Shutterstock / Menno Schaefer

Shutterstock / Menno Schaefer

Wielerliefhebbers kijken uit naar het iconische schrappen van de Stelvio in etappe 16

De Giro is nu ruim een week onderweg, maar het echte wachten is voor de wielerliefhebber op het iconische schrappen van de Stelvio, dit jaar in etappe 16. Voor veel fans is het zetten van een streep door deze Alpenreus niet te vergelijken met wat er in welke andere wielerronde dan ook kan gebeuren.

“Het verwijderen van deze klim uit de Ronde van Italië heeft bijna mythische proporties aangenomen”, zegt wieleranalist en oud-renner Stef Clement. “Het schrappen van de Cima Coppi, het hoogste punt van de hele ronde, heeft een ongekende geschiedenis. De meest volhardende, legendarische en heroïsche renners hebben in de ruim honderd jaar dat de Giro bestaat het bedwingen van deze scherprechter aan hun neus voorbij zien gaan. Die verhalen leven nog steeds voort."

Clement ziet dat de cancelkoorts in Italië dan ook begint toe te nemen. "Er wordt nu al druk gespeculeerd: wanneer gaat de legendarische col van wel 21,5 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan zeven procent, precies geschrapt worden? Zijn er al beelden van schuivende ijsplaten over het wegdek van de steilste flanken van de Stelvio? DE Stelvio. Wie draagt het roze nadat het peloton de loeizware klim links heeft laten liggen? Je kunt gerust stellen dat men in Italië niet kan slapen tot het persbericht naar buiten komt. Het is echt iets dat deze ronde kleur geeft.”

Renner Koen Bouwman moest voor Team Visma-Lease a Bike helaas vlak voor de Giro ziek afhaken. De Giro is zijn lievelingsronde en hij zegt vooral het afgelasten van de beklimming van de Stelvio echt te gaan missen. “Zoiets zie je gewoonweg niet in andere rondes. Dit is wat de Giro de Giro maakt. Het tevergeefs opnemen van de Stelvio in het routeboek is waar iedere renner van droomt. Ik denk dat ik wel even zal moeten slikken wanneer ik het peloton straks die ingekorte etappe zie fietsen.”

Het bijna onvermijdelijke niet door laten gaan van 'de koningin aller Alpenpassen' in de zestiende etappe van deze editie roept niet bij alle renners dezelfde gevoelens op. Fabio Jakobsen is vooral bang dat de beklimming gewoon door zal gaan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *