maradek / Shutterstock

maradek / Shutterstock

Dit waren de 5 meest iconische streepjescodes allertijden

Wie is er niet mee opgegroeid? De iconische GTIN-code, vaak bestaande uit een verzameling van dikke en dunne streepjes, zal binnenkort voor de allerlaatste keer een kassa ergens in ons land laten bliepen. Fans en andere liefhebbers van de streepjescode stelden een lijst samen met de 5 meest iconische streepjescodes allertijden.

1. 8 718906 913288
Deze streepjescode, bestaande uit 31 streepjes (de onbedrukte tussenstukjes niet als ‘streepje’ meegerekend) stond op de plastic boodschappentas, verkocht in de C1000 in Hoogeveen. Vierentwintig jaar na verkoop werd deze teruggevonden tijdens de verhuizing van Harm (42), die na een huwelijk van zes jaar met zijn Lien (Eline) (40) en een pittige vechtscheiding weer voor korte tijd introk bij zijn ouders. Iconisch.

2. 7003 8008
Je hoeft bij een groep kenners maar ’zeven, ‘nul’, ‘nul’ te roepen, en ze koppen zelf ‘drie, spatie, acht, nul, nul, acht’ in. Deze iconische code stond op een doosje lucifers van het bekende merk De Zwaluw, zorgvuldig bewaard door Femmetje Winders uit Zwolle. Het moge u niet verbazen dat de code inmiddels een stuk meer waard is dan het doosje waar ze op staat.

3. 8 81732 821913
‘8 81732 821913’, beter bekend als ‘De Dikke’, kenmerkt zich door de hoeveelheid dikke strepen in de code. In de jaren ’90 ontstond er controverse over de dikte van streepjes. Tegenstanders van de ‘dikke-strepen theorie’ voerden het argument aan dat er niet zoiets bestaat als ‘dikke’ strepen, maar dat de streepjes dikker lijken door een verminderde aanwezigheid van het wit. Sommigen spraken zelfs van ‘blokjes’ en ‘streepjescode-bedrog’. Desondanks blijft ‘De Dikke’ een fenomeen.

4. 7 22729 128011
Iedereen kent ’m nog wel: de zebra. Uniek geworden doordat deze streepjescode ook daadwerkelijk op een zebraknuffeltje in het parkwinkeltje van BurgersZoo te Arnhem gevonden werd. De code kreeg nog eens extra bekendheid doordat RTV Arnhem een driedelige documentaireserie aan de eigenaar wijdde. Ronnie Biljaarts (1990 – 2012) was ongeneeslijk verzamelaar.

5. –
We hadden hier natuurlijk 8 12940 0112 kunnen plaatsen, of 3281 0141. En we willen ook zeker 7 291014 38101 niet onvermeld laten. Maar de laatste meest iconische streepjescode is er een die nog ontdekt moet worden. De streepjescode is uniek en gaat in sommige gevallen zelfs een heel mensenleven mee.  Wat is jouw unieke code? Stuur je code in naar [email protected] en wie weet scannen wij ’m wel. Bliep!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

6. 4 249871 889135
Wie kent hem niet: de beroemde (beruchte) HOY-worst. In eerdere dagen, toen het reageren in de Speld wat toegankelijker was, ontstond er een soort polemiek tussen allerlei Erno’s over de kwaliteiten en herkomst van deze worst.
Op enig moment werd een beroemde toenmalige reaguurder (Maitrena) zelfs beticht van het eten van overmatige hoeveelheden HOY-Worst omdat daar veel hondenvlees in verwerkt zou zijn. Dit is echter nooit bewezen, maar waar rook is is vuur. Dus het zou zo maar kunnen dat die Maitrena een grote portie Bello’s verorberd heeft.
Het was trouwens qua vormgeving ook een heel mooie streepjescode.

Reageer
gravatar

Dit was altijd mijn grootste angst in mijn leven, dat de beste uitvinding (de streepjescode verdwijnt tezamen met de walkman) zou verdwijnen. Het akternatief is gegerandeerd ondermaats en manipuleerbaar. En over 10 of 20 jaar een nieuwe tech start up (gonna be huge) met jawel de gestolen formule van de streepjescode. U kent het stramien, systeemwissels ausrollen en je eindigt met boodachappen doen in de parkeervakken en contact met caissieries valt onder het muziek gebod (kein). Systeem wissels zijn er anders heeft het management nu eenmaal geen werk. Project lijers umsatz overbotig. Maar ja belangrijke titel zo’n baan en je kunt er er mooie transitie rapporten typen. Die hoe heet dat gedrocht, dat nieuwe, iets met inlezen is een disfunctonerend en gehandicapt maar ja kun je weer een mooi rapport typen. En dan hey jongens dat ideetje dat nooit dienst weigerde? Pffffffffffftttttt.

Reageer