕ̠̤ͯ̌̾ͫ͊ͨl̶̜̠̞̟̱̫ͨͧ̄̕ḯ̬͔̀͒̇ͯ̎n̹̝̻͍̙͙͒͒̑̋̔̏͝ğ̯̯̞̯̭̟̲̪̼ͥ̑̊͆͋̕͝ ̡̛͉̼̖ͬ̿ͩ̆̐̇o̹͎̩̺͆ͤͤ̀͐̂͞f̖̮͕̤̱͇ͧ̍̄̋ͨ̅ ̴̩̻͎̼̳͉̝̄͌͡ͅc̵͙̝̟̻͖̀̚̚͜h̶̟ͮͣ̽̏͜a̷̞̯͍̮̘̿́͆̇ͅo̐̐̀͏̵̖̺̤̺͍̕s̘͔̖ͫ̽ͥ̎ͤ̍̚͘͜.͔̥͙̲̪̳́ͣ͂͋͒ͬ̀
̩̺̝͉̩̋́̌̓ͥͦ̌ͮ̚͟͠W̶̴̥̞̻̠̿ͨͪͯ̌iͤ̊͆́҉̣̞̫͉̥ͅt̵͎̝͍͉̮͔̠͛͗͂͌̎ͮ̀̔ͭͅh̅͋ͩ͏̞͇̣͇̬͓̣̕ ̗̀̃̄ͫͧ̎̚͠ǫͯͨͮ͂̃ͭ̽ͥ҉̟̺̣̦̰̪̯̥u̷͇̹̺̜̭̯̦̜ͯ̅̌̏̾́t̿́͗̏͏͔͍̺͉͇͙̪͡͞ ̡̝̰̞̣͙̪̻̞ͣͦ̔ͧͯo̴̭̦͌̍͠ͅr̖͉̖̱͑̎͌̐̾͟d͓̫͇̬̭̲̳̄̓ͤͨ̔ͤ̎̆͟e̛̱̯̟͑̑̾ͅr̗̜̱̩̬̆ͥ̇ͨ͊̍.͇̘̭͈̈ͩ͒͋̕͟
̸̪̙̲͇̟̞̭͔̎͌̈́ͯ̑̊͗̈́̂͜Ṱ̴̣̞̱̺̬̥̤̗̎͟h͔̺͔͇ͤ̈́̇ͥ̾̿̏͐͝eͭ̊͗̅ͮ̿̄͋͏̝͖̮̲̬̜͎̀͞ͅ ̛̦̙͙͉͚̏̉N̶̝̤͉͍͖͕͊̀̋̌̋̃̇͝e͌̋̓͂͊ͫͨ̚͏̥̜z̸͑̀҉͕͎̺̯͉͖̘p̛͎̞̪̝͍̊̿ͩͦͮ̓̑̉ë̛̝͍̲̦̻́̈̄ͨ͛̉ͨ͝r̸̛̳̲̠͖̲͓̹̳ͧ͂̿̊ͬd̝͉̬͙̗͎̖̳ͤͧ͑ͩ̓ǐ̸̷̡̼̳̗̪̪͋͐ͮ̄̒ͬ̍a͈͓̤̣͓̺͖̗ͣͮ̅̌̍n̢̟̩͓̳͖͉͍̤ͥ̓̐ͧ̇ͬ́ ̨̰̙̣̤̺̪̗͗̀̎ͣ͒̀̎ͪ̒͘h̷̪̦̯̠̋į̡̫͍̞͕͖͉͙͋̿̒̈͆̆̒v͖͚̜̲̬͍̳ͣ̏̏̐ͫ̾ȅ̟̺̯̞͔͕̰̼̏̃̎͞-̡͍̩̖̱̔̊͋̒̉̾̽͒̀m̨̻̦ͥ̈͛̉ͫ̓̉̃̀͟i͒ͭ̎ͭ҉͓̤͔͇͘ͅn̶̹̟̰̞̯̹ͯͭ̀̓̾ͦ̐ͤ̕d̶̺̣͖̻͇̓͛̎ͤ͑ͫ̀ ̛͚̰͚̞̞̘ͥ͌ͫ̐ͪ̒̀͘o̔͋̒ͦ̄̋ͥ҉̦͈̭̬̟f̓̆̚͏̵̩̰͈͕̘̤͝ ̠̬ͭͮ̌̇͆̂̚ͅͅc̸͔̯̯͉̅̒ͨ͑͆͋̉̏ͤh̞̤̦̱̟̩̠̦̍̆ͫ͑̇͒ͥâ̧̹͈̤͕̇̓̀ͣo̥̹͍̻̮̳̦̹̾́͞ş͈̱̱̪̮̯̻ͣͣ͊͌͗͆̕͜.̶͖̻̰̠̓̊͌́ͮ͗͌̍̄̕̕ ͓͔̈́͐ͫ̊ͯͨ̒͜͡Z̴̤͖͂ả̧̲̣̤̤͎̐̉̕͞ḻ̛̼͍̼̙ͧͪ̓̅̔͑̀̋ͅgͫ̽̇̇͞͏̟͕͓̫͕͇o̺̼̲̥̺̫̟̲͐̍ͪ̌̿ͨ̄̔͘.̷̧̦̼̖͉̙̮̈́ͤͨ͐ͯͩ̓̓̓ ̟̤̭̬͖̤̊͒̍͘
̫͎̗̲͍͚̐͝ͅH̯͔͔̖̣̙͛ͯ̏̽͟ȩ̨͎̹͇ͨ̓͂͆̂̐̇͒͡ ̨̛͙̭̺ͮ̆͐̃̄w̭͕͈̤ͧ̿̉h̆ͤ͟͏͕̲̟̯̖͈̫͝o̭̮̪͕ͯͮ̎̓ ̸͓̯͉͍͇̗̥͓ͭ̑̔̊ͮ̃͢W̨͔̺ͮ͐͊̃̐͌ͭ̏͡͠a͇̰̦͔̓̏̆̊͋͡ȋ̴̬̰̪͔ͬ̏̀͘t͉̩͈̠̺̦͑̐̽ͭs̪̲̱̘̺͈̏͊ͦͦ̇̐ͩ͘͜͝ ̵͎͍̋̍͋ͩ͑͛͠B̻̖̘̭̞͙͂ͫ̍̈́̄̑̊͝ͅè̶͍̫̼͈͑ͩ̆̓̀h̹͓̪̭͔ͥ̒ͫ͡͠ͅi͓̘͈̮͉̬̅͌̔͋̆ͣ̇͜͡n͙̜͎̫͚̞͂ͤ͒͞͞ͅḓ̶̡͖̺̯̙̼͕̪́ͭͣͨ͂ ̧̡͉̺̯̲̯̦̑ͪ͑ͫͥ͟T̸̙͔ͥͧ͋̀h̴̡͔̍ͅe̸̯͙̙̤͌͆̑̏͂ ̳͍̥͔̝͍̯͔͆̎Ẇ̷͙͓̻̠͎̚äͣ͑ͭ̂̓̓҉͏̗͚̰̟͇l̷̮̗̜̙̖͔͍̟͗l̃͋̓́̓ͬ̚҉̝̹̦̖.͉̩͇̣̹̝̜̔͆̽͆ͬ̅̃͑
̧͈̲̝̮̬͈̭͚ͮ͌̀ͧͧ́̕Žͧ͗͋ͯͫ͏̸̧̯͖͔̹̯̼͚̥Ą̹̟̻̫͖͉̫̪̦ͪ̏ͦ̊̏̚Ļ̬͒ͪ̒ͩ̾ͨͨ̀Gͮͮ̒͟͏̦̱͚̼̦̟̻͔͘Ǫ͎̩̗̩͎̿ͬ̕!̑͑ͫͦ̒̓͌҉̨͖͓̬̣͉̀

Reageer
gravatar

volslagen krankzinnig.

Als je het gewoon met ennui af kunt toch ?

gravatar

HAHA, jij maakt een spelfout! ×b̈ıƫ)$

(Is dit een site waar ik mensen uit mag lachen die spelfouten maken? Ik zoek zo’n site.)

gravatar

@Van Bralhuysen: Dat lijkt bijzonder veel op discriminatie op basis van overtuiging, wat jij daar doet. Dat zint mij geenszins.
Bovendien lees je niet goed: ik zoek juist een site waar mijn discriminatie van mensen die niet kunnen spellen gewaardeerd, zo niet aangemoedigd wordt. De weledelgeleerde nazi’s van de Telegraaf kunnen om mijn inhoudloze schamperende haatzaaierij nooit lachen. Het gaat namelijk tegen hun inhoudloze schamperende haatzaaierij in.

gravatar

Kan de GvVT de uitgebreide lijst literaire emoticons ook online plaatsen? Ik denk behoefte te hebben aan de Reviaanse emoticon, vriend Geert W. (‘Matroos Kuif’) vroeg mij hoe hij de literaire stijlvorm van de hyperbool in een emoticon kon verwerken.

Reageer
gravatar

Gérard, als afgestudeerd wiskundige weet ik toevallig dat in de meetkunde een dergelijke figuur reeds voorhanden is. Je vindt het, meen ik, onder het hoofdstuk kegelsnedig.

gravatar

Is this for real? *checked kalender* nee, 1 april is nog even weg…

Waarom verzin je emoticons met dit soort krankzinnige karakters? Hoe tover ik bijvoorbeeld zonder een charmap op te roepen een promille teken op mn scherm met een us-international keyboard indeling?

Reageer
gravatar

Voor deze emoticonen geldt natuurlijk het al oude literaire spreekwoord: “Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan”
De essentie zit het feit dat het gehele emoticoon meer ‘vertelt’ dan de som der karakters. Als schrijver moet je dan op zoek naar combinaties en vergelijkingen die niet zo maar op het toetsenbord voor de hand liggen. Volstrekt logisch dus!

gravatar

Ik heb de indruk dat het GvVT op de verkeerde weg zit, dus een ander pad moet inslaan. Ik heb ontdekt, dat in de gesproken taal emoties met behulp van verschillende toonhoogten worden geuit. Daarom stel ik voor muzieknoten in de geschreven taal te gebruiken. Met het notenschrift is al eeuwen goede ervaringen opgedaan en is internationaal in gebruik. Dus wat let de Europese Commissie om dat zo snel mogelijk in te voeren, voordat allerlei lidstaten weer eigen emotionele taalregels gaan bedenken.

Reageer
gravatar

Collega Paulien,

Dit is een verdomd goed idee van jou.

Ik stel als regeldeskundige voor om twee regels te gebruiken die onlosmakelijk bij elkaar horen. In de bovenste regel komen de toonhoogte-emoticons en in de regel daaronder de bijbehorende talige inhoud.

Wat dunkt je, kan dit een succes worden?

gravatar

GvVT is er wel wat laat mee sinds de Europese Commissie Eurostandaards haar ‘Final Draft’ reeds in 2004 aan het parlement te inzage heeft gegeven; stemming volgt volgens planning in 2015.

Ik zou tegen GvVT willen zeggen #~>>P== (Euro-EmoticonCode_00315; mosterd kan ook na een bedorven maaltijd komen).

Reageer
gravatar

Ik vindt dit geheel nogal ŧæÉ aandoen, temeer omdat het voor het gemiddelde domme blondje (zijnde de doorsnee “pinger”) al genoeg tijd gaat kosten om uit te vinde welke toetsencombinaties deze tekens produceren. Ik pleit dan ook voor een “afko-lijst” waarbij gebruikmakend van de 26 tekens van het normale alfabet afkortingen voor uitdrukkingen gedefinieerd worden. Deze afko-lijst kan dan als geharmoniseerde standaard ingevoerd worden middels een EU-directive. Dan hebben de ambtenaren in Brussel ook weer wat te doen.

Reageer