We horen de term steeds vaker: mansplainen. Maar wat is het precies? Volgens hoogleraar Gender Studies Yvonne Beijaard zijn de kenmerken van mansplaining een betuttelende manier van spreken en… “Ik zal het wel even uitleggen!” onderbreekt Simon de hoogleraar.
“Het is eigenlijk een wijdverspreid probleem onder vrouwen,” zegt Simon, ‘dat ze niet snappen wat mansplainen betekent. Maar, geen probleem hoor, ik vertel er graag over.” Volgens Simon snapt zijn vriendin ook niet helemaal wat mansplainen nou precies betekent. Hij heeft het dus al vaker moeten uitleggen.
”Het is eigenlijk heel simpel,” vervolgt Simon. “Wanneer ik iets beter weet, voel ik me verplicht om dat te zeggen. Wat heeft het voor zin om een vrouw te laten uitpraten, als je middenin haar verslag al bij jezelf denkt: nee, schat, dat zit helemaal anders in elkaar! Het is eigenlijk een vorm van respect.”
Wanneer Simon even ademhaalt, grijpt Beijaard haar kans om haar verhaal af te maken. Door lang bestaande machtsasymmetrieën tussen mannen en vrouwen, kunnen de effecten van mansplaining volgens Beijaard voor veel mannen onopgemerkt blijven. “Hmm, ik weet als man toch zeker wel beter of iets opmerk of niet?” zegt Simon daarop. Hij veinst een meelevende glimlach en sluit af: “Dat lijkt me dus sterk, lieverd.”
Wat is mansplainen? Simon legt het uit
239533
Logisch, mannen weten alles dikwijls toch beter dan vrouwen. Niks nieuws
Duidelijk, vrouwtjes?
Of moet ik het NOG duidelijker uitleggen?!
Mljn hemel!
Dan wel EVEN stil wezen.
Mulier est hominis confusio!
Mljn: weer een nieuw censuurwoord
Wat is dat toch stompzinnig, Speld.
Nihil obstat!
Mannen laten ons nooit uitpraten, Als ik na een half uur even pauzeer om even iets te drinken, moeten ze altijd hun domme mening geven.
Het gaat ook helemaal NIKS worden met de komende olympische spelen in Tokio!
Ze verliezen veel te veel tijd aan het GEBABBEL van mijn opvolgster, hoe heet die muts?
Ach, was ik nog maar de baas!