Het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om overheidsbesluiten vanaf 2009 niet meer op papier te publiceren stuit op ongeloof en onbegrip bij In steen gebeiteld. De actiegroep, die belangrijke boodschappen het liefst in tijdloos steen gegraveerd ziet, vreest voor vergankelijkheid en een eventueel einde van de wereld.
Woordvoerder Horatio Hakvoort kan het nog niet helemaal bevatten. “We kregen echt het gevoel dat onze lobby vruchten begon af te werpen. Onze boodschap dat papier een rare vorm van nieuwlichterij is, wordt steeds vaker opgepikt. Mensen gaan begrijpen dat schriftelijke communicatie alleen met stenen tafelen écht indruk maakt. In een tijd van oppervlakkigheid en tijdsdruk, is het een verademing om eens de tijd te nemen om een boodschap stevig in een stuk graniet te beitelen. Wij zeggen altijd: ‘als het de moeite van het beitelen niet waard is, dan is de boodschap waarschijnlijk niet belangrijk genoeg’.”
Na millennia vol tegenslag, dacht In steen gebeiteld dat er wel een succesje in de lucht hing voor de voorvechters van berichten met eeuwigheidswaarde. Hakvoort: “Eerst hebben we de opkomst van de kleitabletten voor onze kiezen gehad. Iedere steenbeitelaar wist meteen: dat wordt niks. Slappe breekbare rommel, voor haastige mensen en knoeiers. Maar het ging van kwaad tot erger: perkament, grotere flutzooi bestaat er niet. Een volgend dieptepunt was papier en toen daaroverheen nog eens die vermaledijde boekdrukkunst opdook, was het hek van de dam. Vluchtigheid werd troef, een tsunami van nodeloze broddelteksten overspoelt sindsdien de mensheid, met alle gevolgen vandien. Waar denkt u dat dyslexie vandaan komt? Ons onderzoek heeft uitgewezen dat er in de eerste 10.000 jaar van het bestaan van de mens nergens een dyslect te bespeuren is geweest. En kijk nu eens.”
“Net nu we op de weg terug zijn naar degelijkheid, gebeurt dit. Net terwijl de stenografie klaar was voor een comeback. We hebben een enorme inhaalslag gemaakt. Met de nieuwste typen beitels kun je een hele nette smiley binnen 2 dagen strak in graniet hakken. In zachtere steensoorten gaat het beduidend sneller. Ook TNT Post en DHL zijn razendenthousiast over de ontwikkelingen. Volgend jaar komen de eerste natuurstenen eerstedagenveloppen uit. Maar nee, het ministerie heeft de tijdgeest niet door en gooit zelfs het papier alweer overboord ten gunste van jachtige elektronische communicatie. De wereld gaat nog eens aan al deze flitscommunicatie ten onder.”
@Stonewasher: lijkt me wel spectaculair om dan een paar pornofilm pjes te downloaden. Volgens de kreet: “Sex and drugs and rock ‘n roll.”
Een niet onbelangrijk punt: de gemeente, provincie en rijksarchieven zullen aanzienlijk meer ruimte gaan innemen. Dit vereist grotere gebouwen. Graveren in steen! De motor voor werkgelegenheid!
De lobby blijkt wel degelijk vruchten af te werpen: de kostenoverschrijdingen van de Noord-Zuidlijn blijken het gevolg van het geschikt maken van de tunnels voor stenen berichten die rollend van de afzender naar de ontvanger worden verstuurd. Een soort internet van stenen. Als de landelijke riolering uiteindelijk gekoppeld is aan de metrolijn en er dus sprake is van landelijke dekking, wordt er ruchtbaarheid gegeven aan deze ultra degelijke vorm van communicatie onder de naam “Rock ‘n Roll”.
Amsterdam gaat er vanuit dat de overheid voor deze extra functionaliteit zijn steentje zal bijdragen.
Het aantal GB dat steen herbergt overtreft ieder voorstellingsvermogen, vooral indien men een hunebed als extern geheugen gebruikt. Overigens dient men uiterst voorzichtig te zijn met het downloaden van stenen bestanden. De laatste keer hield ik er een stevige hersenschuding aan over.
De enige brieven die mij bewaard zijn gebleven zijn van marmer dus ik denk dat de heer Hakvoort een goed punt heeft.
In tegenstelling tot de overheid heb ik nog steeds de rotsvaste overtuiging dat steen het web 4.0 wordt.
Ook steen slijt af! Om iets tijdloos te maken hebben wij het grootser aangepakt: de piramides vormen eigenlijk samen een brailleboodschap.