Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is.
- Ligging een lange vulkanische waaier van prachtige en gevaarlijke eilanden
- Hoofdstad Tokio, de grootste stad ter wereld
- Staatshoofd enige keizer ter wereld
- Vlag zou die rode stip de zon symboliseren?
- Aantal inwoners 125 miljoen
- Gemiddelde leeftijd een jaar of 50
- Aantal inwoners in 2124 als bevolkingskrimp doorzet 0
- Pacifistisch sinds einde WOII
- Daarvoor een stuk minder
- Grootste oorlogslittekens Hiroshima en Nagasaki
- Oude cultuur samoerai, geisha, ninja
- Nieuwe cultuur Pokémon, Nintendo, anime, manga
Voor een land zonder kernwapens hebben ze het er in Japan nogal vaak over. Organisatie Nihon Hidankyo krijgt nu zelfs de Nobelprijs voor de Vrede voor haar (helaas niet al te geslaagde) pogingen om de wereld kernwapenvrij te maken.
Nihon Hidankyo’s bredere pleidooi voor pacifisme was in Japan lange tijd preken voor eigen parochie. Het land heeft sinds 1947 een pacifistische grondwet en de-escaleerde er decennialang lustig op los. Dat gaat echter veranderen met de nieuwe premier Shigeru Ishiba, wiens kantoor een grote verzameling plastic langeafstandsraketten en straaljagers herbergt. Hij wil van Japan een… kernmacht maken.
Ishiba’s wapenliefde gaat nogal ver, maar ook zijn recente voorgangers kozen al voor militarisering. Met ongezellige buren als China, Rusland en Noord-Korea is daar wel enig begrip voor op te brengen. Pacifisme is immers vooral leuk als ook je vijanden het aanhangen.
Niettemin is de Nobelprijs een mooie erkenning voor de hoogbejaarde overlevenden van de verschrikkingen in Hiroshima en Nagasaki. De wereld kan er uit respect toch op zijn minst voor zorgen dat de oprichters van Nihon Hidankyo de volgende kernaanval niet meer hoeven mee te maken.