Landgenoten: Rwanda

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Ligging Naast Oeganda
 • Hoofdstad Kigali
 • Taal Kinyarwanda
 • Kleiner dan Schotland
 • Groter dan Wales
 • Bekend om Genocide en gorilla’s
 • Totaalverbod op Plastic tasjes
 • Sponsor van Arsenal
 • Gekoloniseerd door Duitsland
 • Verdeeld door België
 • Heuvels Duizend
 • Elke laatste zaterdag van de maand Verplicht schoonmaken voor iedereen

Een bijzonder moment voor Rwanda: het land is eindelijk veilig. Tenminste, volgens een nieuwe Britse wet. De status van veilig land stelt de Britten namelijk in staat om asielzoekers per vliegtuig naar Rwanda te brengen, ongeacht waar de mensen oorspronkelijk vandaan komen. De Britten betalen 175 duizend euro per vluchteling voor een enkeltje Kigali.

Het Oost-Afrikaanse land vindt zichzelf al langer veilig. Onder het bewind van Tutsi-president Paul Kagame is Rwanda al jaren een van de stabielste landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Meer dan 60 procent van de Rwandese parlementsleden is vrouw en Rwanda slaat zich graag op de borst met zijn bescherming van de berggorilla.

Maar achter de schermen wordt steeds meer duidelijk dat Kagame steenrijk is en het land leidt met harde hand, dat hij geen tegenspraak duldt en dat er geregeld oppositieleden verdwijnen. De vraag is in hoeverre de rest van de wereld dit wil horen. Het succesverhaal van Rwanda is zo sterk dat kritische geluiden niet altijd weerklank vinden. De pr-campagne van de sponsor van de Premier League-koploper werkt. Het Verenigd Koninkrijk moest er een nieuwe wet voor aannemen, maar ook daar is nu duidelijk: Rwanda is veilig.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *