Een gezellig avondje liep gisteravond uit op een pijnlijke situatie voor de 46-jarige Annita uit Swifterbant. In het Heerhugowaardse sterrenrestaurant Le péché savoureux werd ze vriendelijk maar resoluut verzocht te vertrekken nadat ze vroeg: “Hebben jullie toevallig voor mij de toetjeskaart?”
Volgens het restaurantpersoneel was dit “een ontwrichtende vraag die de hele balans van het 9-gangen menu verstoorde”. Sommelier Alberto noemt het incident “diep tragisch”. “Mevrouw zat op het punt waar we haar een appareil van yuzu en saffraan wilden aanbieden. Dan vraag je niet naar een toetje.”
Annita is verbijsterd: “Ik heb net 164 euro betaald voor iets dat eruitzag als een ongelukje van een kwartelei. Dan wil je gewoon zelf even die leiding in eigen handen nemen, dat mag toch?”
Volgens culinair etiquette-expert Bert Bokhoven is het vragen naar een toetjeskaart “vergelijkbaar met ketchup bestellen bij een wagyu-rund.” Hij legt uit: “In een sterrenzaak wórd je het dessert. De balans zit ’m in het ervaren van de zweem.”
Annita is inmiddels overgestapt op een eet-spaarkaart plan bij La Place. “Daar mag ik tenminste mijn eigen sausje kiezen. En ze hebben gewoon vla.”
