Shutterstock / Ground Picture

Shutterstock / Ground Picture

Vraag naar Nederlandse wiet loopt terug, zoldertelers stappen over op koffiebonen en olijven

Nederlandse zoldertelers zijn gedwongen hun praktijk aan te passen nu de vraag naar Hollandse wiet keldert. Het wordt tijd voor een ander ambacht, willen ze met de tijd mee blijven bewegen. Zo ook voor Peter (58), een echte veteraan onder de zoldertelers. “De business was ooit booming, maar nu iedereen aan het microdosen is, kan ik niet anders dan meegroeien”, vertelt de doorgewinterde zolderplantage-manager, die ondertussen een middelgrote naam heeft in de olijvensector.

De switch valt bij veel telers in goede aarde. “Bij het idee van koffieplanten onder mijn kweeklamp-installatie werd ik wat unheimisch”, zegt Julia (27), die ruim 12 jaar actief was in de cannabissector. “Maar van de juiste blend van Ethiopische Yirgacheffe met Sumatraanse Mandheling, bereid via de Chemex-methode krijg je bijna net zo veel energie als van een wietrolleke.”

Het heeft onderhand al veel aandacht getrokken van lokale fairtradebarista’s en olijfconnaisseurs, die met smart wachten op de winter om aan de vorstvrije daken te kunnen zien waar het olijfgroene en zwarte goud precies gekweekt wordt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *