NOS

NOS

Onderzoek: dankzij wensdenken en valse beloftes stijgt vertrouwen weer in politiek

Hoopvol nieuws: het vertrouwen in de politiek is onder laag opgeleiden flink gestegen. Dit is mede te danken aan wensdenken, leugens en valse beloftes. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureaus voor maatschappelijke vraagstukken.

“Het vertrouwen in de overheid is met name bij PVV- en BBB-stemmers bijna verdubbeld”, zegt Herman Pievert, een van de onderzoekers. “De valse beloftes over omgang met EU-regels, stikstof en immigratie lijken dus nu al de vruchten af te werpen.”

De al verbroken toezegging dat het eigen risico direct zou worden afgeschaft, de suggestie dat de visserij en de boeren volledig kunnen doen wat ze zelf willen zonder rekening te houden met ‘natuur’ of ‘Europa’, het werkt volgens onderzoekers ‘als een speer’. “De valse beloftes die in de begroting besloten liggen door discutabele aanname op aanname op aanname te stapelen, zal straks tot forse teleurstellingen leiden. Maar voor nu, werkt het als als een wondermiddel.”

“De mensen slikken het als zoete koek, de overheid kan niet meer stuk bij ze.” In veel andere Europese landen wordt nu met extra belangstelling naar Nederland kijken. “Kan de ‘Nederlandse aanpak’ ook elders werken? We zullen het zien”, aldus Pievert.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *