Shutterstock / Ms S. Ann

Shutterstock / Ms S. Ann

Nieuwe zijderoute ontdekt tussen distributiecentrum AliExpress en woonkamer Anja

Een belangrijke ontwikkeling in de internationale handelsbetrekkingen: er is een nieuwe zijderoute ontdekt. Deze route loopt tussen het distributiecentrum van AliExpress en de woonkamer van de Nederlandse Anja Woutjens (23). Het feit dat er op grote schaal handel wordt gedreven tussen aan de ene kant een Chinese webgigant met spotprijzen, en aan de andere kant een studente uit Amersfoort, wekt de interesse van experts.

“Dit was voor ons ook nieuws”, zegt Joke van Menderen van Instituut Clingendael. “Er is veel gezegd en geschreven over de samenwerking tussen Nederland en China en de rol van Rotterdam in de Nieuwe Zijderoute, maar deze schakel in het geheel hebben we altijd gemist. We hadden geen idee dat er wekelijks pakketten met telefoonhoesjes, koptelefoons, opladers, namaakshirts, van die handschoenen die elektrisch warm worden, koelkastmagneetjes, karaokemicrofoons en slecht zittende broeken naar een huis in Amersfoort worden verscheept. Geen wonder dat Mark Rutte vorige maand zo hartelijk ontvangen werd in China.”

Woutjens zelf, wars van grote woorden, bagatelliseert het belang van de nieuwe zijderoute: “Het is online gewoon allemaal net iets goedkoper dan bij de Hema of Blokker.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *