Shutterstock / ID1974

Shutterstock / ID1974

Poetin heeft formatie al rond voor de verkiezingen: wat kunnen we van hem leren?

Waar de formatie in Nederland nog steeds aan het aanmodderen is, lijkt in Rusland de formatie al rond voordat de verkiezingen überhaupt zijn begonnen. Wat kunnen we leren van de doortastendheid van president Poetin?

Volgens Rusland-kenner Derk Sauer hecht men in Rusland veel meer waarde aan een snelle formatie dan in Nederland. “Het is echt een mindset. Daar kunnen we hier inderdaad veel van leren. Spijkers met koppen, dat is de Russische mentaliteit. Daarbij kennen ze het Hollandse polderen niet echt. Daarom kan Poetin doelmatig en gericht een regering samenstellen, zonder daarover oeverloos met andere partijen op een landgoed te overleggen. In Nederland moet over ieder wissewasje overeenstemming bereikt worden. Dat kost allemaal tijd. Net als al die formateurs. In Rusland kennen ze geen informateur, laat staan dat ze meerdere formatierondes doen. Dodelijk efficiënt zijn ze.”

Politiek commentator Xander van der Wulp constateert dat we in Nederland de neiging hebben om niet ver genoeg vooruit te kijken. “We zijn hier heel erg bezig met de problemen die nu leven op te lossen. We beginnen pas over een regeerakkoord na te denken als de verkiezingen al lang achter ons liggen. Poetin daarentegen, heeft al ver voor de verkiezing een beeld van hoe hij het wil, en heeft het vermogen om dat dan nog voor elkaar te krijgen. En het knapste van alles is dat de formatie in Rusland ook echt recht doet aan de verkiezingsuitslag.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *