Speld Studio

Speld Studio

Beuk (356) herkent zijn eigen buurt niet meer

Hij is niet per se tegen veranderingen, maar het kan ook té snel gaan: een 356-jarige beuk aan de Aalmarkt in Hoorn heeft in zijn leven de buurt rap zien veranderen en dat was helaas lang niet altijd ten goede.

“Vroeger op nummer 8 woonde de familie Pieterszoon Coen. Leuke mensen, echte Hoornaars ook, maar sinds zij zijn verhuisd in 1694 is de sfeer… anders, je mist de sociale cohesie. Na ruim veertig andere gezinnen – ik ben de tel ondertussen kwijt – wonen er nu expats die amper buiten komen en het verfwerk aan de buitenkant laten verloederen”, klaagt de beuk. “Daarmee heb je het wel over mijn uitzicht.”

Niet alleen de inwoners en het aangezicht van de straat veranderen, ook de flora in de omgeving valt hem in negatieve zin op: “Toen ik hier net stond was het vooral gras en bloemen wat de klok sloeg, maar tegenwoordig zijn er veel meer van die vreselijke brandnetels. Het stikstofgehalte is eventjes wat hoger en die gelukszoekers komen meteen deze kant op, terwijl hun netelige waarden niet overeenkomen met dit plantsoen”, vervolgt de beuk. “Zo verliezen we de traditionele flora die we over honderden jaren hebben opgebouwd.”

Waar mensen zich vroeger nog te voet bewogen en later per paard, heeft de beuk de omslag naar gemotoriseerd verkeer meegemaakt: “Nu zijn het vooral auto’s en van die vreselijke fietsen met dikke banden die je langs ziet rijden. Heel hinderlijk als je net fotosynthese staat te doen. Ik zeg er weleens wat van, maar dan krijg je een grote bek terug.”

Collega-bomen aan de Aalmarkt kennen de ouderwetse beuk ondertussen wel. “Soms moet je accepteren dat je iemand niet meer kunt bereiken en veranderen; hij is gewoon een boze, bruine boom, dat ga je er na 356 jaar niet meer uit krijgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *